Vyhľadávanie
Vyhľadať

Nemecká gastronómia zažíva boom, turistov lákajú na kulinárske cesty

Búrajú mýtus o kari klobáskach.
Keď sa spýtate turistov na najtypickejšie nemecké jedlo, ihneď si spomenú na obľúbené klobásky s kari omáčkou a hranolčekmi alebo pečenými zemiakmi. Potom prichádzajú ďalšie tradičné tipy, ako pečené mäso s kapustou, rôzne druhy údenín alebo špecle. Ich gastronómia je však oveľa pestrejšia a každý región ponúka iné zaujímavosti.

Tento mýtus má zbúrať najnovšia národná kampaň propagujúca domáce jedlá, ktorá bola zároveň odpoveďou na zvyšujúci sa záujem o rozmanitú nemeckú kuchyňu. Viacero miest preto pripravilo niekoľko druhov kulinárskych ciest, ktoré predstavujú tradičnú či modernú formu gastronómie, ich fúziu, alebo sa špecializujú na charakteristické nápoje daného regiónu.

Päť hannoverských zastávok
Jedným z miest, ktoré svoj turistický
marketing stavilo na túto kartu, je Hannover, kde nájdete niekoľko druhov gastronomických tour. Najobľúbenejšia pozostáva z piatich zastávok, ktoré sú zmesou toho najlepšieho z regiónu. Počas prechádzky mestom vás najprv zavedú do podniku Ständige Vertretung. Jeho špecialitou sú práve tradičné klobásky s kari omáčkou, ktoré miloval hannoverský rodák Gerhard Schröder. Odtiaľ si už pôjdete vychutnať modernú obdobu miestnych špecialít do siete Anna Leine. V malom bistre vám pripravia polievku zo sladkých zemiakov dochutenú kari a ďumbierom.

Návšteva mesta sa nezaobíde bez typického drinku Lüttje Lage. Po jeho objednaní dostanete deci tunajšieho čierneho piva a pohárik bieleho alkoholu. Oba nápoje chytíte do jednej ruky a pijete ich tak, aby alkohol vtiekol postupne do piva, a až tak ho môžete prehltnúť. Väčšie skupiny zvyčajne objednávajú „meter“, keď na doske majú uložených niekoľko pohárikov s týmto drinkom. Ten potom zajedajú chlebom natretým masťou so škvarkami.

Predposledná zastávka vedie do pod-zemia k stanici metra, kde sídli viacero moderných fast foodových podnikov a medzi nimi aj kaviareň s malou pražiarňou kávy. Posledné kroky vás zavedú do reštaurácie Reimmans Eck, ktorého tvárou je majiteľ a šéfkuchár Ekkehard Reimman. Ten si zakladá na tradičnej gastronómii s domácou atmosférou a jedlách pripravených s veľkou láskou.

S receptami starých mám
Pán Reimman sa pri stretnutí s novinármi pochválil, že väčšina jeho jedál pochádza z receptov jeho starej mamy. Z detstva si pamätal ich fantastickú chuť, a tú chcel sprostredkovať aj svojim zákazníkom. Podľa jej návodov pripravuje napríklad nemeckú obdobu našich plnených kapustných listov, hovädziu rolku plnenú mäsovou plnkou alebo dezert v podobe vanilkového krému s vínnou penou. Na podobnej tradícii si zakladá mnoho nemeckých podnikov. Zdedené recepty sú pre nich výnimočné, pretože každá rodina pridala do tradičných jedál niečo svoje, čím ich ozvláštnila a čím vás chcú ohúriť hneď pri vstupe do ich podniku.

Najjemnejšou špargľou rozmaznáva nielen nienburgský región
Počas jarných mesiacov sa Nemecko zmenilo na špargľovú krajinu. Do-máci milujú túto zeleninu a v tomto čase sa stáva hlavnou surovinou pri príprave ich jedál. Fritz Bormann patrí k menším farmárom v nienburgskom regióne. Stará sa len o štyri väčšie polia, sú však výnimočné vďaka veľmi jemnej pôde, ktorá sa na dotyk podobá na piesok. Jeho špargľa má vďaka tomu veľmi lahodnú a jemnú chuť. Nemecký farmár je hrdý na to, že väčšina jeho produkcie končí práve v jeho regióne. Nešpecializuje sa na distribúciu do zahraničia, pretože chce svojim krajanom ponúknuť to najlepšie. Čerstvú zeleninu si môžu kúpiť v jeho obchode alebo v sieti supermarketov s lokálnymi produktmi. Špecializuje sa na bielu špargľu, ktorá tvorí 70 percent nemeckého trhu.

Čučoriedková klobása
Nienburg a jeho okolie je známy vynikajúcimi podmienkami, vďaka ktorým sa veľmi dobre darí domácim farmárom. Jedným z hlavných produktov sú čučoriedky, pestujú sa na viacerých farmách. Najznámejšou z nich je Bickbeernhof. Majiteľka Sylke Herse zdedila čučoriedkové polia od svojich rodičov. Rodinný podnik prevzala v roku 1998 a hneď prišla s niekoľkými nápadmi na jeho zveľadenie. Veľkým tromfom je kaviareň s terasou priamo pri čučoriedkových lánoch. Okrem lahodnej kávy si môžete pochutnať na domácich koláčoch, tie opäť pochádzajú z receptov starej mamy, a na džúse, vyrobenom z čistého ovocia. Ich špecialitou je klobása so sušenými čučoriedkami. Všetky produkty majú označenie bio a zakúpiť si ich môžete v tunajšom obchode.

Víno od princeznej
Za dobrým vínom nemusíte cestovať len do Francúzska a Talianska. Vynikajúce lokality nájdete aj v Nemecku. Známym vinárskym regiónom je Saale-Unstrut, kde nájdete napríklad rodinné vinárstvo Pawis. Rodina si v roku 1998 kúpila starú usadlosť vo Freyburgu, ktorá sa nachádzala v blízkosti ich viníc. Postupne začala rekonštruovať jednotlivé budovy, ale veľkú časť práce majú majitelia ešte stále pred sebou. Ročne vyprodukujú približne 120 000 fliaš vína a špecializujú sa najmä na biele odrody. Okrem toho vlastnia reštauráciu na rodinné a podnikové oslavy, a počas minulého roka zrenovovali tiež niekoľko izieb pre hostí. Zo zruinovaných budov sa im podarilo urobiť úžasnú usadlosť s atmosférou talianskeho Toskánska.

Ďalšiu zaujímavú vinársku značku nájdete pri Drážďanoch. Mesto Meissen nie je známe len vďaka najstaršej porcelánovej fabrike na svete. Ich klenotom je tiež víno pochádzajúce z viníc zámku Proschwitz, ktorý patrí princovi a princeznej zur Lippe. Manželia založili vinice v roku 1992 a napriek tomu, že sa na začiatku nestretli s nadšením tunajších obyvateľov, nakoniec sa im podarilo vybudovať kvalitnú ocenenú líniu vín, tešiacom sa v Nemecku veľkej obľube.

Turizmus s pridanou hodnotou
Dovolenkou v Nemecku môžete aj vy prispieť k dobrej veci, vďaka čomu z tejto krajiny odídete s ešte lepším pocitom. V celej krajine sa nachádza sieť bistier Anna Leine, ktorá sa špecializuje na zamestnávanie telesne a mentálne znevýhodnených ľudí. Tu získavajú prvé skúsenosti s pracovným režimom, môžu sa pokojne zaškoľovať aj niekoľko rokov, a potom majú väčšiu šancu na pracovnom trhu. K dispozícii majú vždy minimálne jedného mentora, ktorý ich po celý čas vedie a organizuje ich činnosti. Vďaka tomu získavajú správne návyky a sú zároveň integrovaní medzi ostatných ľudí.
Okrem bistier sa do programu In-tegra zapojil tiež hotel Schummans Garten vo Weissenfels.

Chuťovky
z nemeckej kuchyne:
Eierschecke – koláč z okolia Dráž-ďan. Pripravuje sa z dvoch druhov krémov. Do jedného sa pridáva tvaroh, druhý sa pripravuje z pudingu a vajec. Vzhľadom pripomína slovenský krémeš, no chuťovo je jemnejší.

Sladké zemiakové palacinky – špecialita mesta Pirna. Ich základom sú varené zemiaky, ktoré sa spolu s hrozienkami zapracujú do sladkého cesta. Podávajú sa s jablkovým pyré.

Chlieb so surovým mletým mäsom – podáva sa ako predjedlo, ale často ho nájdete tiež v raňajkovom menu v hoteloch. Je veľmi podobný tatárskemu bifteku, ale v tomto prípade sa bravčovina dochucuje len najemno nakrájanou cibuľou, korením a soľou. Vďaka tomu nechávajú lepšie vyniknúť chuť samotného mäsa.
Svadobná polievka z Altmärkische Höhe – tradične ju varia počas svadobných hostín, ale čoraz častejšie ju servírujú aj počas bežného menu. Pripravuje sa z vývaru, do ktorého sa pridávajú zväčša mäsové knedličky, špargľa a vajce.
Grie Soss – základom špeciality z Hesse je sedem bylín, ktoré rastú v tomto regióne. Z nich sa pripraví hustá sladkokyslá omáčka, ktorá sa podáva so zemiakmi a vareným vajcom.

Generálny partner
Partneri