Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: V hlavnej úlohe cestoviny
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > V hlavnej úlohe cestoviny
GastroJedlá a recepty

V hlavnej úlohe cestoviny

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 27. júla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Pravé, domáce, čerstvé. Cestoviny sú favoritom u všetkých vekových kategórií. Patria k najobľúbenejším položkám menu, hostia si ich žiadajú bez ohľadu na sezónu či kategóriu reštaurácie. Ak ich pripravíte vlastnoručne, získavate oproti konkurencii body navyše.

Na domáce cestoviny potrebujete len tri suroviny: múku, olivový olej a vajce (pre najjemnejšie druhy dokonca iba žĺtky). V niektorých prípadoch nám bohato postačí len múka a vajce alebo múka a voda, ako to poznáme od našich mám a starých mám.  

Najskôr preosejeme múku na pracovnú plochu (najlepšie na takú, ktorá dobre udrží teplotu, čiže ideálne je drevo alebo hladký kameň), vytvoríme jamku a vyklepneme do nej vajce… a tu začneme rýchlo spracovávať. Miesenie rukami nič nenahradí. Len čo máme všetku múku zapracovanú, prilejeme kvalitný olivový olej. Čas miesenia závisí od kvality múky a množstva lepku – práve ten ingrediencie spája. Hotové cesto necháme nejaký čas odležať v utierke. Na rad prichádza valček alebo strojček na cestoviny… a ďalej to už poznáte. Hotový výsledok, či už sú to rezance, alebo iný z toho nespočetného množstva tvarov cestovín, ktoré poznáme často viac v taliančine ako v našom rodnom jazyku, len necháme krátko preschnúť na utierke.    

Cestoviny sú favoritom u všetkých vekových kategórií. Je úplne jedno, či sú bezvaječné, jednovaječné, dvojvaječné alebo viacvaječné či dokonca bezlepkové. Tie posledné sú navyše vhodné nielen pre celiatikov, ale prakticky pre každého. Vďaka neprítomnosti gluténu sú lepšie stráviteľné ako bežné cestoviny.

Množstvo tvarov a druhov

Ak napriek nepochybne delikátnejšej chuti neplánujete vyrábať svoje vlastné cestoviny, môžete si vybrať zo širokej ponuky na trhu. Môžete si vybrať z nespočetných tvarov, kombinácií, ba dokonca farieb. Často je to len o regióne odkiaľ pochádzajú. Vezmite si len také Taliansko – rodná hruda cestovín, koľko regiónov, toľko rozdielov a toľko druhov.

Vedeli ste, že aj tvar je veľmi dôležitý pri spájaní s vhodnými omáčkami?

  • Napríklad dlhé a tenké ako špagety, vermicelli či linguine sa spájajú s ľahkými omáčkami a plodmi mora a s omáčkami na báze oleja či ľahkými paradajkovými omáčkami.
  • Naproti tomu sa dlhé a široké cestoviny ako papardelle, tagliatelle či fetuccine podávajú s hustými omáčkami bohatými na mäso.
  • Rúrky (macaroni, penne či rigatoni) sa zase kombinujú s výraznými zeleninovými omáčkami či ragú, alebo sa aj zapekajú.
  • Také vrtuľky ako fusilli, gemelli či trofie sa majú rady s omáčkami, ktoré ľahko držia v záhyboch, ako napríklad pesto.
  • Plnené cestoviny, u nás známe najmä ravioli, cappeletti a tortellini, kde náplň býva zväčša výrazná, sa podávajú často len s rozpusteným maslom alebo ochuteným napríklad šalviou či sardelami.
  • A čo drobné druhy cestovín ako fregola, stelline, gnocchetti sadi a orzo? Tie dávajte ako súčasť náplní či do šalátov a polievok.
12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Prestieranie a 5 štýlov, ktoré by ste mali ovládať
Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Otvorený deň Akadémie hoteliera prináša inšpirácie, novinky a stretnutia
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Medzinárodný kongres rodinných firiem
Nasledujúci článok Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruchRegióny

Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

TS
TS
15. novembra 2025
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika
Ako vyzerá zodpovedné podnikanie v hotelierstve?

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta