Searching
Search

Gurmán Award 2022

Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi už 17 rokov vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku.

„Po devastačnom korona období sa celý cestovný ruch a gastrosektor spamätáva len veľmi pomaly. Preto sme nesmierne radi, že sme opäť mohli vydať bedeker a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ povedal vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin a organizátor súťaže. V hodnotení nastalo pomerne veľa zmien, viaceré reštaurácie si polepšili, niektoré, naopak, predtým stálice, svojou úrovňou klesli. Organizátor súťaže však zdôrazňuje, že všetkých 65 reštaurácií z bedekra Gurmán na Slovensku sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt.

Gašperov mlyn s tromi vidličkami

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili, že Gašperov mlyn v Batizovciach dostal ako druhá slovenská reštaurácia 3 Zlaté vidličky a UFO watch.taste.groove si ich udržalo. Šéfkuchár Jozef Breza z Gašperovho mlyna sa stal Kuchárom roka.

 

 

Cenu Hospitality AWARD si odniesol Kempinski High Tatras.

 

Smeliérom roka je Martin Pristáš z Hotela Elizabeth Trenčín.

Grand Prix za celoživotné dielo dostal Marek Ort.

Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve dostalo Doma u nás Gaba Kocáka.

Po jednej hviezdičke dostalo Au Café, kde šéfuje Mário Žužič, a BAROZA bistro pod vedením Petra Slačku.

 

 

Najviac bodov v Bratislave získalo UFO watch.taste.groove, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval Marián Filo s Chateau Čereňany už desiaty rok za sebou, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant v Žiline. V Prešovskom a Košickom kraji je novým lídrom dvojvidličková Doma u nás Gaba Kocáka.

 

 

Najlepšou novootvorenou reštauráciou sa stala DA Andrea, bratislavský finediningový koncept talianskej reštaurácie Andrea Enu.

Najobšírnejšiu vínnu kartu majú v Au Café, najlepšie ohodnotená kuchyňa je v Gašperovom mlyne, UFO watch.taste.groove, Doma u nás, IASAI a v Mlyne 108, servis v Chateau Čereňany, Gašperov mlyn a Šimák zámok Pezinok. Ambient vám najkrajší poskytnú Kempinski, UFO watch.taste.groove, Chateau Čereňany a Slávia Košice.

Už druhý rok hodnotili po novom

Tento rok okrem hodnotenia odborníkov je aj novinka – Gurmán na Slovensku je aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj samotní gurmáni. Už druhý rok sa reštaurácie hodnotia po novom. Zapojeným prevádzkam sa po novom udeľuje maximálne 100 bodov v štyroch kategóriách – kuchyňa 50 bodov, servis 20 bodov, vínna karta 20 bodov a ambient 10 bodov.

Zaradenie medzi reštaurácie s ocenením Zlatej vidličky bolo podmienené získaním tohto počtu bodov od odborných hodnotiteľov a online audit. Spolu 95 – 100 bodov prinesie podniku vytúžené 3 Zlaté vidličky, pre 2 Zlaté vidličky je potrebných 90 – 94 bodov a 1 Zlatá vidlička je za 85 – 89 bodov. Hlavnými partnermi Gurmán Award sú Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda, Fatra, Ebenica a Gurmán na Slovensku. Podľa ich vyjadrení si vážia každého kuchára, manažéra, majiteľa, ktorí v neľahkých časoch ostatné dva roky dokázali svoje reštaurácie, bistrá nielen udržať pri živote, ale ich mať na takej úrovni, že si dnes odniesli ocenenie.

Podľa Radoslava Nackina si treba vyberať podnik podľa toho, za akým zážitkom či kvalitou idete: „Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, iba málo z nich, to sú tie so Zlatou vidličkou, ponúkajú vo všetkých smeroch to naj, naj. Ale je jasné, že väčšinou sa idete najesť do týchto najlepších reštaurácií, lebo vám nesmierne chutí práve štýl varenia šéfkuchára, alebo celkový koncept jedál, a práve to je rozhodujúce. Nie každá reštaurácia je zariadená luxusne, trendom začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, v ktorých vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte. Pozitívne promo potrebujú. Dobrú chuť vám želám pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska.“

 

10 Najlepších reštaurácií Slovenska v troch kategóriách.

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2022 vyhlasovanom a udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a gurmánskej verejnosti. Relevantné hodnotenia do  Apríla 2022.

    Prémiová reštaurácia roka – 10 Best premium restaurants

  1. Gašperov Mlyn Batizovce                                            96     49/19/18/10
  2. UFO watch.taste.groove                           Bratislava                                            95     48/19/18/10
  3.  Mlyn 108,                                                 Modra                                                  92     46/18/18/10
  4. – 6. Albrecht restaurant                               Bratislava                                          90      45/18/18/9
  5. – 6. Afrodita                                                     Čereňany                                       90      43/19/18/10
  6. – 6. Doma u Nás                                              Poprad                                          90      47/17/17/9
  7. Irin                                                                     Bratislava                                      89     48/ 16/17/8
  8. Reštaurácia Slávia                                             Košice                                          87     44/17/17/9                                    
  9. Au Café                                                             Bratislava                                      85     43/16/19/7
  10. Bistro Baroza                                                    Bratislava                                       85     44/17/17/7
  11.     TOP restaurant                                                Žilina                                           85     43/17/17/8
  12. Bistronomy                                                      Bratislava                                        83      43/16/17/7

Tematická reštaurácia roka – 10 Best thematic restaurants

  1. Iasai  sushi bar                                                Bratislava                                           88     48/16/16/8
  2.     Wabi sabi                                                          Bratislava                                      87     45/17/17/8
  3. Villa Rosa                                                           Dunajská Streda                              85     43/17/16/8
  4. – 6. Ohnisko                                                   Košice                                                  83     46/15/15/7
  5. – 6. Carnevalle – Meat restaurant & bar      Bratislava                                               83    44/16/1 7/6                                       
  6. - 5.ivovar ERB    Banská Štiavnica                                                                             83      43/16/17/6
  7. Pivnica u zlatej husi                                               Slovenský Grob                            82      42/16/16/8
  8.     – 9. Zylinder café & restaurant                       Bratislava                                         81     42/16/16/7                                           
  9. 8. – 9. Villa Regia                                                       Košice                                      81     42/17/15/7
  10.        Satori                                                                Nitra                                            79     41/16/15/7

     

Hotelová reštaurácia roka – 10 Best Hotel restaurants          

Poradie                Názov reštaurácie           Mesto  Celkové body    Kuchyňa/Servis/Vína/Ambient

  1. Reštaurácia   Palffy -  Šimák Zámok Pezinok           Pezinok                 88   46/17/16/9
  2. Grand Hotel Kempinski High Tatras                        Štrbské Pleso         86   43/17/17/9
  3. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica                  Tatranská Lomnica        85   43/17/16/9
  4. Chateau Amade                                                       Vrakúň                  85    42/17/17/9
  5. River Bank restaurant - Hotel Kempinski                        Bratislava       84   45/15/16/8      
  6.        Reštaurácia Belene - Hotel Chateau Gbeľany        Gbeľany          83   43/ 16/16/8
  7. Lovecký zámoček Antonstal                                          Nemšová         82   43/16/15/8
  8. Hotel Zlatý kľúčik                                                           Nitra                 81    41/16/16/8
  9. Reštaurácia Regnum - Art Hotel Kaštieľ                          Tomašov        80    40/16/15/9
  10. Reštaurácia Poézia - Hotel Hviezdoslav                         Kežmarok       79    40/16/15/8

Gurmán Gold  2022 ,    Zlaté vidličky

3 vidličky

Ufo  watch.taste.groove.  – Bratislava                        

Gašperov Mlyn                   – Batizovce                         udelená 2022

 

 2 vidličky

Afrodita  Chateau  – Čereňany  

Albrecht restaurant  ­–  Bratislava

Mlyn 108 – Modra 

Doma u nás ­–  Poprad                                                        udelená 2022                                       

                                                       

1 vidlička

Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso   

Iasai Food Bar – Bratislava     

Slávia reštaurácia a kaviareň – Košice 

Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica –  Veľká Lomnica       

Palffy restaurant, Šimák zámok ­– Pezinok                                                       

TOP restaurant  – Žilina  

 Villa Rosa – Dunajská Streda

Wabi Sabi –  Bratislava

Au Café   –  Bratislava                                                            udelená  2022

Baroza bistro –  Bratislava                                                     udelená  2022

 

Ebenica 20 Best Chefs

Hlasovalo 54  hodnotiteľov a šéfkuchárov z celého Slovenska   

Meno              reštaurácia                         1 miesto      2 miesto      3 miesto        spolu

                                                                           3 body          2 body          1 bod          

  1. Jozef Breza Gašperov Mlyn, Batizovce     8                3                      2               32
  2. Martin Novák Šimák Zámok Pezinok         6              3                      4                28
  3. Jozef Masarovič UFO, Bratislava              4               6                      2                 26
  4. Lukáš Hesko, IRIN , Bratislava                 4                4                      5                 25
  5. Gabriel Kocák Doma u nás , Poprad        4                3                      4                 22
  6. Peter Slačka, Baroza bistro, Bratislava    4                 3                     2                 20
  7. Martin Miklošík BISTRONOMY, Bratislava 2               3                     4                  16
  8. Juraj Hruška, Slávia, Košice                      2                2                     3                 13
  9. Michael Thyri OhniskO , Košice                1                 4                     2                 13
  10. Michal Takács Iasai, Bratislava                 2                 1                    4                  12
  11. Marián Filo, Chateau Čereňany                2                  2                   2                  12
  12. Mirosla Zámiška Kempinsky High Tatras  2                  2                   2                 12
  13. Imro Bindics, Villa Regia , Dunajská Streda 1              2                   4                 11    
  14. Peter Ďurčo TOP restaurant , Žilina          2                 2                   0                 10                
  15. Zdenko Kramarčík Chateau Gbeľany       1                 3                  0                   9    
  16. Andrea Ena DA Andrea , Bratislava         1                 2                   2                  9
  17. Erik Volko Bistro Chef , Zvolen                1                1                   3                  8
  18. Eva Polomská, SOTTO ristorate,Sp.N.Ves   1            1                 1                   6
  19. Gabriel Uher, Carnevalle , Bratislava     1                  1                  1                   6
  20. Jakub Bíro, Chez Balzac, Bratislava 0 1                   2                  4                    4

Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Peter Bracho, Karol Sklenár, Radovan Budzák, Samuel Ďzubák, Peter Czucz, Tomáš Sidó, Peter Chvostík, Matej Bakoš, Patrik Hanzel.

Zdroj: Gurmán na Slovensku    

Partners