Vyhľadávanie
Vyhľadať

Reštaurácie volajú po pomoci

„Po mesiacoch takmer „normálu“ opäť musíme z moci úradnej obmedziť počet hostí, nepovoliť v našich podnikoch oslavy, posadiť hostí v rozostupoch a poslať domov o 22:00. Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí. A to v situácii, keď to v našom segmente výhľadovo vyzerá ešte horšie, ako počas prvej vlne korony,“ vysvetľuje situáciu Peter Štecko, majiteľ najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa. 

Spolu s desiatkami reštaurácií, ktoré sa zapojili do iniciatívy Zachráňme gastronómiu, sa rozhodli opäť napísať otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi. Popisujú v ňom súčasnú situáciu a navrhujú z nej aj východisko – znížiť na určité obdobie DPH na jedlo v reštauráciách, tak ako to urobili všetky okolité krajiny a takmer všetky štáty v Európe.

Riešením je plošná pomoc

„Vieme, že robíte čo je vo Vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom. Okrem kompenzácií na pokles tržieb, zamestnancov doma a nájmy potrebujeme niečo omnoho plošnejšie, čo nakopne spotrebu znížením cien, ale najmä pomôže nám vytvárať si z tých skromných príjmov, ktoré nám ostali, vankúš, aby sme nemuseli zatvárať prevádzky a rozpredávať inventár ešte pred koncom roka,“ píše sa v liste.

Zníženie sadzby DPH považujú reštaurácie za pomoc, ktorú môžu čerpať úplne všetci, nevyžaduje si žiadnu administratívnu náročnosť, nie je potrebné vytvárať komplikované schémy, bude financovaná z budúcich obratov a veľmi efektívne pomôže prežiť zdravým firmám. Bude potom na každej prevádzke, či zníži ceny a pokúsi sa o väčší dopyt, alebo ceny ponechá a zvýši si maržu. „Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko,“ vysvetľuje Norbert Logauer zo siete kaviarní Mondieu.

Podľa P. Štecka by sa prijatím zníženej sadzby DPH predišlo veľkej vlne bankrotov, konkurzov a následnému pádu mnohých pridružených firiem. „Všetky tieto podnikateľské tragédie by boli nepochybne spojené s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov, pričom prepúšťanie sa už deje a bez prijatia týchto opatrení bude v blízkej dobe prepúšťanie súčasťou každej gastro prevádzky,“ konštatuje.

Jeho slová potvrdzuje aj majiteľ reštaurácie z opačnej strany gastronomického spektra - Marek Klimant z reštaurácie Pod kamenným stromom v centre Bratislavy. Kým Medusa P. Štecka má 40 prevádzok, on, ako väčšina reštauratérov, túto jedinú.

Podnik, ktorý bol veľmi populárny u zahraničnej klientely a študentov, ale chodili sem aj „lokálci“  najprv utrpel stratou zahraničných hostí a teraz skrátením otváracej doby a zákazom akcií. Doteraz síce neprepúšťal, ale majiteľ hovorí, že reštauráciu už dotuje a za chvíľu nebude mať z čoho. „Zníženie DPH je moja jediná nádej, ak sa tak neudeje, tak asi do konca roka zatvorím,“ zamýšľa sa.

Ministerstvo o znižovaní nechce počuť

Ministerstvo financií ale znižovaniu DPH za stravovacie služby podľa medializovaných informácií vôbec naklonené nie je, aj keď všade v zahraničí ho prijali. Považuje ho za málo adresné, podľa neho úľavy pýtajú aj gastroprevádzky, ktoré ich nepotrebujú, lebo nie sú postihnuté. Preto vraj ministerstvo pripravuje iné, adresnejšie opatrenia. Reštauratéri na to argumentujú že nepoznajú prevádzku nepostihnutú obmedzením otváracích hodín, nulovým cezhraničným turizmom, zákazom osláv, zavedením home office práce v biznis centrách a podobne. O konkrétnych cielených opatreniach pre reštaurácie zatiaľ nič konkrétne nepočuli.

„Na Slovensku máme momentálne na jedlo v reštauráciách štvornásobnú DPH ako majú v okolí – v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku. Aj v Česku majú 10 percentnú a v Poľsku 8 percentnú. Preto sa pýtam, prečo musíme mať zase my na Slovensku najhoršie podmienky na podnikanie?“ uzatvára Peter Štecko.

 

Text: Natália Ullerová

Foto: Rio Restaurant, Pod Kamenným stromom a Mondieu

Partneri