Searching
Search

Mladé someliérky bodovali

Na striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili Dominika Kupcová a Nina Šallaiová. Someliérka Karin Kováczová excelovala nielen v teoretických znalostiach, ale ukázala aj praktické zručnosti. „Každá someliérska súťaž ma posúva ďalej, pretože mi pomáha zistiť, kde mám ešte rezervy a v čom sa musím zdokonaľovať. Tentoraz bolo pre mňa najväčšou výzvou finále, v ktorom sa súťažilo aj v slepej degustácii vína, pri ktorej treba správne určiť odrodu a ročník,“ uviedla víťazka súťaže

Teoretická časť súťaže pozostávala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a someliérstva. Praktická časť preverovala schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší someliéri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v štyroch disciplínach – odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo vínnom lístku, opis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Odborná hodnotiaca komisia pozostávala zo šiestich členov, porote predsedala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. Členovia poroty boli Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie someliérov SR, členovia prezídia Asociácie someliérov SR Róbert Páleník a David Winter, predseda dozornej rady Asociácie someliérov SR Štefan Valovič, a Juraj Kordiak, someliér spoločnosti Hubert J.E. „Súťaž je pre mladých someliérov príležitosťou, ako správne ponúknuť a servírovať krásne vína, ktoré na Slovensku máme a byť tak akousi predĺženou rukou, ktorá spája výrobcu vína a zákazníka,“ povedala po oznámení výsledkov predsedníčka poroty I. Vajcziková.
Cieľom súťaže Vitis Trophée Junior je podporovať mladé someliérske talenty a dať im možnosť ukázať, čo v sebe skrývajú. Zúčastňujú sa jej študenti, pracovníci v gastronómii a someliéri do 21 rokov. 

Partners