Searching
Search

Slovensko voňalo gurmánskymi špecialitami

Zúčastnené reštaurácie ponúkli gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostávalo z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Kuchárova voľba.

Kuchári zostavili jedlá, ktoré charakterizovali danú reštauráciu s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín. Mnohí využili aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad ochutnali jedlá zo sladkovodných rýb, mäsá z domáceho chovu, strukoviny pripravené ako pyré či prach z červenej repy. Zistili, ako chutí tapenáda, zaúdená mušľa, amuse bouche, ibérico, hľuzovka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát sous vide na smržovej omáčke, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina či sedánové pyré.

„Prostredníctvom Zimného festivalu jedla mohli priaznivci gastronómie za rozumnú cenu ochutnať menu najlepších slovenských reštaurácií,“ povedal Rado Nackin, riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku. Najlepšie festivalové reštaurácie Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede a Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku, pripravili až štvorchodové menu. Otváracia večera festivalu sa konala práve v jednej z nich. Nedočkavých labužníkov a pozvaných novinárov čakal v bratislavskej panázijskej reštaurácii Fou Zoo uvítací drink, po ňom miso polievka a rolky z lososového tataráka. Najväčší úspech u prítomných degustátorov zaznamenalo ibérico s čiernym koreňom, repou a čili. Ikonické jedlo podniku It´s all about chocolate bolo dôstojným ukončením prvého festivalového večera.

Novinkou Zimného festivalu jedla boli Champagne POMMERY víkendy, keď vybrané reštaurácie v jednotlivých mestách podávali k menu navyše dva poháre exkluzívneho šumivého vína. V sprievodnom programe si našiel miesto aj gastronomický ples na Donovaloch či špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.

Festivalové dianie sa netýkalo len Bratislavy. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chceli v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, využili na gastronomický výlet populárne Gurmán busy s podobne naladenými cestujúcimi, ktorých spájalo nadšenie pre dobré jedlo.

Foto: ZFJ a redakcia

Partners