18. Október 2017 hotelier
Baner_hotelier

Leto, grilovanie, ryby, zelenina. Stará osvedčená kombinácia, ktorej sa nemôžeme a ani nechceme vyhnúť ani v tomto letnom čísle Hoteliera. S novou ponukou ľahkých sezónnych jedál k vám opäť prichádza náš stály spolupracovník, šéfkuchár spoločnosti METRO Vojto Artz.

Čakankový šalát s kuracím mäsom a pomarančom (10 porcií)

250 g červenej čakanky – radicchio
250 g rukoly
1 000 g kuracích pŕs
350 g pomarančov
200 g zelených hráškových strukov
50 ml balzamikového octu
120 ml olivového oleja
200 g citróna
soľ, korenie mleté, grilovacie korenie


Čakanku opláchneme, osušíme a listy nakrájame na tenké prúžky, pridáme rukolu a ochutíme soľou, korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Na grile upečieme kuracie prsia, ochutené soľou a korením, prípadne grilovacím korením. Pomaranč okrájame nožom a vykrojíme jednotlivé mesiačiky. Hráškové struky nakrájame na tenké prúžky. Na tanier uložíme ochutenú čakanku a rukolu. Zmiešame dieliky pomaranča, kuracie mäso, hráškové struky a uložíme na listy. Šalát pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom.

Rada: Čakanka má horkasté listy a rukola je vo veľkom množstve ťažko stráviteľná, preto sa vždy kombinujú aj s inými listovými šalátmi a zjemňujú citrónovou alebo limetkovou šťavou.

Viete, že: Hlavnou oblasťou, kde sa radicchio pestuje, je severné Taliansko, provincia Venezia (Benátsko).

Grilované bažantie prsia s dusenými gaštanmi

(10 porcií)

1 000 g bažantích pŕs
100 g slaniny
200 g mrkvy
150 g cibule
1 dcl oleja
200 g gaštanov
2 dcl vody (kuracieho vývaru)
1 dcl bieleho vína
1 g muškátového oriešku
1 g mletej škorice
1 g mletého korenia                    
10 g soli
50 g masla
tymian, rozmarín, šalvia

Bažantie prsia upravíme na porcie a pokvapkáme olejom a poprekladáme celými vetvičkami byliniek. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme niekoľko hodín prevoňať – parfumovať. Mäso potom od byliniek očistíme.
Na grile opečieme bažantie prsia nakrájané na porcie z oboch strán, okoreníme a osolíme.
Olivový olej nalejeme do panvice a opečieme na ňom odrezky z bažantích pŕs. Pridáme k nim slaninu, mrkvu a cibuľu. Osolíme a okoreníme. Podlejeme vínom a vývarom, privedieme k varu a dusíme pri nízkej teplote do mäkka spolu s gaštanmi a vínom. Šťavu vymixujeme ponorným mixérom, zjemníme maslom a podávame ju ku grilovaným prsiam.

Viete, že: Bažant pochádza z Ázie, ale v súčasnej dobe žije po celej severnej pologuli. Sliepky a kohúti sa často predávajú spoločne ako pár. Mäso zo sliepky je mäkšie ako mäso z kohúta, ale je menšie. Bažant je najobľúbenejší lovný vták. Predáva sa čerstvý alebo mrazený. Je výborný na pečenie alebo dusenie.

Jahňacia kotletka na fenikle

(10 porcií)


1 kg jahňacích kotliet
750 g fenikla
150 g olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie
rozmarín, tymian

Jahňacie kotlety nakrájame na porcie, bylinky nasekáme a zmiešame s olejom. Jahňacie kotlety grilujeme na dobre predhriatom grile z oboch strán. Počas grilovania potierame bylinkovým olejom, osolíme a okoreníme. Fenikel rozdelíme na štvrtiny, zalejeme vodou  a varíme asi 10 minút. Takto upravený fenikel môžeme tak isto krátko opiecť na grile. Hotové jedlo prípadne ešte dosolíme a dokoreníme.

Viete, že: Fenikel pochádza z Ázie a oblasti Stredomoria, kde sa aj dnes vyskytuje aj ako divo rastúca rastlina? Najznámejšie sú fenikel obyčajný, sladký a horký.

Ostriež s miešanou zeleninou

(10 porcií)


1 000 g filiet z ostrieža
1 dcl olivového oleja
100 g cibule
500 g cukety
500 g baklažánu
500 g papriky tricolore
10 g cesnaku
tymian, soľ, čierne mleté korenie
100 g citrónu
100 g masla


Vykostené filety z ostrieža vysušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a opečieme na grile z oboch strán. Necháme v teple a polejeme maslom.
Miešaná zelenina: Na panvicu dáme olivový olej, pridáme cibuľku a cesnak a krátko spolu podusíme. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu, pridáme korenie a dochutíme tymianom.

Rada: Zeleninová zmes bude výraznejšia, keď ju dochutíme rozmarínom a pridáme aj štipku oregana.

Viete, že: Morský ostriež je ryba s pevným mäsom vážiaca až 4,5 kg. Čerstvý ostriež sa predáva väčšinou vcelku a je vhodný na grilovanie.

kontakt

Fakturačná adresa: Kopanice 709/9D, 010 07 Žilina, Slovenská republika
IČO: 36693995, DIČ: 2022267643, IČ DPH: SK2022267643, Spoločnosť je zapísaná v OR SR Žilina, oddiel Sro, vložka č. 18197/L
PODROBNEJŠÍ KONTAKT |   FACEBOOK