Dizajnujeme s hoteliermi
Aká bola vaša cesta k architektúre a interiérovému dizajnu?
V mojej rodine sme takmer všetci v detstve kreslili a hrali na hudobné nástroje. Sníval som o tom, že sa stanem jazzovým saxofonistom, ale pán učiteľ na ZUŠ ma rýchlo vyviedol z omylu. Kreslenie mi však išlo veľmi dobre. Na to, aby sa človek dostal na VŠVU študovať architektúru, nemusí byť jadrový fyzik. Musí však výborne kresliť a mať pozitívnu deviáciu pre umenie. Ja som tieto vlastnosti mal – o mojej budúcnosti bolo teda rozhodnuté.
Vysokej škole vďačím za to, že mi naplno ukázala slobodu a silu umenia. Vyštudoval som Architektonickú tvorbu u skvelého architekta Ing. arch. Pavla Paňáka. Zblízka som mal možnosť sledovať rozmýšľanie veľkej osobnosti slovenskej architektúry. Neskôr som mal šťastie aj na prácu pre šikovných architektov – v ateliéri Šebo Lichý architekti, či studiu b52. Všetky tieto skúsenosti formovali môj názor na architektonickú tvorbu, ktorej súčasťou je i interiérový dizajn.
Odkiaľ dnes čerpáte nové nápady a inšpiráciu?
Rozmýsľal som nad tým. Odpoveď na túto otázku má viac vrstiev. Prvoplánovo by sa dalo povedať, že sa chodím vzdelávať na svetové dizajnérske výstavy – Salone del mobile v Miláne, IMM v Kolíne, Bienále architektúry v Benátkach. Raz som sa dokonca ocitol na svetovom expe v Guang Zou v Číne. Ale dôležitejšou vrstvou mi pripadá práve tá celková anamnéza osobnosti, kde tým ako som od narodenia nasával určité vnemy a zažitky – dokažem dnes úplne originálne spracovať hocijaký podnet. Myslím, že neexistuje vec, ktorá by nevedela človeka inšpirovať – naopak ja inšpirácie vidím všade navôkol. A nebojím sa povedať, že aj u kolegov architektov a dizajnérov.
Je dizajnérstvo aj tímová práca? S kým spolupracujete?
Určite sa podarí spraviť pekný dizajn aj izolovanému Robinsonovi Crusoe na pustom ostrove.
Myslím ale, že umenie a dizajn majú širšie ašpirácie. Preto nie je na škodu, keď vznikajú v intenzívnom dialógu so spoločnosťou, ktorej sú súčasťou. My sme napríklad vzájomnú interakciu s kolegami povýšili na extra pridanú hodnotu. Tri samostatné kreatívne firmy si sharujeme spoločné priestory. Nekonkurujeme si – naopak obohacuje nás to. Mám šťastie na šikovné kolegyne a kolegov – keď vidím ako rozmýšľajú je to pre mna obohatením a veľkou inšpiráciou.
Dá sa skĺbiť štýlový dizajn a praktickosť?
Naopak. Štýlový dizajn musí byť praktický a plne funkčný a dnes už navyše aj ekologický.
Pri tejto príležitosti by som rád podotkol, že je veľmi praktické pracovať s produktami slovenských firiem. Najlepšie poznajú naše slovenské špecifiká a odpadá neefiktívny a neekologický prvok cezhraničnej logistiky.
A potom je tu ekonomická stránka.
To je vec, na ktorú v spoločnosti INROOM veľmi dbáme. Snažíme sa poskytnúť klientovi originálny a štýlový dizajn – naše realizácie dokumentujú, že v tom začíname byť úspešní.
Vieme však, že predovšetkým v HORECA segmente, na ktorý sa špecializujeme, sú dôležité aj pojmy ako „návratnosť investície, úžitková hodnota“ a pod. Preto sme na základe vlastných skúseností posilnili ekonomickú zložku navrhovania dizajnu. U nás hotelier či majiteľ kaviarne dostane ku každému dizajnovému návrhu automaticky aj jeho presné nacenenie. Dokonca v priebehu prípravy návrhu vieme pracovať na viacerých cenových variantoch podľa ekonomických možností klienta. Investor tak má v každom momente procesu financie pod kontrolou.
Z ktorého vášho projektu máte najväčšiu radosť, resp. ktorý je váš obľúbený?
Som rád každej realizácii, ktorá ľuďom prináša radosť a zlepšenú kvalitu života. Aby tak mohlo byť, návrh sa musí „narodiť“ v reálnom priestore. To je samostatná kapitola. Pri realizácii my architekti zažívame naozaj kopec zábavy – v pozitívnom i negatívnom význame slova. Ak však mám byť konkrétny, určite špeciálne miesto v mojom srdci má prvý hotelový interiér, ktorý som navrhoval samostatne pod vlastným menom. Ide o Hotel Zelená Lagúna**** na Domaši. Krásna príroda, srdeční ľudia, osvietený investor. Výsledkom je podarená realizácia vo vysokom štandarde, ktorá verím bude katalizátorom ďalšieho rozvoja tohto krásneho kúska nášho Slovenska. Z čerstvých realizácií vyčnieva prestížou i rozsahom rekonštrukcia interiéru Grandhotela****, Starý Smokovec, krásnej secesnej stavby kde sme rovnako navrhovali kompletný interiér hotelovej časti.
Viete nám popísať ako ste dospeli k tomuto nádhernému výsledku, z ktorého sa dnes hostia hotela môžu tešiť?
Na popísanie celej genézy asi nie je priestor. V skratke – veci na tejto luxusnej realizácii prosto fungovali tak, ako majú fungovať. Od krásnej stavby 104 -ročného Grandhotela, cez kompetentné zadanie čo s ňou chce investor spraviť, jasnú cestu ako to chce spraviť až po posledné a najdôležitejšie ohnivko – s kým to chce spraviť. Nám bola poskytnutá dôvera ohľadom prípravy interiérového návrhu a verím, že sme nesklamali. Prvé ohlasy sú veľmi pozitívne. Ľudia sú šťastní, že po rokoch úpadku môžu zažiť kúsok noblesnej secesie v srdci našich malých veľhôr.
Môžete nám prezradiť na čom momentálne pracujete?
Silní sme predovšetkým v HORECA segmente. Sme pred kolaudáciou 2. fázy Hotela Pod lipou****, kde sme navrhovali kompletné interiéry. Veľmi sa teším na špičkový wellness či zaujímavú kongresovú sálu v replike historického krovu strechy. V prvej polovici roka 2019 sa bude podľa nášho návrhu realizovať prestavba útulného rodinného Penziónu U Mackov. Okrem toho máme na stole pár ďalších vecí, o ktorých určite bude v hotelierskej komunite počuť. Málinko prezradím o jednej čerstvej novinke – má totiž nadpozemský potenciál , ktorý rozvinieme v žilinskom hoteli GRAND.
Spoločnosť INROOM pripravila s časopisom Hotelier akciu platnú do 31. 3. 2019 „Dizajnujeme s hoteliermi“. Pozvite nás k sebe do vášho hotela, reštaurácie, či kaviarne a my vám grátis poskytneme konzultáciu s interiérovým architektom Mgr. Art. Michalom Kyselom.
Viac info na www.inroom.sk