Vyhľadávanie
Vyhľadať

Jarné stretnutie hotelierov sa nieslo v duchu aktuálnych zmien

Okolo dvesto profesionálov z radov hotelierov a dodávateľov privítal na úvod Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, generálny manažér asociácie Marek Harbuľák, ako aj riaditeľka hosťujúceho hotela Veronika Šiklová. Prítomní hotelieri ocenili opätovnú účasť Petra Ďurčeka, štátneho tajomníka MDV, keďže účasť najvyšších štátnych predstaviteľov branže bola v minulosti zriedkavosťou. Peter Ďurček sa pri zahájení konferencie dotkol horúcich tém odvetvia ako sú rekreačné poukazy, eKasy, ale aj nedávno znížená DPH na ubytovacie služby, či po zrušení SACR opätovná snaha o inštitucionalizáciu cestovného ruchu na Slovensku.

Aktuálne témy a najmä pripravovaný kompletný prechod podnikateľských subjektov na eKasy od 1. júla tohto roku rezonovali aj v prvom bloku prezentácií. Peter Vanko z Finančného riaditeľstva SR pripomenul blížiaci sa termín, priblížil momentálny stav a prostredníctvom nového chatbotu FS – Taxany – zhrnul postup prechodu na nový systém https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=gW2YHLfECto. Odpovedal tiež na praktické otázky účastníkov konferencie ohľadom posunutia termínu, žiadostí a registrácie pri viacerých pokladniach, upgradov a náhradných riešení.  Na prekážky pri prechode na eKasu poukazovali aj dodávatelia systémov Ivan Zima (Alto Slovakia) a Július Kolocsányi (Asseco Solutions). Rekreačným poukazom sa venoval Martin Siblík z Trinity Hotels & Resorts a za sprostredkovateľské organizácie Dávid Dupkala z Asociácie moderných benefitov (AMOBE), generálneho partnera podujatia.

Druhý blok prezentácií zahájil Ján Svoboda, prezident Historických hotelov Slovenska zaujímavými témami – novým „bleasure“ segmentom (Business  &  Leisure) a efektívnymi reklamnými stratégiami, ďalšími témami bloku bola virtuálna realita v hoteloch a prepojenie CRM s Booking Engine (Jarka Alenová). Svojimi skúsenosťami prispeli aj ďalší panelisti – prezident zväzu Tomáš OndrčkaKatarína Malová, riaditeľka Hotela Kaskády. Prvý deň uzavrel príbeh zaujímavého hosťa z Brana Jána Vlachynského a jeho originálnych úspešných barových konceptov. Večer bol už tradične venovaný hotelierskej party, tentokrát v štýlovom Donovalskom pivovare za sprievodu kapely Duchoňovci. 

Druhý deň priniesol tému ekologického správania sa hotelov a zero waste filozofie, ktoré sa pomaly dostávajú k slovu aj v slovenskom hotelierstve. Svoje skúsenosti a motívy pútavo priblížili propagátori zodpovedného podnikania Rastislav Amrich, riaditeľ eco-friendly hotela Dahlia**** v Košiciach a Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti METRO. „Ak si z mojej prezentácie odnesiete len jedinú vec, tak nech je to informácia, že skutočne ekologický jednorazový riad hľadajte pod označením kompostovateľný. Výrobky z rozložiteľného plastu sa totiž rozložia len na drobné čiastky nerozložiteľného plastu,“ zdôraznila vo svojom emotívnom príspevku propagátorka zodpovedného prístupu k podnikaniu. Čo všetko zahŕňa zodpovedné riadenie hotela podľa štandardov medzinárodnej siete predstavil prítomným kolegom Róbert Tóth, riaditeľ Radisson Blue Carlton Hotela Bratislava. Zaujímavosťou bloku a novinku na Slovensku predstavovali ubytovacie Ecocapsule v podaní Kataríny Čabákovej, s ktorými sa jej autori doteraz presadili len v zahraničí.

Prezentácie spíkrov počas oboch dní sprevádzali krátke vstupy dodávateľov a predstavenie noviniek na HORECA trhu.

 

Text: Zlatica Kramárová

Foto: Peter Mayer, HN a autorka

Generálny partner
Partneri