Gurmán Award 2022
Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi už 17 rokov vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku.
„Po devastačnom korona období sa celý cestovný ruch a gastrosektor spamätáva len veľmi pomaly. Preto sme nesmierne radi, že sme opäť mohli vydať bedeker a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ povedal vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin a organizátor súťaže. V hodnotení nastalo pomerne veľa zmien, viaceré reštaurácie si polepšili, niektoré, naopak, predtým stálice, svojou úrovňou klesli. Organizátor súťaže však zdôrazňuje, že všetkých 65 reštaurácií z bedekra Gurmán na Slovensku sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt.
Gašperov mlyn s tromi vidličkami
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili, že Gašperov mlyn v Batizovciach dostal ako druhá slovenská reštaurácia 3 Zlaté vidličky a UFO watch.taste.groove si ich udržalo. Šéfkuchár Jozef Breza z Gašperovho mlyna sa stal Kuchárom roka.
Cenu Hospitality AWARD si odniesol Kempinski High Tatras.
Smeliérom roka je Martin Pristáš z Hotela Elizabeth Trenčín.
Grand Prix za celoživotné dielo dostal Marek Ort.
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve dostalo Doma u nás Gaba Kocáka.
Po jednej hviezdičke dostalo Au Café, kde šéfuje Mário Žužič, a BAROZA bistro pod vedením Petra Slačku.
Najviac bodov v Bratislave získalo UFO watch.taste.groove, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval Marián Filo s Chateau Čereňany už desiaty rok za sebou, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant v Žiline. V Prešovskom a Košickom kraji je novým lídrom dvojvidličková Doma u nás Gaba Kocáka.
Najlepšou novootvorenou reštauráciou sa stala DA Andrea, bratislavský finediningový koncept talianskej reštaurácie Andrea Enu.
Najobšírnejšiu vínnu kartu majú v Au Café, najlepšie ohodnotená kuchyňa je v Gašperovom mlyne, UFO watch.taste.groove, Doma u nás, IASAI a v Mlyne 108, servis v Chateau Čereňany, Gašperov mlyn a Šimák zámok Pezinok. Ambient vám najkrajší poskytnú Kempinski, UFO watch.taste.groove, Chateau Čereňany a Slávia Košice.
Už druhý rok hodnotili po novom
Tento rok okrem hodnotenia odborníkov je aj novinka – Gurmán na Slovensku je aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj samotní gurmáni. Už druhý rok sa reštaurácie hodnotia po novom. Zapojeným prevádzkam sa po novom udeľuje maximálne 100 bodov v štyroch kategóriách – kuchyňa 50 bodov, servis 20 bodov, vínna karta 20 bodov a ambient 10 bodov.
Zaradenie medzi reštaurácie s ocenením Zlatej vidličky bolo podmienené získaním tohto počtu bodov od odborných hodnotiteľov a online audit. Spolu 95 – 100 bodov prinesie podniku vytúžené 3 Zlaté vidličky, pre 2 Zlaté vidličky je potrebných 90 – 94 bodov a 1 Zlatá vidlička je za 85 – 89 bodov. Hlavnými partnermi Gurmán Award sú Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda, Fatra, Ebenica a Gurmán na Slovensku. Podľa ich vyjadrení si vážia každého kuchára, manažéra, majiteľa, ktorí v neľahkých časoch ostatné dva roky dokázali svoje reštaurácie, bistrá nielen udržať pri živote, ale ich mať na takej úrovni, že si dnes odniesli ocenenie.
Podľa Radoslava Nackina si treba vyberať podnik podľa toho, za akým zážitkom či kvalitou idete: „Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, iba málo z nich, to sú tie so Zlatou vidličkou, ponúkajú vo všetkých smeroch to naj, naj. Ale je jasné, že väčšinou sa idete najesť do týchto najlepších reštaurácií, lebo vám nesmierne chutí práve štýl varenia šéfkuchára, alebo celkový koncept jedál, a práve to je rozhodujúce. Nie každá reštaurácia je zariadená luxusne, trendom začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, v ktorých vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte. Pozitívne promo potrebujú. Dobrú chuť vám želám pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska.“
10 Najlepších reštaurácií Slovenska v troch kategóriách.
Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2022 vyhlasovanom a udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a gurmánskej verejnosti. Relevantné hodnotenia do Apríla 2022.
Prémiová reštaurácia roka – 10 Best premium restaurants
- Gašperov Mlyn Batizovce 96 49/19/18/10
- UFO watch.taste.groove Bratislava 95 48/19/18/10
- Mlyn 108, Modra 92 46/18/18/10
- – 6. Albrecht restaurant Bratislava 90 45/18/18/9
- – 6. Afrodita Čereňany 90 43/19/18/10
- – 6. Doma u Nás Poprad 90 47/17/17/9
- Irin Bratislava 89 48/ 16/17/8
- Reštaurácia Slávia Košice 87 44/17/17/9
- Au Café Bratislava 85 43/16/19/7
- Bistro Baroza Bratislava 85 44/17/17/7
- TOP restaurant Žilina 85 43/17/17/8
- Bistronomy Bratislava 83 43/16/17/7
Tematická reštaurácia roka – 10 Best thematic restaurants
- Iasai sushi bar Bratislava 88 48/16/16/8
- Wabi sabi Bratislava 87 45/17/17/8
- Villa Rosa Dunajská Streda 85 43/17/16/8
- – 6. Ohnisko Košice 83 46/15/15/7
- – 6. Carnevalle – Meat restaurant & bar Bratislava 83 44/16/1 7/6
- - 5.ivovar ERB Banská Štiavnica 83 43/16/17/6
- Pivnica u zlatej husi Slovenský Grob 82 42/16/16/8
- – 9. Zylinder café & restaurant Bratislava 81 42/16/16/7
- 8. – 9. Villa Regia Košice 81 42/17/15/7
- Satori Nitra 79 41/16/15/7
Hotelová reštaurácia roka – 10 Best Hotel restaurants
Poradie Názov reštaurácie Mesto Celkové body Kuchyňa/Servis/Vína/Ambient
- Reštaurácia Palffy - Šimák Zámok Pezinok Pezinok 88 46/17/16/9
- Grand Hotel Kempinski High Tatras Štrbské Pleso 86 43/17/17/9
- Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica Tatranská Lomnica 85 43/17/16/9
- Chateau Amade Vrakúň 85 42/17/17/9
- River Bank restaurant - Hotel Kempinski Bratislava 84 45/15/16/8
- Reštaurácia Belene - Hotel Chateau Gbeľany Gbeľany 83 43/ 16/16/8
- Lovecký zámoček Antonstal Nemšová 82 43/16/15/8
- Hotel Zlatý kľúčik Nitra 81 41/16/16/8
- Reštaurácia Regnum - Art Hotel Kaštieľ Tomašov 80 40/16/15/9
- Reštaurácia Poézia - Hotel Hviezdoslav Kežmarok 79 40/16/15/8
Gurmán Gold 2022 , Zlaté vidličky
3 vidličky
Ufo watch.taste.groove. – Bratislava
Gašperov Mlyn – Batizovce udelená 2022
2 vidličky
Afrodita Chateau – Čereňany
Albrecht restaurant – Bratislava
Mlyn 108 – Modra
Doma u nás – Poprad udelená 2022
1 vidlička
Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso
Iasai Food Bar – Bratislava
Slávia reštaurácia a kaviareň – Košice
Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica – Veľká Lomnica
Palffy restaurant, Šimák zámok – Pezinok
TOP restaurant – Žilina
Villa Rosa – Dunajská Streda
Wabi Sabi – Bratislava
Au Café – Bratislava udelená 2022
Baroza bistro – Bratislava udelená 2022
Ebenica 20 Best Chefs
Hlasovalo 54 hodnotiteľov a šéfkuchárov z celého Slovenska
Meno reštaurácia 1 miesto 2 miesto 3 miesto spolu
3 body 2 body 1 bod
- Jozef Breza Gašperov Mlyn, Batizovce 8 3 2 32
- Martin Novák Šimák Zámok Pezinok 6 3 4 28
- Jozef Masarovič UFO, Bratislava 4 6 2 26
- Lukáš Hesko, IRIN , Bratislava 4 4 5 25
- Gabriel Kocák Doma u nás , Poprad 4 3 4 22
- Peter Slačka, Baroza bistro, Bratislava 4 3 2 20
- Martin Miklošík BISTRONOMY, Bratislava 2 3 4 16
- Juraj Hruška, Slávia, Košice 2 2 3 13
- Michael Thyri OhniskO , Košice 1 4 2 13
- Michal Takács Iasai, Bratislava 2 1 4 12
- Marián Filo, Chateau Čereňany 2 2 2 12
- Mirosla Zámiška Kempinsky High Tatras 2 2 2 12
- Imro Bindics, Villa Regia , Dunajská Streda 1 2 4 11
- Peter Ďurčo TOP restaurant , Žilina 2 2 0 10
- Zdenko Kramarčík Chateau Gbeľany 1 3 0 9
- Andrea Ena DA Andrea , Bratislava 1 2 2 9
- Erik Volko Bistro Chef , Zvolen 1 1 3 8
- Eva Polomská, SOTTO ristorate,Sp.N.Ves 1 1 1 6
- Gabriel Uher, Carnevalle , Bratislava 1 1 1 6
- Jakub Bíro, Chez Balzac, Bratislava 0 1 2 4 4
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Peter Bracho, Karol Sklenár, Radovan Budzák, Samuel Ďzubák, Peter Czucz, Tomáš Sidó, Peter Chvostík, Matej Bakoš, Patrik Hanzel.
Zdroj: Gurmán na Slovensku