Searching
Search

Menu à la Tichá noc

Po prvýkrát zaznela v roku 1818 v kaplnke v Oberndorfe. Zahral ju učiteľ a organista Franz Xaver Gruber, ktorý vymyslel hudobný podklad k pôvodnej básni Josepha Mohra. Mesto Salzburg si túto príležitosť pripomína prostredníctvom viacerých akcií. Jednou z nich je originálne menu reštaurácie Zum Hirschenwirt, ktorú vlastní rodina Kreuzsalerovcov. Štyri špeciálne chody vás zavedú na prechádzku históriou a predstavia vám vianočné jedlá, ktoré sa pripravovali presne v ére vzniku známej vianočnej piesne. Hostia si ho v podniku môžu objednať od 22. novembra až do 22. decembra.

 

Cesta za pôvodnými jedlami nebola ľahká

„S nápadom pripraviť špeciálne menu k výročiu Tichej noci sme prišli pred dvoma rokmi. Vtedy sme začali pátrať po dobových zápisoch o gastronómii z tej éry. Postupne sme oslovili šiestich historikov. Každý z nich pridal iné fakty a z toho sa nám nakoniec podarilo poskladať výsledné menu,“ približuje príbeh svojho vianočného majiteľ reštaurácie. Vyhľadávanie informácii v archívoch nebolo jednoduché. Vždy sa dostal len k čiastkovým informáciám, celkový obraz si musel pospájať. Originálne pôvodné recepty sa podarilo zohnať len na dezerty. Ostatné jedlá vytvoril spolu s rodinou na základe postupného skúšania a dopĺňaním nových informácií. Celý proces trval dva roky a dokončili ho až krátko pred spustením predaja v reštaurácii.

Menu sa rozhodli pomenovať podľa Franza Xavera Grubera a Josepha Mohra, dvoch autorov piesne Tichá noc. „Jednotlivé jedlá vychádzajú z historických nákupných zoznamov a kroník. Všetky ingrediencie vtedy jedli alebo kupovali od jedného z dvoch obchodníkov v z týchto čias,“ približujú Kreuzsalerovci proces prípravy menu z prvej polovice 18. storočia.

 

Štyri historické chody

Prvým chodom je pozdrav z kuchyne. Chutné predjedlo sa skladá z dvoch častí. Plátok domácej tlačenky je doplnený čerstvou cibuľou. V malej miske vám naservírujú delikatesu tých čias v podobe nadrobno pokrájaných dusených pľúcok s omáčkou.

Podobnú kapustnicu, ako sa varila pred dvesto rokmi v okolí Salzburgu, vám naservírujú aj v Zum Hirschenwirt. Nepripravovala sa z kyslej kapusty, ale z klasickej hlávkovej. Napriek tomu je varená s octom a je dochutená nakyslo. Do nej vkladajú špecialitu v podobe malých knedličiek zo strúhanky. Podobná „závarka“ sa dáva u nás do kapustnice na Liptove. K tomu Kreuzsalerovcov podávajú domáci ražný chlieb s trochou čerstvého chrenu a plátkom údeného bravčového mäsa.

Hlavné jedlo je rovnaké, ako sa počas sviatkov servíruje v západnej časti Európy aj v súčasnosti. V rámci menu nájdete pomaly pečené morčacie mäso marinované v medovo-bylinkovej marináde. Prílohou sú gaštanovo-chlebové knedle, dusená mrkva, ružičkový kel a na dochutenie brusnicová omáčka.

Najviac autentický je dezert, na ktorý sa jeho autorom podarilo nájsť originálne recepty. Ten pozostáva z niekoľkých menších ochutnávok. Na tanieri nájdete pečenú buchtička s vanilkovým krémom, šišku, žemľovku a tanieri nechýbajú ani plátky sušeného jabĺčka – týmto všetkým si osladzovali život v čase vzniku dodnes obľúbenej skladby.

 

Oslava 200-ročnice aj pivnou edíciou

Po skončení večere dostanú hostia reštaurácie na pamiatku vytlačené menu. Ku jedlu si môžu objednať špeciálnu edíciu piva Tichá noc. Na šiestich rôznofarebných etiketách vám priblížia príbeh vzniku tejto piesne. Ďalšou zaujímavosťou sú dva druhy soli s rovnakým pomenovaním. Prvá je dochutená bylinkami a druhá je vyrobená spolu s rozmarínom a pivom. Sladkou odmenou sú horké čokolády plnené nugátom, ktoré sú taktiež nazvané podľa tejto vianočnej piesne.

 

Autor: yka Hricková

Foto: autorka, Salzburger Land Tourism a Tirol Verbung

General partner
Partners