Searching
Search

Majster kuchár SR 2017/2018

Súťažilo sa podľa pravidiel, ktoré stanovuje WACS, Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín sami bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými surovinami boli jeseter – celý, chladený a kačacie prsia, chladené.

V poradí tretí ročník súťaže usporiadal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC). Generálnym partnerom súťaže bola opäť spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko, s. r. o. „Bola silná konkurencia, pričom kuchári, ktorí sa predviedli, ukázali, že toho dokážu naozaj veľa. V každom prípade môžem potvrdiť, že vyhral ten najlepší,“ uviedol novovymenovaný prezident SZCK Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO a zároveň predseda Degustačnej komisie. Komisia bola oddelená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Jej úlohou bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.

Druhou hodnotiteľskou komisiou bola Technická komisia. Tá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich, prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu. Predsedom komisie bol Maroš Hruška, člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS.

Záštitu nad súťažou prevzal Bc. Miroslav Kubec, kontinentálny riaditeľ WACS pre strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky. Vecné ceny do súťaže poskytli spoločnosti METRO Cash & Carry, s. r. o, Robot Coupe, A-Z Gastro, Mirel Vratimov ČR, SZKC. Celkovo sa podujatie Danubius GASTRO 2018 tešilo bohatej účasti verejnosti a tiež záujmu vystavovateľov. Podujatie prilákalo 70 867 návštevníkov, ktorí si vychutnali pestrý program i kulinárske špeciality.

Víťazné menu

1. miesto: Andrej Róth, Banská Bystrica

Predjedlo: Tartar z cukety, pínia, jeseter, sevruga, ponzu

Hlavný chod: Kačacie prsia, karfiol, čokoláda, višne, mandle

Dezert: Kapučíno s višňami

2. miesto: Daniel Melicherík, Holiday Inn Trnava

Predjedlo: Jemne zaúdený jeseter s variáciami hrášku, reďkovkou a citrónovým kaviárom
Hlavný chod: Kačacie prsia sous-vide marinované s perníkovým korením, tekvicou, kuriatkami a chrumkavou foie gras
Dezert: Variácia hrušiek s čokoládou

3. miesto: Ján Konečník, TOBB Restaurant s.r.o Stará Myjava

Predjedlo: Pošírovaný jeseter, kôprový dip, pošírované prepeličie vajíčko
Hlavný chod: Kačacie prsia pečené na smrekovom ihličí s kapustovo slivkovým pyré, fritované v prepustenom masle, zemiakovo orechový nok, mäsovo vínový džús
Dezert: Pečené jablko s mrkvovým sorbetom a makovo gaštanovou drobenkou so škoricovým krémom

Trendom je zelenina, lokálnosť a „zero waste“

Veľtrh Danubius GASTRO 2018 sa niesol v znamení trendov v gastronómii na aktuálny rok, pričom podľa Vojta Artza pôjde o rok zeleninových, lokálnych etnicky inšpirovaných jedál.

Šéfkuchár spoločnosti METRO si myslí, že dominovať budú kvetinové chute (chuť levandule, čiernej bazy, ibišteka či ruží), ale aj trendy svetovej kuchyne ako fermentácie, umami, kimchi, gochujang, sisig, čiže jednoducho výrazné chute kórejskej či filipínskej kuchyne alebo fusion-style s indickým nádychom.

Zelenina, kam sa pozrieš – to je ďalší dôležitý gastronomický prvok roka 2018. Veľkým trendom je nahradzovanie bežných príloh ako sú cestoviny, ryža či pečivo zeleninou (napr. cuketové špagety či karfiolová ryža) a ešte masívnejšia práca s bylinkami (bolívijský koriander, ligurček...) a hubami. Ďalej netreba podľa Vojta Artza opomenúť (hyper)lokálnosť: „Alebo vypestovaný, pripravený a skonzumovaný v rámci jednej oblasti – reštaurácie. Jednoducho čím bližšie, tým lepšie.“ No a v neposlednom rade je to neplytvanieZero Waste: „2018 bude rokom, keď prestanete vyhadzovať zvyšky jedla. ... od korienka po lístok alebo od ňufáka po chvostík,“ uvádza známy šéfkuchár.

 V nadväznosti na tento trend bolo špeciálnou novinkou aktuálneho ročníka Danubius GASTRO použitie ekologického a bio kompostovateľného riadu či iného sortimentu. Od malých aj väčších tanierov až po misky či 0,2 l poháre na teplé nápoje z cukrovej trstiny, ďalej lodičkové misky z dreva borovice, bambusové výroky a napokon artikle z palmových listov. Na ukážku boli aj taniere zo pšeničných otrúb, už dnes je množstvo z týchto výrobkov v ponuke veľkoobchodu METRO.

Partners