16. December 2017 hotelier
Baner_hotelier

Jedálny lístok si vyžaduje nepretržitú pozornosť a neustálu invenciu, aby ani každodennému návštevníkovi nezovšednel. Je to často neľahká úloha. Preto od nás prijmite zopár receptov na jeho spestrenie, ktoré pre Vás pripravil náš stály spolupracovník, šéfkuchár spoločnosti METRO, Vojto Artz.

2010-03-artz

 

Lososové cornetto s prepeličím vajíčkom a mätovým tzatziky

(10 porcií)

250 g údeného lososa (plátkového)
200 g tvarohového syra typu Lučina
30 g nastrúhaného avokáda
10 g soli
30 g predvarených lúpaných kreviet
biele mleté korenie
5 ks prepeličích vajec


Tzatziky:
300 g čerstvej očistenej uhorky
5 g nasekanej čerstvej mäty
50 g citrónovej šťavy
80 g olivového oleja
40 g cukru


V miske vymiešame syr, nasekané krevety, nastrúhané avokádo, soľ a biele korenie. Na stôl rozložíme potravinársku fóliu a na ňu poukladáme plátky údeného lososa vedľa seba tak, aby sa prekrývali a vytvorili jednu vrstvu. Na lososa nanesieme vrstvu syrovej hmoty, zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na valčeky (50 g), ozdobíme ½ vareného prepeličieho vajíčka a mätovými tzatziky (40g).
Mätové tzatziky: Očistenú uhorku nastrúhame a zbavíme prebytočnej vody. Zmiešame s nasekanou čerstvou mätou, citrónovou šťavou, cukrom a olivovým olejom.

Rada: Namiesto Lučiny môžeme použiť aj iný tvarohový syr alebo napríklad aj Mascarpone.  Nastrúhanú uhorku ľahko zbavíme prebytočnej vody tak, že ju zabalíme do čistej utierky a vyžmýkame.

Viete, že: Hoci sa to môže zdať neuveriteľné, avokádo má už 7-tisíc rokov. Jeho chuť a priaznivé účinky však ľudstvo objavilo až oveľa neskôr. Asi 300 rokov pred naším letopočtom ho používali Aztékovia. Tí nedali dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky. Z Južnej Ameriky sa potom rozšírilo do celého sveta. Dnes je jeho najväčším producentom Kalifornia. No plody, ktoré nájdete v našich obchodoch. pochádzajú v drvivej väčšine zo Španielska alebo Izraela.

 

Thajská ,,polievka“ ryba a čili

(4 porcie)
(pre pokročilých)

250 g krevetových pancierov
250 g čerstvej červenej papriky
60 g zázvoru
2 – 3 ks čili
3 ks citrónovej trávy
2 ks bielej cibule
1 500 ml vody alebo vývaru
1 000 ml kokosového mlieka
500 ml smotany na varenie
limetová šťava (podľa chuti)
25 g čerstvého koriandra
300 g tuniaka
300 g lososa
10 ks lúpaných kreviet (tigrích)
10 ks mušlí slávok
100 g paradajok
olivový olej
2 strúčiky cesnaku


Nadrobno nakrájanú cibuľu, pancieriky kreviet a na kocky nakrájanú červenú papriku orestujeme. Pridáme najemno nasekaný zázvor, nasekané čili, citrónovú trávu – rozrezanú na polovice alebo potlčenú paličkou, soľ a korenie, zalejeme vodou alebo vývarom. Uvaríme silný vývar a na záver pridáme kokosové mlieko a smotanu na zjemnenie. Prepasírujeme cez sitko. Ochutíme limetovou šťavou.
Kúsky tuniaka, lososa, krevety, mušlí a paradajky zbavené jadierok opečieme na rozpálenej panvici s troškou cesnaku, čili, soľou a korením (2 – 3 minúty). Vložíme do veľkého taniera a zalejeme horúcim krémom. Ozdobíme lístkami čerstvého koriandra.Príprava: 25 minút

Dĺžka varenia: max. 45 minút (20 min. vývar z pancierov)

 

Srnčí chrbát na spôsob Wellington

(10 porcií)

1 000 g srnčieho karé alebo sviečkovice
100 g cibuľa
200 g šampiňónov
soľ
čierne mleté korenie
50 g petržlenovej vňate a tymianu
750 g lístkového cesta
2 vajcia

Cibuľu a huby očistíme a najemno nasekáme. Cibuľu orestujeme na oleji do sklovita, pridáme šampiňóny a dusíme, kým sa neodparí všetka tekutina. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, rozmixujeme na pastu a necháme vychladnúť. Mäso dobre osušíme, osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme pastou, položíme mäso, okraje cesta potrieme žĺtkom a zavinieme tak, že okraje cesta prehneme dovnútra a zatočíme. Povrch cesta potrieme žĺtkom a popicháme ihlicou. Zabalené mäso položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 210 ºC a pečieme asi 7 minút, potom teplotu znížime na 190 ºC a pečieme ešte asi 10 minút. Takto pripravené rolády rozkrojíme na polovice a podávame so slivkovou omáčkou.

Rada: Na prípravu môžeme použiť aj iný druh zveriny alebo aj bravčovú panenku či králičí chrbát. Prípravu môžeme urýchliť aj tým, že osušené, osolené a okorenené mäso sprudka opečieme zo všetkých strán na panvici a necháme schladnúť. Takto ho len zabalíme do cesta a dobu pečenia skrátime na polovicu.

Viete, že: Tento recept je pomenovaný podľa anglického vojvodu Wellingtona, ktorý zvíťazil v Bitke pri Waterloo. Originálny recept sa pripravuje z hovädzej sviečkovice a do plnky sa pridáva aj husacia paštéta.

 

Poľovnícka omáčka

(10 porcií)

500 g kryštálového cukru
1 000 g kečupu Heinz
5 dcl červeného vína
bobkový list
celé nové korenie
10 g sterilizovaných feferónov
300 g sušených sliviek
štipka mletej škorice


V hrnčeku rozpustíme cukor na svetlohnedý karamel, pridáme kečup, červené víno, všetky koreniny a feferónky. Varíme asi 30 minút, pokiaľ nie je omáčka primerane hustá. S vínom pracujeme podľa potreby. Pridáme nakrájané sušené slivky, škoricu a varíme ešte 10 minút.

Rada: Ak chceme prekvapiť hostí, môžeme použiť aj čerstvé slivky, ktoré rozkrojíme na polovice a vyberieme kôstky. Poľovnícka omáčka so slivkami je vhodná hlavne k jedlám zo zveriny.

Viete, že: Kečup sa obvykle vyrába z rajčiakov alebo aj húb, v starých anglických receptoch sa spomína aj bazový, ustricový, ančovičkový a orechový kečup. Predpokladá sa, že jeho názov je odvodený z malajského slova ketjap, čo je chuťová prísada na báze sóje.

 

Biely škoricový mousse

(10 porcií)

400 ml smotany na šľahanie
330 g bielej čokolády
3 ks plátkov želatíny
100 ml     mlieka
10 g škorice
10 g cukru
2 vajcia
20 ml mandľového likéru
2 ks veľkých pomarančov
2 dcl pomarančového džúsu
mäta


Formu vypláchneme studenou vodou a vložíme do nej fóliu. Smotanu vyšľaháme a dáme zachladiť do chladničky. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a vo vodnom kúpeli rozpustíme, želatínu namočíme do studenej vody. Dve žĺtka a jedno celé vajce vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú želatínu, čokoládu, škoricu a vmiešame vyšľahanú smotanu. Všetko preložíme rovnomerne do formy a preložíme fóliou. Necháme zachladiť asi 4 hodiny. Potom pomocou dvoch lyžíc vytvárame bloky – noky. Z pomaranča odstránime šupu. Vnútorné dieliky plodov oddelíme od membrány. Druhý pomaranč odšťavíme. Kúsky očistených dielikov pomaranča vložíme do pomarančovej šťavy, pridáme želatínu a necháme vychladnúť.

Rada: Na ozdobenie pokrmu môžeme použiť čokoládové hoblinky. Vhodným doplnkom môže byť aj ovocný šalát.

Viete, že: Biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla, cukru a mliečneho prášku. Jednotlivé druhy čokolády obsahujú rôzne podiely kakaovej sušiny a kakaového masla. Najjemnejšie druhy obsahujú vysoký podiel oboch týchto zložiek.

kontakt

Fakturačná adresa: Kopanice 709/9D, 010 07 Žilina, Slovenská republika
IČO: 36693995, DIČ: 2022267643, IČ DPH: SK2022267643, Spoločnosť je zapísaná v OR SR Žilina, oddiel Sro, vložka č. 18197/L
PODROBNEJŠÍ KONTAKT |   FACEBOOK