Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Gault Millau Slovensko
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 4. júna 2025
4 min. čítania
Zdieľať

Desaťročia medzinárodné reštauračné bedekre Slovensko obchádzali. Bol rozšírený názor, že je to preto, lebo slovenská gastronomická scéna nemá čo ponúknuť. Tento rok zdá sa všetko mení – po tom čo sa Gurmán na Slovensku dostal pod „krídla“ rakúskeho Falstaffu prišiel na Slovensko druhý najznámejší svetový bedeker po Michelinovi – Gault Millau. A vo výhľade je aj toľko očakávaný Michelin.

Práve Gault Millau pokrstil teraz svoje prvé vydanie pre Slovensko a vyhlásil najlepšie reštaurácie. Držiteľ licencie pre Česko, Slovensko a Maďarsko Miroslav Lekeš a šéfinšpektor pre Slovensko Michal Ondriš zároveň odpovedali na otázku, či Slovensko má na to, aby sem prišli zahraničné bedekre a to jednoznačne. „Prestaňme sa podceňovať, u nás máme množstvo reštaurácií, v ktorých sa dá najesť rovnako dobre, ako v zahraničí a tento bedeker je toho dôkazom,“ povedal M. Ondriš.

- Inzercia-
Ad image

Nielen fine dinning

Licenciu pre Slovensko, Česko a Maďarsko získal M. Lekeš, ktorý má vinárstvo a hotel v talianskom Piemonte, vlastne ako „vedľajší produkt“, keď na centrále Gault Millau rokoval o liecencii pre Taliansko. „V Taliansku totiž tento sprievodca nie je, takže prvotná myšlienka bola dostať ho sem. Ale nakoniec, keďže pochádzam z Česka, sa zvrtla reč na trhy strednej Európy. Výsledkom bola licencia pre tieto tri krajiny,“ vysvetľuje. Licenciu získal v roku 2023, proces hodnotení trval niečo vyše roka.

Bedeker hodnotí reštaurácie vo všetkých krajinách podľa rovnakých kritérií, takže napríklad 15 bodov, ktoré reštaurácia dostane, je rovnakých, ako 15 bodov vo Francúzsku a znamená tú istú úroveň. Hodnotitelia podľa M. Ondriša navštívili 250 podnikov, do sprievodcu sa dostalo takmer 150. Na to, aby sa podnik do bedekra dostal, potreboval získať aspoň 10 bodov z 20.

Gault Millau pritom nehodnotil len fine dinnigové podniky, ale aj „bežné“ reštaurácie a má aj špeciálnu kategóriu POP, kde sú bistrá a streetfoody – aj v bedekri sú.

- Inzercia -
Ad image

Na čele nijaké prekvapenia

Ktorá reštaurácia je teda na Slovensku najlepšia? V tom sa hodnotitelia Gault Millau zhodli s hodnotiteľmi rakúskeho Falstaffu. Najvyššie hodnotenie – 18 bodov z 20 možných získala reštaurácia ECK v Bratislavskom Devíne. Šéfkuchárom roka sa stal jej šéfkuchár Daniel Tilinger. Reštaurácia dostala šéfkuchárske 4 čapice. Znamenajú veľmi vysokú úroveň gastronómie a to aj v európskom meradle.

Ďalších 9 podnikov ocenili tromi čapicami. Reprezentujú kuchyňu na vysokej úrovni. Nachádzajú sa na celom Slovensku – od Záhorskej Bystrice po Košice.

Okrem toho udelili aj špeciálne ceny – okrem šéfkuchára roka aj ocenenie Šéfkuchár zajtrajška, ktorý sa udeľuje inovatívnym mladým kuchárom – tým sa stal Lukáš Heuser, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Origin v Lučenci. Mladým talentom roka, teda šéfkuchárom do 35 rokov, ktorý musel dostať aspoň 11 bodov, sa stal Patrik Pokrývka z reštaurácie hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Bedeker chce podporovať mladých kuchárov a tieto ocenenia ich tiež majú motivovať.

Cenu za POP roka, teda najlepší streetfood či bistro získal Roman Kóňa a jeho podnik Mäso od Romana.

Najlepšie slovenské reštaurácie podľa Gault Millau

18 bodov

Eck, Bratislava

16,5 boda

Irin., Bratislava

Gašperov mlyn, Batizovce

SEVEN, Restaurant & Café, Košice

15,5 boda

Arte, Pezinok

Semillon, Vráble

15 bodov

Bistric, Záhorská Bystrica

Edomae Sushi Matsuki, Bratislava

Origin, Lučenec

Riverbank, Bratislava

Mohlo by sa vám páčiť

Otvorený deň Akadémie hoteliera prináša inšpirácie, novinky a stretnutia
Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
Lifestylové hotely
Infinity – šoker, ktorý varí za vás!
OZNAČENÉ:Gault MillauGault Millau Slovenskoreštauračný bedeker
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli
Nasledujúci článok Menucka.sk oslavuje 10 rokov: Digitálny nástroj pre gastro prevádzky aj hotelové reštaurácie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

VÍNO ROKA 2025. O víťazoch rozhodla tisícka hlasujúcich!

TS
TS
6. júna 2025
Menucka.sk oslavuje 10 rokov: Digitálny nástroj pre gastro prevádzky aj hotelové reštaurácie
Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli
Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta