Searching
Search

„Hotelové“ včely

Pomaly si zvykáme na to, že včelie úle nájdeme nielen v lone prírody, ale aj na celkom prozaickom mieste, akou je strecha hotela – a to aj uprostred mesta.

 Priekopníkom mestských „hotelových“ včiel s ôsmimi úľmi na streche bol v roku 2018 NH Bratislava Gate One Hotel. Včelárenie rozšíril zo svojich úľov na Kolibe na hotelovú strechu jeden z akcionárov hotela Rastislav Pavlišin. Od toho času si hoteloví aj reštaurační hostia môžu osladiť čas vlastným hotelovým medom hravého názvu Honey Bunny.

Originálny produkt podporil hotel detailmi – pre med a včelie výrobky pochádzajúce z tohto chovu vytvoril umelecký maliar Peter Stankovič špeciálny vizuál a originálne etikety.

 

V tom istom roku vznikol vo Vysokých Tatrách projekt s názvom Včely v horách na Štrbskom Plese, ktorý toto leto vstupuje do piatej sezóny. Aktuálne je vo včelích úľoch na streche Hotela FIS je opäť rušno a hostia sa tak čoskoro budú môcť opäť tešiť na najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk. Po dlhej zime sa však včely v náročných podmienkach prebúdzali len pomaly. „Včelstvá v Tatrách prezimovali celkom dobre, v zateplených úľoch doslova zasypaných snehom. Vyleteli neskôr ako v podhorí, pretože včielky tu hore neboli ešte v takej sile a aj kvety začali kvitnúť neskôr, čo znamená, že znáška ešte len začína. Včielky budú lietať zhruba do augusta, kedy tam znáška končí. Potom ich zakŕmime a včelstvá preliečime – ako vždy zásadne liečivami na prírodnej báze,“ vysvetlil Vladimír Chovanec, profesionálny včelár starajúci sa o najvyššie položenú včelnicu v Tatrách.

Dôležitým faktorom pre výslednú kvalitu medu je čistota životného prostredia. V blízkosti nie sú žiadne chémiou ošetrované polia a ani v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň žiadnu chémiu. Kvalitu medu z najvyššie položenej včelnice potvrdili nielen odborníci, ale aj samotní hostia hotela, ktorým tatranský med skutočne chutí.  „Náš medík, ktorý sme vytočili od včiel v minulej sezóne, už naši hostia na raňajkách skonzumovali. Kým vytočíme nový, spolupracujeme s lokálnymi včelármi, ktorí nám dodávajú med od včiel vylietavajúcich na podtatranských lúkach. My máme naďalej 5 včelstiev, včielky lietajú po púpavách, o chvíľu začnú kvitnúť čučoriedky, vrbovka. Aby sme im to čo najviac v týchto náročných tatranských podmienkach uľahčili, lúčne kvietky okolo hotela nekosíme, aby mali pastvu,“ uviedla riaditeľka Hotela FIS Erika Fočárová.

Včelie úle sú umiestené na streche hotelového fitness vo farebných úľoch vymaľovaných ekologickými farbami. V rámci projektu Včely v horách je v hoteli pripravená aj náučná stena s infopanelmi o včelách a ich význame a náučný detský kútik. Praktické využitie medu si môžu návštevníci vyskúšať v hoteli doslova na vlastnej koži – med je súčasťou medovej kozmetiky na hotelových izbách, pri medovej torte alebo napríklad aj pri medovej masáži.

 

Foto: NH Bratislava Gate One Hotel a Hotel FIS/ TMR

Partners