Vyhľadávanie
Vyhľadať

Najkrajšie torty sveta

Posolstvo výstavy bolo jednoznačné: Torta môže byť nielen sladkým potešením, ale aj ozajstným umeleckým dielom s akýmkoľvek námetom zo života, filmového sveta, hudby, kultúry či ríše fantázie. Takéto 3D torty si vyžadujú dlhé hodiny práce cukrárov. Výnimočné originály, ktoré potom tešia obdarovaných sú pre nich celoživotnou spomienkou.

Pre inšpirácie si do Birminghamu prišli cukrári z celého sveta. Okrem výstavných a súťažných exponátov bola výstava prehliadkou moderných materiálov a nových techník cukrárenského sveta. Zo Slovenska sa okrem cukrárov cesty zúčastnili aj zástupcovia stredných odborných škôl.

Čo ich na výstave zaujalo a ako ju hodnotia? Hovorí Katarína Čurillová, riaditeľka Strednej odbornej potravinárskej školy v Nitre: Je skvelé, že sme sa mohli zúčastniť, aby sme mohli študentov učiť to, čo sa pečie vo svete, a nie našu klasiku spred 20 rokov, hoci aj o ňu je stále záujem. Vývoj ide dopredu a nie je to lacná záležitosť, čo je pre školy dosť problém. Napríklad novým trendom sú kovové písmenká na torty, ktoré tu však stáli 35 eur jedno, u nás sú tiež, ale nie také pekné a taký široký sortiment. Určite takáto cesta človeka obohatí, a bolo by dobre, keby tam išlo čo najviac ľudí z branže a zo škôl. Mňa osobne zvlášť zaujali prekrásne vyzdobené vianočné torty.“

Odborníčky žasli nad precíznou detailnou prácou a bohatou farebnosťou tort. Všimli si široký výber foriem rôznych tvarov na každú príležitosť, odvážne, nápadité zdobenie. Arménska cukrárka Hovhannes Amirkhanyan (Anna Cakes) vyzdvihla dizajn: „Zaujal ma najmä prepracovaný dizajn tort, boli celkom iné ako u nás. Neviem, či je to tým, že u nás nie sú zákazníci ochotní dostatočne zaplatiť za takéto torty, alebo nie sú cukrári až takí kreatívni. Mojou osobnou výzvou je zdokonaliť sa v 3D tortách.“ Cukrárska branža bojuje s rovnakými problémami ako ostatné profesie v cestovnom ruchu – s nedostatkom pracovných síl, čo je aj skúsenosť majiteľky Anna Cakes.

Organizátorov tripu Moniku a Rudolfa Siskovcov z firmy Monikine torty výstava inšpirovala: „Mňa tam zaujalo úplne všetko. Nový dizajn tort a nové postupy, rôzne formy, ktoré dokážu našu prácu trochu uľahčiť, nové materiály...“ Rudolf Siska dodáva: „Cukrár môže použiť aj formičku, ale musí ju použiť dokonale. Ani to nie je jednoduché. A tam bola práve vidieť tá precíznosť. Torty musia byť krásne vytlačené, nie len tak rýchlo nasilu vytiahnuté, musí sa vedieť s nimi zaobchádzať, treba mať trpezlivosť.“ Aká je spolupráca cukrárov s hotelmi? „Hotel zvyčajne zákazníkom odporučí cukrára a je to výhodnejšie aj pre cukrárov. Lebo komunikovať s hotelom je v tomto prípade ‚na dlhé lakte‘. Zákazníci už tieto služby vedia oceniť, vidia, že stačí jedno-dve stretnutia a majú tortu presne podľa svojich predstáv. Kdežto komunikácia cez ďalšiu osobu je zdĺhavá, ťažšia... a aj cukrárov odrádza. Dnes už sú klienti ochotní zaplatiť aj vyššie sumy za prepracované torty, a to nielen v Bratislave, dostávame objednávky z celého Slovenska od klientov, ktorí vo svojom regióne nevedia nájsť nikoho, kto by im takú peknú tortu urobil.“

A aký je trend v náplniach? Pri viacposchodových tortách býva každé poschodie s inou náplňou a inou príchuťou s tým, že spodná časť býva čokoládová alebo s gaštanovým pyré, s kávou alebo s karamelom, a vrchné časti bývajú ovocné, ktoré sa krájajú ako prvé. Čiže tie najväčšie časti bývajú čokoládové, lebo najviac ľudí stále dáva prednosť čokoláde s nejakou príchuťou a nie všetci obľubujú ovocné príchute.

Text: Zlatica Kramárová

Foto: autorka a Monikinetorty.sk

Generálny partner
Partneri