Searching
Search

Čo robí skvelý bar skvelým?

Aký bar nazývajú skvelým, čo je momentálne v barovom svete „in“ a čím vedia ohúriť hostí, sme sa spýtali dvoch úspešných barmanov Rasťa Kuba Kubáňa a Tomáša Gyena. Podelili sa s časopisom Hotelier aj o tipy na trendový drink.

 

Rasťo Kubo Kubáň, spolumajiteľ barovo-cateringovej agentúry 

Čo robí skvelý bar skvelým?
Všetky skvelé bary, ktoré poznám, sú takými preto, že v nich pracujú skvelí ľudia. Barmani, pre ktorých je práca hrou, zábavou a poslaním zároveň. Neboja sa experimentovať, ponúkať
kvalitu, a čo je najpodstatnejšie – hosť je vždy na prvom mieste. Neustále sa vzdelávajú a svoje poznatky uplatňujú v bare. Je veľmi dôležité, aby medzi barmanom a hosťom
vznikol dôverný vzťah. Ľudia chodia do baru za zážitkom a je na barmanovi, ako to zvládne. Hosť musí cítiť, že je vítaný. A do takého baru sa vždy rád vráti a odporučí ho aj ostatným.
 Čím viete hostí ohúriť?
... nemusím hostí ohurovať. V nápojovej gastronómii pracujem už viac ako 20 rokov a viem, že hostia najviac oceňujú profesionalitu. Zaujímavým zistením je, že je veľa takých, ktorí si do baru prídu po informácie. Chcú vedieť, čo im ponúkate a radi si nechajú poradiť. Zmenou oproti minulosti je aj to, že očakávajú, že barman sa svojej práci rozumie. A vedia si za to
priplatiť. Nemusíme hostí ohurovať, úplne stačí, keď si budeme poctivo robiť svoju prácu a ponúkneme pohostinnosť. Buďme 100 % profesionáli a buďme tu pre hosťa. Vypočujme ho a snažme sa o to, aby odchádzal spokojný. Nikdy nevieme, kto sedí za barom a ako to môže ovplyvniť našu budúcnosť.
 Čo je momentálne v barovej kultúre „in“?
Dnes sa veľmi hľadí na kvalitu. Tak surovín, ako aj servisu a práce. Trendom ostávajú čerstvé a lokálne suroviny. Ich použitie v nápojovej gastronómii prakticky nemá limity a hostia radi aj takýmto spôsobom spoznávajú región a kultúru. Som rád, že sa aj u nás udomácnili giny. Podľa mňa najmixovateľnejšia báza koktailov nám ponúka množstvo možností, ako zaujať
alebo prekvapiť. No a určite je treba spomenúť trend zero waste, teda čo najmenej zaťažovať životné prostredie odpadom. Úplne prestať používať jednorazový plastový riad – poháre, slamky, používať ekologické čistiace prostriedky, obmedziť spotrebu vody... Toto všetko vedia hostia oceniť a aj týmto sa viete odlíšiť od konkurencie. A o to sme sa snažili vo všetkých baroch, ktoré sme nastavovali, naposledy to boli dva zaujímavé podniky Tatraline Bar v Jasnej a pravý remeselný pivovar v srdci Liptova Liptovar. 

TIP RASŤA KUBA KUBÁŇA: 

BERRY MOSCOW MULE

4 cl vodky1,5 cl fresh lime juice10 cl ginger beerfresh berries fruit (raspberry, blackberry) 

 

Tomáš Gyen, brand ambasádor 

Čo robí skvelý bar skvelým?
V prvom rade je to pozornosť, pohostinnosť a odbornosť personálu, aj keď to závisí od mnohých faktorov, ako sú aj osvetlenie, čistota, sedenie, atmosféra, hudba. Následne je to kvalita surovín, ich čerstvosť, regionálnosť, kvalitný ľad a servírovacie sklo a v neposlednom rade kus srdca a radosti, s ktorým sú drinky pripravované.
Čím viete hostí ohúriť?
U mňa je to v prvom rade vášeň pre prácu a profesionalita v druhom, pokora a pohostinnosť. Závisí to od komunikácie s konkrétnym zákazníkom, ktorého analyzujem a snažím sa mu prispôsobiť komunikáciou a drinkom až po working flair s barovým inventárom, fľašami. Veľmi rád pracujem s regionálnymi surovinami a domácimi národnými destilátmi, ako sú napr. borovička, marhuľovica, slivovica, z ktorých tvorím signature drinky až po využívanie netradičných ingrediencií, ako morské riasy, rakytník, cascara, kakaový bôb, cvikla atď.
Čo je momentálne v barovej kultúre „in“?
Závisí to od konkrétnej krajiny a daného regiónu, kde sa nachádza konkrétny bar. Ale globálne je to regionálnosť, vyššia kvalita surovín, menej zložkové drinky, klasické drinky a ich twist, ultra ingrediencie, zero waste, nízkoalkoholické drinky, sezónnosť, striky (spritzy), vínne a pivné drinky, viac focusu na pohostinnosť a originalitu konceptu baru, perfektný servis, párovanie drinkov s jedlom...

TIP TOMÁŠA GYENA:

STATKY ZMÄTKY - 5 cl DOMOVINA Borovičky, 2 cl citrónovej šťavy, 1 vaječný bielok, 2 streky zelerového bitters, 1,5 cl koriandrového sirupu

Pohár: cocktail glass

Príprava: shake (dry, hard), fine strain                                                                                                                                                                                                                             

Ozdoba: koriander, zástrek citrónovou kôrou

 

Foto: Unsplash, archív TG a Marián Vejčík

Partners