Nemecko nám ponúka nespočetné možnosti na dovolenku alebo kratší výlet. Jedným z našich tipov na city break je Hamburg, druhé najväčšie mesto v krajine, ktoré si vás získa čulou atmosférou. Inšpirujte sa naším návrhom programu na predĺžený víkend.
Mesto spája to najlepšie z moderného sveta a histórie. Za svoj rozvoj vďačí veľkému nákladnému prístavu a dobre rozvinutému priemyslu.
Do Hamburgu sa dostanete letecky priamo z Viedne. Let trvá niečo vyše hodiny a počas dňa máte hneď niekoľko spojov.
Radnica v Hamburgu
Štvrtok
- Po prílete si doprajte krátku prechádzku mestom. Hamburg nazývajú aj Benátkami severu. Zariaďte si nenáročný program a choďte na jednu z množstva ponúkaných plavieb v centre po kanáloch. Na nočnej plavbe po Labe si zase pozrite veľké nákladné a výletné lode.
- Keď prídete do Hamburgu s deťmi, zájdite na prehliadku tunajšej ZOO. Jej súčasťou je imitácia ázijskej pagody.
TIP: Hneď pri ZOO sa nachádza originálny Lindner Park Hotel Hagenbeck, jeho izby na jednotlivých poschodiach sú dizajnované podľa rôznych kontinentov, dokonca aj na chodbách počujete zvuky prírody jednotlivých regiónov. Neďaleko je zastávka metra, ktorým sa dostanete do centra za 20 minút.
Hamburg, historické centrum
Piatok
- Doobedie začnite prehliadkou historického centra. Pozrite si radnicu z 19. storočia. Má vyše 600 miestností, bola postavená v novorenesančnom štýle a patrí medzi najkrajšie historické budovy.
- V okolí radnice sú situované viaceré podniky s vyhliadkami na námestie a historické budovy. „Shopaholikov“ tu poteší nákupná štvrť s luxusnými butikmi i suvenírovými obchodmi.
- Centrum mesta tvorí množstvo vysokých tehlových budov, ktoré kedysi slúžili ako sklady na tovar dovezený na lodiach. Dnes ich využívajú ako múzeá, alebo boli zrekonštruované na luxusné loftové byty.
- V jednom zo starých skladov sídli Svet miniatúr. Uvidíte tam zmenšeniny viacerých európskych pamiatok a miest. Najmenších poteší najväčšia replika detskej železnice na svete.
- Od Námorníckeho múzea prejdete do novej časti Hamburgu s modernou architektúrou. Jedným z klenotov je budova redakcie Der Spiegel.
- Večer si zájdite na koncert do budovy filharmónie, ktorá má jedno z najlepších ozvučení na svete.
-
Svet miniatúr
TIP: Zaujímavou reštauráciou je Oberhafen Kantine. V minulosti ju chceli zbúrať, pretože nad ňou vedie železničný most. Našťastie sa ju podarilo uchovať, ale prestavby narušili statiku budovy. Kvôli tomu je rovnako nahnutá ako Šikmá veža v Pise. Podávajú v nej najmä tradičné jedlá.
Oberhafen Kantine žije svoj život v symbióze so susedným mostom.
Sobota
- V sobotu sa môžete vybrať na výlet do okolia, navštíviť menšie mestá v regióne. Prvým tipom je Stade, vzdialené 40 kilometrov od Hamburgu. Kedysi bolo hlavným a najbohatším mestom oblasti. Má očarujúce zachované historické centrum. Môžete tam ísť aj na plavbu vyhliadkovými loďkami po miestnom kanáli.
- Okolie Stade je známe vďaka množstvu sadov s jabloňami. Tunajší hospodári patria k najväčším producentom tohto ovocia v krajine. Zájdite si na výlet na biofarmu Herzapfelhof, v ktorej sa môžete poprechádzať priamo medzi ovocnými stromami. V bistre si objednajte košík s rôznymi pochúťkami a vychutnajte si ich na jednom z piknikových stolov priamo v sade.
- Druhou alternatívou je región Lüneburg Heath. Dostanete sa tam vlakom a zo stanice vás počas sezóny zavezie kyvadlová doprava priamo až k chránenej prírodnej rezervácii. Do nej je zakázaný vstup autami. Máte tam k dispozícii stovky kilometrov turistických a cyklistických chodníkov, môžete sa previezť na koči s koňmi, alebo sa v lete prejsť medzi voňavými lúkami nahusto posiatymi rozkvitnutými fialovými kvetmi.
TIP: V Lüneburg Heath vyskúšajte koláče a múčne jedlá, ktoré pripravujú zo špeciálneho druhu pohánkovej múky. Má čierne sfarbenie, chutí takmer ako mak a je veľmi zdravá.
Stade
Nedeľa
- Ak sa rozhodnete pre neskorší let, doprajte si ešte prechádzku v Hamburgu popri prístave a zájdite na obed do niektorej z tradičných reštaurácií. Vyskúšajte napríklad hamburský labskaus, obľúbené námornícke jedlo. Pripravuje sa z varenej nasolenej hovädziny alebo rybacieho mäsa. Uvarené mäso sa pomelie, dochutí a podáva s nakladanou cviklou.
Text: Yka Hricková
Foto: autorka a Germany Travel/ Welterbe, Hafen