Searching
Search

Sýte recepty bez mäsa

Harira

Tradičná sýta marocká polievka zo strukovín

Porcie: 5

Čas prípravy: 30 minút
Alergény: 1. (ak podávame s pečivom), 9.

 

INGREDIENCIE:

 400 g cíceru z konzervy/uvareného cíceru

700 g nasekaných paradajok v konzerve

150 g šošovice

8 dl zeleninového bujónu/vývaru

1 nožička stopkového zeleru

1 mrkva

1 cibuľa

3 PL nasekaného petržlenu

3 PL nasekaného koriandra

2 PL olivového oleja

2 ČL kukuričného škrobu

¼ ČL čierneho korenia

½ ČL mletej červenej papriky

1 ČL rímskej rasce

½ ČL kurkumy

1 ČL soli

štipka škorice

 

DOPLNKY:

citrónová šťava

pečivo

 

POSTUP:

  1. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky.
  2. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pripravenú zeleninu.
  3. Zasypeme škrobom.
  4. Vlejeme paradajky v konzerve, pridáme cícer, šošovicu a všetky koreniny, okrem petržlenu a koriandra.
  5. Podlejeme zeleninovým bujónom/vývarom.
  6. Keď začne šošovica mäknúť, pridáme petržlen a koriander.
  7. Po uvarení šošovice hrniec odstavíme z plameňa a časť polievky rozmixujeme tyčovým mixérom.
  8. Môžeme podávať s pečivom a dochutiť citrónovou šťavou.

 

PASTIERSKY KOLÁČ so šošovicou

Tradičné anglické jedlo dobre zasýti aj v bezmäsitom variante

Porcie: 5 – 6

Čas prípravy: 80 minút
Alergény: 1., 6./8. (podľa použitého mlieka), 9.

INGREDIENCIE:      

2 stonky stopkového zeleru

2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 cibuľa

70 g sójového granulátu (môžeme nahradiť šošovicou)

70 g hustého paradajkového pretlaku

100 g mrazeného hrášku

160 g suchej šošovice

900 g zemiakov

1,5 dl rastlinného mlieka (sójové/mandľové/ryžové)

5 dl zeleninového vývaru/bujónu (na varenie granulátu)

5 dl zeleninového vývaru/bujónu na podlievanie

1 PL rastlinného oleja (do zemiakového pyré)

2 PL rastlinného oleja na dusenie zeleniny

2 – 3 PL hladkej múky

mleté čierne korenie

sušený petržlen

tymian

soľ

POSTUP:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode, šošovicu varíme samostatne v neosolenej vode.
  2. Granulát uvaríme v zeleninovom vývare/bujóne do zmäknutia.
  3. Cibuľu, zeler, cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno.
  4. 2 PL oleja rozohrejeme vo veľkej panvici. Na oleji podusíme cibuľu, následne pridáme zeler, cesnak a mrkvu. Osolíme, okoreníme a pridáme bylinky.
  5. Keď začne mrkva mäknúť, pridáme mrazený hrášok, paradajkový pretlak a podľa potreby podlievame vývarom.
  6. Po zmäknutí pridáme do panvice precedený, vyžmýkaný granulát a uvarenú šošovicu. Múku vytrepeme vo zvyšnom vývare/bujóne a nalejeme do panvice. Počkáme, kým obsah panvice prevrie a začne hustnúť.
  7. Ochutnáme, dochutíme podľa potreby soľou a korením. Zmes nemusí byť celkom hustá, šťava na spodku panvice je žiadaná.
  8. Zemiaky ošúpeme a popučíme so soľou, olejom a rastlinným mliekom.
  9. Zmes z panvice prelejeme do misy na zapekanie, vrch prekryjeme vrstvou zemiakového pyré a uhladíme.
  10. Zapečieme v rúre po dobu 20 min. pri 180 °C.

 

Pikantné CHILLI SIN CARNE V lahodnom BATATE

Oproti živočíšnej verzii má menej tuku

Porcie: 4

Čas prípravy: 60 minút
Alergény: 6., 8.

INGREDIENCIE:

 4 malé/2 veľké bataty (možno nahradiť ryžou)

1 konzerva Bonduelle mexicana (alebo podobná)

1 konzerva krájaných paradajok

1 kocka zeleninového bujónu

1 nastrúhaná mrkva

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

1 dl vody

½ bal. sójového granulátu

½ PL sladkej/pálivej papriky

4 PL rastlinného oleja

1 PL kečupu

2 ČL cukru

mleté čierne korenie

petržlenová vňať

holandské kakao

sójová omáčka

mletá škorica

bobkový list

čili

kúsky čokolády

soľ

Voliteľné:

limetky/citróny

jarná cibuľka

čerstvé čili

koriander

 

POSTUP

  1. Bataty umyjeme, popicháme vidličkou a pečieme 50 min. pri 220 °C.
  2. Sójový granulát uvaríme v bujóne podľa návodu na obale. Scedíme a prebytočnú tekutinu vyžmýkame.
  3. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja. Nasypeme granulát, podlejeme sójovou omáčkou a zasypeme cukrom.
  4. Granulát pražíme, až kým sa nezačne pripekať. Ochutnávame a podľa potreby pridáme viac cukru alebo sójovej omáčky.
  5. Zvyšok oleja rozohrejeme v druhej panvici a dusíme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a cesnak.
  6. Keď začne mrkva mäknúť, vlejeme konzervu paradajok, vodu a lyžicu kečupu. Osolíme, okoreníme, pridáme čili, petržlen, bobkový list a štipku škorice a kakaa.
  7. Keď zmes prejde varom a začne mierne hustnúť, vlejeme Bonduelle mexicana.
  8. Vmiešame granulát a pridáme koriander. Ochutnáme a dochutíme podľa preferencií.
  9. Bataty po upečení pozdĺžne narežeme, roztvoríme, položíme na tanier a naplníme zmesou čili.
  10. Ozdobíme jarnou cibuľkou, koriandrom, čerstvým čili a pokvapkáme limetkou/citrónom.

 

Hutné PIROHY PLNENÉ ŠAMPIŇÓNMI

Obľúbená pochúťka s hubami

Porcie: 4

Čas prípravy: 110 minút
Alergény: 1., 6./8. (podľa použitého mlieka)

 

INGREDIENCIE:

Na pirohy:

1 cibuľa

100 g mrazeného hrášku

375 g polohrubej múky

250 g šampiňónov

650 g zemiakov

50 ml rastlinného mlieka (sójové/mandľové/ryžové)

2 PL slnečnicového oleja

3 PL olivového oleja

8 – 9 PL vody

1 – 2 ČL octu

petržlen (čerstvý/sušený)

mleté čierne korenie

soľ

Na cviklu:

2 veľké cvikly

2 PL oleja

1 PL octu

1 cibuľa

mleté čierne korenie

soľ

 

Voliteľné:

1 PL lahôdkového droždia (na pirohy)

kyslá rastlinná smotana

jarná cibuľka

pažítka

 

POSTUP:

 

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme do zmäknutia. Scedíme ich, prepláchneme studenou vodou a popučíme.
  2. Šampiňóny a cibuľu nakrájame nadrobno. Na 2 PL slnečnicového oleja orestujeme cibuľu do sklovita.
  3. Následne pridáme šampiňóny a hrášok. Osolíme, okoreníme, pridáme petržlen a dusíme do mäkka.
  4. Zmes vmiešame do popučených zemiakov.
  5. Vo väčšej mise vymiesime cesto z múky, 1 ČL soli, 3 PL olivového oleja a vody. Cesto bude zo začiatku drobivé, treba s ním trpezlivo pracovať. Keď sa cesto spojí, miesime ho na pomúčenej doske 8 min., potom necháme 30 min. odpočívať.
  6. Druhú cibuľu nakrájame na jemno a cviklu nastrúhame nahrubo.
  7. V panvici dusíme cibuľu na 2 PL oleja, pridáme cviklu, osolíme a okoreníme.
  8. Keď cvikla zmäkne, pridáme podľa chuti ocot.
  9. Cesto vyvaľkáme na 2 mm hrúbku a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré plníme pripravenou zemiakovo-šampiňónovou plnkou.
  10. Preložíme a okraje spojíme pritlačením vidličkou.
  11. Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vody a varíme, kým nevyplávajú na hladinu (2 – 3 min.).
  12. Uvarené pirohy môžeme opražiť na panvici na troche oleja. Podávame s dusenou cviklou, pažítkou a jarnou cibuľkou, prípadne s kyslou rastlinnou smotanou.

 

RYŽOVÝ PUDING S HRUŠKAMI

Dezert, raňajky, sladký obed...

 

Porcie: 4

Čas prípravy: 45 minút

Alergény: 8. (ak použijeme orechy)

 

INGREDIENCIE

NA RYŽOVÝ PUDING:

2 kúsky celej škorice

5 klinčekov

1,5 cm kúsok zázvoru nakrájaný na plátky

1 hviezdička badiánu

3 hrnčeky ryžového mlieka

1 hrnček suchej ryže

1/3 hrnčeka trstinového cukru

2 hrnčeky vody

½ hrnčeka hrozienok

¼ ČL soli

 

DOPLNKY:

 mletá škorica

oriešky

javorový sirup

drobné ovocie

hrušky

 

POSTUP:

  1. Škoricu, klinčeky, zázvor, vodu a soľ dáme do hrnca, privedieme k varu a necháme približne 15 minút jemne bublať.
  2. Koreniny vyberieme, pridáme ryžové mlieko, ryžu, cukor a hrozienka.
  3. Varíme približne 20 minút pod pokrievkou, z času na čas premiešame.
  4. Odkryjeme a varíme, pokiaľ nebude ryža mäkká. Ak je to nutné, pridáme trochu horúcej vody alebo rastlinného mlieka.
  5. Keď je ryžový puding uvarený, odstavíme ho z plameňa a rozdelíme na štyri porcie.
  6. Podávame ho posypaný škoricou, pokvapkaný javorovým sirupom a ozdobený orieškami a ovocím.

 

Zdroj: Materiál je pripravený v spolupráci s portálom Jem pre Zem www.jemprezem.sk

 

 

 

Partners