Vyhľadávanie
Vyhľadať

Majster kuchár SR 2015/2016

O titul Majster kuchár SR 2015/2016 vo finálovom kole súťaže bojovalo šesť kuchárov. Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie. Súťažiaci museli v časovom limite 4 hodiny pripraviť trojchodové menu zo sezónnych surovín. Pri príprave menu mali použiť prvky slovenskej kuchyne, cieľom bola moderne upravená klasická slovenská chuť a tradičná slovenská kuchyňa. V súťažnom menu musela byť použitá prepelica a jahňací hrebienok s kosťou a tri suroviny zo spotrebného koša zimnej sezóny.

Technická komisia sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich, prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu. Táto komisia mohla degustovať už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov. Predsedom komisie bol Václav Forman, WACS hodnotiteľ z Českej republiky. Členmi komisie boli Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a Lukáš Fürbach, zástupca šéfkuchára Hotela Grand River Park Bratislava, obaja certifikovaní pre hodnotenie súťaží konaných na Slovensku.

Degustačná komisia bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na pracovisko. Súťažné jedlá boli predkladané pod pseudonymami súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem. Predsedom komisie bol Marek Svoboda, certifikovaný hodnotiteľ WACS z Českej republiky. Členmi komisie boli Vojto Artz, šéfkuchár METRO Slovensko, a Jozef Hromjak, šéfkuchár Hotela Double Tree by Hilton Košice, certifikovaný pre hodnotenie súťaží konaných na Slovensku. Obe komisie hodnotili podľa pravidiel WACS.

Záštitu nad súťažou prevzal Miroslav Kubec, kontinentálny riaditeľ Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky. Generálnym partnerom súťaže bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko, s. r. o.

Titul Majster kuchár SR 2015/2016 získal Stanislav Cicoň, zástupca šéfkuchára Waterford Castle hotel and golf resort, Írsko, člen Prešovského klubu SZKC.

Stanislav Cicoň, víťazné menu:

Predjedlo: Pečené prepeličie prsíčko, ragú zo stehienka a kyslej kapusty, mousse z údených zemiakov s hľuzovkovým olejom, sherry karamel, prepeličie vajíčko

Hlavný chod: Jahňací hrebienok marinovaný v ovčom jogurte, bylinková krusta, petržlen pečený v sene, krémový petržlen, petržlenové čatní, zemiakovo-bryndzové pyré, jahňací demi glacé

Múčnik: Vtáčie mlieko, makový anglaise, kakaová trubička, pena z rakytníka, rakytníkové želé

Majster kuchár SR 2015/2016

  1. miesto: Stanislav Cicoň, Waterford Castle, Írsko
  2. miesto: Tomáš Zapletal, MMI GASTRO, reštaurácia ZORNO, Lozorno
  3. miesto: Tomáš Táborský, Al Trivio Ristorante, Senica
  4.  

2. miesto Tomáš Zapletal

Predjedlo: Grilovaná prepelička plnená gaštanmi a podávaná s repovým pyré

Hlavný chod: Grilovaný jahňací hrebienok s blanšírovanou cuketou, tekvicovým pyré a jahňacím jusom ochutené pečeným cesnakom

Dezert: Tekvicové palacinky plnené slivkovým pyré, praženými vlašskými jadrami

3. miesto Tomáš Táborský

Predjedlo: Terinka z prepeličky, jemne údená dymom z čerešňového dreva plnená vlašskými orechmi a červenou cibuľou, podávaná na carpacciu z pečenej cvikly, smotanový pórik a chrumkavé toasty

Hlavný chod: Jahňací hrebienok pripravený technológiou sous vide, podávaný na pyré z pečenej zeleniny, pirohy plnené šampiňónovým ragú s jemne pikantnou strúhankou, viazanička zeleniny a omáčka z červeného vína

Dezert: Tortička z prekladaného perníkového cesta s gaštanovým krémom, jablká varené v mandľovom likéri so škoricou, karamelovo-smotanová omáčka

 

Autor fotografií: Peter Král

Generálny partner
Partneri