Searching
Search

Tipy pre kuchárov: aké rondony sú dnes in?

Stanislav Snopko z obchodu pre profesionálov v kuchyni Profikuchar.sk prezrádza, čo je dnes hitom medzi kuchármi.

Máte tip, aká je najpopulárnejšia farba rondonov?

Napriek obrovskému výberu farieb jedna vytŕča ponad ostatné. „Medzi kuchármi je dnes najobľúbenejšia čierna. Na súťažiach, verejných akciách, ale aj medzi pizzamajstrami stále vládne tradičná biela,“ hovorí Stanislav Snopko. 

Ako ďalej dodáva, do kuchýň sa stále viac vkráda farebnosť. Okrem čiernej sú obľúbené aj bordová, béžová, ale najmä šedá a do popredia sa dostáva aj denim. Väčšie reštaurácie si zadovážia rondony na mieru podľa svojich firemných farieb. A zladia ich s kuchárskou zásterou a čiapkou. „Veľa možností už dnes majú aj dámy. Často siahajú po rôznych odtieňoch ružovej a vyberať si môžu už aj z rôznych strihov prispôsobených ženskej postave. Mnohé kuchárky majú rady predĺžené rondony na spôsob tuniky.“ Mladí kuchári sú fanúšikmi rôznych veselých a vtipných crazy vzorov – kupujú si napríklad smrtky, koláčiky, kuchynské pomôcky, maskáčový vzor. Nosia ich hlavne na pobavenie kolegov, aby vniesli do náročnej práce v kuchyni trochu odľahčenia.

Funkčný rondon vďaka materiálu

Rondon je pre kuchára druhou kožou a jeho hlavnou úlohou je ochrániť ho pred horúcimi a ostrými nástrahami kuchyne. Kuchári stále veľmi často siahajú po 100 % bavlne príjemnej na nosenie, ale tá má aj nevýhodu – viac sa krčí. „Na popularite naberá mikrovlákno , čo je veľmi jemná syntetická priadza. Takýto rondon je extra ľahký, nekrčivý a nie je ho potrebné žehliť. Môže byť aj vodeodolný a kuchár v ňom zostáva suchý a bez zápachu počas celej náročnej smeny. Dá sa doplniť aj o praktickú sieťovinu na chrbte,“ prezrádza Stanislav z Profikuchar.sk. Novinkou sú rondony z vlákna Tencel. Prebytočná vlhkosť sa bezchybne odparuje a pomáha tak kuchárovi udržiavať optimálnu telesnú teplotu. 

Zapínanie podľa vkusu kuchára

Zapínanie rondonov na gombíky má síce ešte svoje čaro, no praktická stránka tú tradičnú už vytlačila. Kuchári si často vyberajú cvoky všívané tak, aby sa nedotýkali kuchárovho tela a pôsobili neviditeľne. Stále obľúbenejšími sú rondony na zips alebo s jednoradovým zapínaním v strede na spôsob klasickej košele.

Výšivky ako čerešnička na torte 

Na rondonoch často vídať aj strojové výšivky, ktoré slúžia najmä na reprezentačné účely. „Najčastejšie ide o výšivky loga prevádzky, mena kuchára a pracovnej pozície, prípadne loga sponzorov, partnerov či zväzov,“ hovorí Stanislav. Ako ďalej dodáva, najobľúbenejším miestom na výšivku je hrudník – muži vľavo, ženy vpravo. Výnimkou už nie sú ani výšivky na rukávoch, golieri alebo na manžetách. 

V moderných rondonoch sa teda snúbi estetika, štýl, funkčnosť aj praktickosť, každý kuchár si môže vyberať podľa svojho vkusu a potrieb. „Spektrum možností je skutočne široké a prispôsobené špecifikám kuchárskeho povolania. Rondon tak môže vo veľkej miere prispieť k tomu, aby sa kuchár cítil v práci štýlovo, komfortne a profesionálne,“ doplnil Stanislav Snopko z Profikuchar.sk.

 

 

General partner
Partners