Petrovi Mudrému učaroval svet špičkovej gastronómie v austrálskom Sydney, kde roky pôsobil na pozíciách generálnych manažérov v top reštauráciách. Bohaté skúsenosti sa rozhodol zúročiť doma na Slovensku. Za krátky čas sa prepracoval na pozíciu managing director rodinnej investičnej spoločnosti ZAR, do ktorej patrí aj Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici či Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure. Práca na vrcholovej pozícii si vyžaduje veľa sebazaprenia, čo ho teda ako hoteliera posúva každý deň vpred?
V kolektíve je sila
Hovorí sa, že práca v službách je náročná a určite je na tom veľký kus pravdy. Ja však aj napriek tomu, alebo možno práve preto, svoju prácu milujem. V rodinnej investičnej spoločnosti ZAR sme naozaj ako jedna veľká rodina a nie je to len klišé. Vyrastáme spolu profesijne, a to je to, čo ma mimoriadne napĺňa. Každý deň vidím, ako sa naši zamestnanci krok po kroku posúvajú vpred. Som rád, že im môžeme a vieme dať príležitosť, aby u nás rástli aj kariérne. Z mojej pozície to chápem aj ako peknú spätnú väzbu.
Vidím, že naši zamestnanci svoju prácu robia s láskou, na miestach, ktoré im prirástli k srdcu. V našich radoch máme ľudí, ktorí sa vyšvihli od čašníkov po manažérov či ľudí, ktorí by sa profesijne mohli motať v úplne iných vodách, ale pracujú u nás, lebo milujú kvalitné služby a produkty, ktoré tvoríme. Aj na základe toho sa nebojím povedať, že tvoríme rodinu, ktorú spája práve láska k tomu, čo robí. Dennodenne sa pohybovať v takomto prostredí je nielen príjemné, ale aj inšpiratívne a dodáva mi to silu aj naďalej pracovať na budovaní toho, s čím sme začali. Lebo vidím, že to má zmysel.
Mladá nádej
Medzi našimi zamestnancami je veľa takých, ktorí sú už v naozaj mladom veku na vysokých manažérskych a riaditeľských pozíciách. Som rád, keď môžeme dať príležitosť mladej krvi, ktorá má potrebný „drive“ a nadšenie, ale ktorá zároveň ku všetkým povinnostiam pristupuje zodpovedne a s rešpektom. Verím v dôležitosť toho, aby mladí ľudia cítili podporu a našli priestor, v ktorom sa budú môcť každým dňom zlepšovať. To v konečnom dôsledku môže viesť aj k mnohým úspechom na oboch stranách. Veď len nedávno jedna z najmladších členov kulinárskeho tímu Hotela Lomnica uspela na medzinárodnej súťaži Bocuse D´Or ako Najlepšia Commis – asistentka šéfkuchára. V rámci spoločnosti sa dlhodobo zapájame aj do systému duálneho vzdelávania. Som rád, keď môžeme podporovať mladých ľudí, dať im príležitosť, aby mohli ukázať, čo v nich je a profesionálne rásť už od mladého veku. A ja sa potom teším z ich úspechov.
Úprimná spätná väzba
Naše hotelové aj gastronomické prevádzky sú výnimočné úrovňou služieb aj kvalitou. To so sebou, samozrejme, nesie aj určité očakávania, od hostí na nás aj od nás na hostí. Našim cieľom je, aby sa u nás všetci cítili v prvom rade príjemne, ale je dôležité zachovať aj určitú úroveň. Nechceme hostí od dverí reštaurácií vracať kvôli roztrhaným rifliam či nápisom na tričkách, ale ak prídu slušne upravení, pozdvihnú miesto aj atmosféru celého priestoru. Hostia nám zvyknú poskytnúť aj takúto spätnú väzbu, že sa u nás cítili príjemne, ale zároveň výnimočne. Päťhviezdičkové služby si potrebujú zachovať svoj štandard, ak mi ale hostia povedia, že sa u nás cítili ako doma, viem, že to, čo robíme, robíme dobre.
Doma je doma
Práca hoteliera je náročná na čas a vyžaduje si určité obety. Všetok voľný čas sa preto snažím tráviť s rodinou. Chcem na sebe pracovať, aby mohli byť na mňa hrdí, ale tú tvrdú prácu sa im snažím vynahradiť najviac, ako sa dá. Radi spolu chodíme na výlety, spoznávame históriu, prírodu, okolie aj svet. Profesionálna degradácia sa vo mne nezaprie, rád sa na cestách pozerám aj na to, ako to robia v hotelierstve a gastronómii iní. Nové sily vždy načerpám v prírode, pri športe a vždy keď si môžem dovoliť aspoň trochu nemyslieť na prácu. Verím, že je dôležité si vedieť dať aj pauzu, lebo s čistou mysľou prichádzajú vždy nové nápady a podnety.