Searching
Search

Študentky z Rimavskej Soboty praxovali „u Michelina“

Škola v Rimavskej Sobot po prvýkrát otvorila svoje brány v roku 2008. Už o rok časť učiteľského zboru absolvovala školenie v Španielsku. Bol to možno zlomový bod, keď sa vedenie školy rozhodlo, že chce vytvoriť konkurencieschopnú európsku školu. Odvtedy takmer každý školský rok organizuje jednu alebo viac stáží pre učiteľov a študentov. Študenti sa dostali do rôznych štátov – od Azorských ostrovov, cez Maltu až po Nórsko. Získali nové skúsenosti v galícijských prímorských reštauráciách a vo štvorhviezdičkových hoteloch na Malorke, variť a servírovať sa učili aj v školách na Sardínii, Sicílii a v severnom Taliansku. Škola nie je známa len vďaka úspešným projektom Erasmus+. V roku 2019 získala prvú cenu za disemináciu projektov v rámci Európskeho týždňa odborného vzdelávania. Na udalosti sa osobne zúčastnil aj zástupca Národnej agentúry, a keby nezasiahla pandémia, cenu by osobne odovzdala riaditeľka Národnej agentúry.

Škola získala akreditáciu Erasmus+ na obdobie 2021 – 2027

Vďaka úspešným projektom získala škola uznanie, tzv. značku excelentnosti, čím sa akreditovala na sedem rokov, a v nasledujúcom období automaticky získa grant na mobility, t. j. stáže žiakov a pedagógov.

Škola má aktívny projektový tím, ktorý každý rok intenzívne pracuje na rozvíjaní obsahu stáží. Aj keď sa niekoľko rokov kladie dôraz na rozvoj tvrdých zručností (hard skills), v budúcnosti chcú viac dôrazu klásť na mäkké zručnosti (soft skills) študentov, ako sú kreativita, zodpovednosť či práca v tíme. Tieto sú pre hotelierov rovnako potrebné.

Do zahraničia odchádzajú naberať skúsenosti aj pedagógovia. Väčšina učiteľského zboru už aspoň raz študovala v zahraničí. A čo sa učili? Didaktiku, projektový manažment, cateringové služby, cestovný ruch. Niekoľko pedagógov už absolvovalo aj kurz varenia, someliérsky kurz alebo hospitovalo na zahraničných školách.

Stáž v reštaurácii s hviezdičkou Michelin

Tento rok sa škole podarilo posunúť odbornú prax na novú úroveň: dve študentky odboru hotelová akadémia pracovali v kuchyni francúzskej reštaurácie La Fanal ocenenej hviezdičkou Michelin v malebnom prístave Banyuls-sur-Mer. Reštaurácia sa už mnoho rokov teší tomuto prestížnemu uznaniu, ktoré má veľký význam na celom svete, a zvlášť dôležitú úlohu zohráva vo Francúzsku. Šéfkuchár reštaurácie Pascal Borell je členom poroty francúzskej súťaže Bocus d´Or. Riaditeľka partnerskej školy vo Francúzsku, vďaka ktorej vznikla táto prax, vyhlásila: „My Francúzi nikdy nežartujeme o hviezde Michelin,“ alebo: „Keď to raz vyskúšaš, budeš chcieť večerať už iba v reštaurácii s hviezdičkou Michelin.“ Dá sa o tom polemizovať, nesúhlasiť, ale – ako tvrdia účastníci – obed, ktorý sme tam mali, bol pre študentov aj učiteľov úžasným zážitkom. Kreatívne vymyslená a majstrovsky vytvorená skladba jedál, nádherný výhľad na prístav, perfektné párovanie vína, francúzska elegancia, kvalita surovín a celé prostredie, s ktorým sa žiaci doteraz skutočne nemohli stretnúť, boli pre všetkých zúčastnených nezabudnuteľným zážitkom, keďže na Slovensku zatiaľ nemáme žiadnu reštauráciu s hviezdou Michelin. Pre študentov, ktorí sa pripravujú na budúcu profesionálnu kariéru, boli štyri týždne v zázemí takejto reštaurácie určite rozhodujúcim zážitkom.

 

A ako vidia lukratívnu prax samotní zainteresovaní?

Viktória Kováčová: Začiatok bol najnáročnejší – museli sme si zvyknúť na pracovné tempo a tiež zabojovať s jazykom. Našťastie kolegovia boli milí a nápomocní, už na druhý deň sme mohli servírovať a dostávali sme čoraz viac úloh. Používali sme suroviny a prísady, s ktorými sme sa predtým nikdy nestretli. Za mesiac som sa toho toľko naučila a zažila viac ako doma za rok. Videli, že sme motivované, chceme sa učiť, a tak sa nám veľmi venovali, hoci bol veľký nával a každý tanier musel byť dokonalý. Pár dní po nástupe sme už mohli pracovať pre kuchára oceneného hviezdou Michelin. Veľmi som sa zlepšila v servírovaní, dochucovaní a v príprave jedál, vďaka čomu som sa stala oveľa nezávislejšou a sebavedomejšou. Podľa môjho názoru v tejto reštaurácii veľmi záležalo na úcte a postoji k veciam. Museli sme dávať pozor na to, komu sa ako zdravíme a dôležité bolo dbať na čistotu.

Miriam Lakatošová: V auguste nám triedny učiteľ oznámil, že sme dostali príležitosť pracovať vo francúzskej reštaurácii ocenenej hviezdičkou Michelin. Bol rovnako prekvapený ako my, lebo, ako nám povedal, nie je zvykom vyberať zahraničných študentov na prax do reštaurácie tohto štandardu. Vysvetľoval nám, koľko zodpovednosti prináša takáto úloha, a že pochopí, ak sa jej neujmeme, keďže kvôli pandémii sme minulý školský rok neabsolvovali prax. Dal nám pár hodín na premýšľanie, ale už o 10 minút sme mu telefonovali, že ideme do toho! Nebolo pochýb. Príležitosti sa treba chopiť, lebo sa už možno nikdy v živote nezopakuje. Som šťastná, že som mohla pracovať v takej kvalitnej reštaurácii v Banyuls-sur-Mer. V podniku Le Fanal som sa naučila veľa nových vecí, ako napríklad servírovať pekne, rýchlo a precízne. Šéfkuchár Pascal Borell ma tiež naučil disciplíne a presnosti. Nikdy nezabudnem na tieto štyri týždne a na ľudí, ktorých som tam spoznala.

Norbert Ádám, zástupca riaditeľa školy a vedúci projektového tímu: Som veľmi hrdý na naše študentky, ktoré zvládli prácu s „michelinským“ šéfkuchárom. Osobne som s ním hovoril, chválil prístup, prácu, pripravenosť našich študentov a povedal, že kedykoľvek by ich prijal do svojho tímu. V spolupráci s reštauráciou budeme pokračovať aj v budúcnosti. Okrem študentov budú mať už čoskoro príležitosť zbierať skúsenosti u šéfkuchára s hviezdou Michelin aj naši učitelia a majstri.

Partners