Vyhľadávanie
Vyhľadať

Bocuse d'Or na Slovensku má víťaza!

V novembri sa konala gastronomická udalosť roka. V Bratislave súťažili profesionálni kuchári o zlatú sošku Paula Bocusa. Bocuse d'Or má víťaza, je ním Peter Duranský.

Súťaž organizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov na čele s Vojtom Arztom. Prísne pravidlá, presne vymedzený čas na varenie a dve hlavné suroviny, vládli koncom novembra v Bratislave. „Nie je to súťaž pre každého. Okrem prísnych pravidiel si príprava vyžaduje veľa času. Rovnako v prípade víťazstva musí počítať kuchár s tým, že bude každý deň trénovať. Ak je kuchyňa jeho reštaurácie postavená len na ňom, asi ťažko bude môcť odísť“, vysvetlil nám ešte na tlačovej konferencii Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d'Or Slovakia. „O to viac si vážim všetkých súťažiacich, aj náhradníka, ktorí sa prihlásili a po zvážení náročnosti a požiadaviek zo strany organizátora, do toho išli.“ „Za mňa patrí každému tímu uznanie a česť. Celý deň som sledoval ich bojovnosť, profesionalitu, tímové ducha a na záver som mohol ochutnať aj kvalitne pripravené jedlá“, pridáva sa Vojto Artz.

Vo finále národného kola sa predstavili Peter Duranský, Jozef Hromják, František Plavý a Andrej Syč so svojimi asistentmi. Začínali variť už od skorého rána, v presne stanovený čas. Na prípravu dvoch hlavných jedál mali stanovených 5 hodín a 35 minút. Každé jedlo muselo mať tri prílohy a omáčku. Nebolo to jednoduché, varenie mali dopodrobna rozplánované a na čas dával pozor tréner. „Počas varenia idete ako píla, nemáte kedy sledovať čas. Na to je tréner, ktorý  vám povie, že už musíte vložiť mäso do konvektomatu, stiahnuť omáčku a podobne. Tréner je dôležitá osoba v tíme,“ vysvetľuje Jaroslav Žídek, ktorý je živým príkladom toho, že keď človek varí, zabudne na svet okolo.

Jedlo hodnotila profesionálna porota zo Slovenska a zahraničia. Najskôr každý z porotcov jedlo najprv ovoňal, potom si ho odfotil a až potom začal degustovať. „Sú to detaily, ale tie napokon rozhodujú. Vôňa, chuť, štruktúra, použité techniky. Preto jedlo môžu hodnotiť len profesionálni kuchári, ktorí majú už niečo za sebou,“ vysvetľuje prácu porotcov Vojtech Artz. „Som veľmi rád, že sa nám do poroty podarilo v týchto ťažkých časoch zabezpečiť Geira Skeia, ktorý prišiel z Nórska a bude naším mentorom. Sám vyhral európske a svetové kolo súťaže. Preto veľmi dobre vie, na čo si dávajú porotcovia pozor. Prišiel aj Ádám Pohner z Maďarska, je členom tímu, ktorý už niekoľkokrát súťažil na Bocuse d'Or a nakoniec Marek Raditsch, ktorý je prezidentom Bocuse d'Or Czech Republic,“ dodal Jaroslav Žídek

Ako však samotnú súťaž prežíval dnes už víťaz Peter Duranský? „Samozrejme, inak som to prežíval pred 11 rokmi a inak teraz. Vtedy som bol mladý a chcel som vyskúšať šťastie. Skončil som druhý, ale vnímal som to ako obrovské víťazstvo. Porotcovia ohodnotili moje mäso ako najlepšie. Teraz som do toho išiel s tým, že chcem vyhrať. Spravil som pre to všetko, čo bolo v mojich silách. Niekoľko týždňov som sa so svojím asistentom Márkom Janákom pripravoval. Len posledný týždeň sme mali 5 tréningov, posledné dva boli dokonca na čas. Najdlhšiu prípravu sme venovali príprave skladby jedál. Chcel som zvíťaziť a podarilo sa mi to. Som veľmi šťastný.“

Súťaž sledujú svetové médiá, zahraničné gurmánske bedekre. Tie potrebuje Slovensko ako soľ. Z neznámeho dôvodu sem už niekoľko rokov nechodia žiadni hodnotitelia. Dostať Slovensko na gastromapu sveta, to je jeden z účelov organizácie súťaže. Jaroslav Žídek sa dokonca vyjadril, že účasť na Bocuse d'Or je pre krajinu oveľa významnejšia ako získať michelinskú hviezdu. „Na Bocuse d'Or si vás všimnú ako krajinu. Uvidia jedného kuchára a povedia si, poďme sa pozrieť tam, kde varí. Popri tom navštívia ďalšie mestá a miesta, ubytujú sa v lepšom hoteli. Na konci dňa z toho profituje celá krajina,“ vysvetľuje Jaroslav Žídek.

Práve víťaz, Peter Duranský, vie, aké je mať aj michelinskú hviezdu. „Uvidím, ako uspejem na európskom kole a podľa toho vám poviem, čo je viac 😊. Ale pre Slovensko bude mať naša účasť Bocuse d'Or jednoznačne viac úžitku“.

Slovákov bude na európske kolo súťaže, ktoré sa bude konať budúci rok v marci v Budapešti,  pripravovať nórsky mentor Geir Skeie. Aká bude príprava? „Víťaza čaká veľa práce, veľa hodín tréningu a hlavne, príprava bude tímová práca. Predstavte si tím vrcholového športovca. Ak chceme, aby Slovensko uspelo, musíme zložiť tím, kde bude mať každý svoje miesto. Mentor bude riešiť chuť a jeho asistent bude dolaďovať techniky varenia. Z našej strany musíme prísť s návrhom a myšlienkou. To, že máme mentora neznamená, že všetko vymyslí za nás. Tak to nefunguje,“ vysvetľuje ďalšie náročné mesiace po súťaži Vojto Artz. Opäť sa budú variť dve jedlá – ryba a mäso, z toho jedna hlavná surovina je už odtajnená. Bude sa pripravovať srnčie mäso. Organizácia súťaže, tréning a len suroviny určite nestoja málo peňazí. „To máte pravdu, pred 11 rokmi sme mali oveľa menej finančných prostriedkov a tak to aj vyzeralo. Dnes stojí za tým všetkým hlavný partner súťaže, spoločnosť METRO Cash & Carry SR. Bez neho by to nešlo. Partnerstvo sa netýkalo len finančnej podpory, ale rovnako aj zabezpečenia surovín pre súťažiacich, marketingovej podpory a pomoci pri organizácii celého eventu národného kola. Sme s Vojtom veľmi radi, že niekto do toho išiel a vidí aj niečo iné ako excelovské tabuľky“, dodáva Jaroslav Žídek, ktorý stál za organizáciou vôbec prvého kola súťaže na Slovensku. „Budem veľmi rád, ak si našu snahu všimnú aj politici a pochopia, že nám všetkým ide o podporu turistického ruchu na Slovensku, ktorý má za sebou ťažké obdobie,“ uzatvára tému Jaroslav Žídek.

Nám neostáva nič iné, ako držať Petrovi Duranskému a jeho asistentovi Márkovi Janákovi palce a pozorne budeme sledovať dianie v Budapešti.

Generálny partner
Partneri