Vyhľadávanie
Vyhľadať

Ako pripraviť dokonalé espresso? Odpoveďou je filozofia 5 elementov

Voda

Voda je nielen najdôležitejšou tekutinou pre život, ale aj pri príprave kávy. Správne urobené espresso obsahuje takmer 99 % tejto najvzácnejšej kvapaliny, ktorá sa výrazne podpíše na jeho výslednú chuť. Ak je voda príliš tvrdá, obsahuje minerály ako oxid horečnatý či oxid vápenatý, vďaka ktorým sa kávovar zanesie rýchlejšie, a teda skôr potrebuje servisný zásah. Pravidelný Servis kávovarov je preto neodmysliteľnou súčasťou procesu prípravy dokonalého espressa .

Mäkká voda zase nedovolí vzniknúť nadýchanej créme na hladine espressa. Na chuť kávy zásadne vplýva aj hladina pH: ak je výrazne nižšia alebo vyššia ako odporúčaná úroveň 7, espresso získa zemitú, resp. kyslú chuť. Nemusíte sa však obávať, zvýšiť kvalitu vody dokážete pomerne jednoducho – riešením je napríklad filtračná hlava alebo systémy osmózy.

Káva

Hoci sa v šálke espressa nachádza približne 99 % vody, hlavné slovo v diskusii o jeho chuti má káva. Na jej kvalitu zásadne vplýva to, ako je pestovaná, ako sa zberá, ako je pražená a ako je zomletá. V Eurosame pred 100 % arabicou či robustou preferujeme zmesové kávy. Prečo? Tí najlepší producenti vďaka kombináciám viacerých odrôd dokážu namiešať chuť ich vysnívanej kávy.

Spolupracujeme najmä s veľkými producentmi ako Piacetto, Tchibo či Davidoff, ktorí investujú veľké čiastky do vývoja, výskumu, školenia ľudí aj technológii. Vďaka tomu dokážu garantovať chuť rovnakú chuť kávy pokojne aj desiatky rokov. O šálke espressa platí dvojnásobne viac, že zvyk je železná košeľa.

Mlynček

Kávové zrno je tvorené približne z 50 % celulózou, aj preto môžeme hovoriť skôr o strúhaní ako o mletí. Správne zvolený a nastavený mlynček na kávu by mal zvládnuť pripraviť kávu tak, aby ju nespálil. Ak to nedokáže, chuť espressa bude sprevádzať nepríjemná nahorklá chuť. Ak chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok, káva by mala byť zomletá tesne pred jej prípravou.

Stačí už 20 minút na to, aby došlo k oxidácii, vďaka ktorej espresso príde o jedinečnú chuť či arómu. Našim klientom preto odporúčame mlynčeky, ktoré dokážu namlieť presnú dávku zrna priamo do páky – a zákazník sa môže tešiť na dokonale čerstvú kávu. Zohľadniť taktiež treba hrúbku mletia: jemná káva je vhodná na espresso, na french press zase hrubšia. 

Stroj

Chuť kávy v značnej miere ovplyvní aj stroj, neznamená to však automaticky, že čím drahší kávovar, tým lepšie espresso. Preto pre našich klientov vždy hľadáme najlepšie riešenie pre ich potreby – do malého horského penziónu, kde sa denne pripraví 10 káv, nebude odporúčať rovnakú techniku ako nadnárodného hotela, kde sa za deň pripravia stovky espress.

Tiež sa sústredíme na vyladenie stroja tak, aby aj menej skúsený barista pripravil espresso, na ktorom si hosť pochutná. Okrem toho zdôrazňujeme, že o kávovar je potrebné sa pravidelne starať: denne stačí i desať minút, aby výsledok stál za to. Ak chcete zo stroja vyťažiť maximum, neznamená to, že si musíte kúpiť mašinu za 13 000 €, dôležitejšie je správne nastavenie a dôkladná údržba.

Človek

V procese, ktorého súčasťou je človek, sa takmer s určitosťou objavia chyby. Je to úplne prirodzené, veď sme ľudia. Aj tí najlepší baristi ich robia, dôležité je však sa z nich poučiť a nabudúce sa im vyvarovať. V Eurosam si uvedomujeme, aký je človek pri príprave kávy dôležitý, aj preto ponúkame školenia šité na mieru v našom školiacom centre Espressophile Lab. Tu vašim baristom odovzdávame všetko, čo sme sa o káve za našich 14 rokov pôsobenia na trhu naučili – vedomosti praktické, teoretické aj tipy a rady ohľadom technológií.

Chcete sa dozvedieť o našej ponuke či samotnom školení viac? Navštívte internetovú stránku www.eurosam.sk

Generálny partner
Partneri