Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: V hlavnej úlohe cestoviny
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > V hlavnej úlohe cestoviny
GastroJedlá a recepty

V hlavnej úlohe cestoviny

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 27. júla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Pravé, domáce, čerstvé. Cestoviny sú favoritom u všetkých vekových kategórií. Patria k najobľúbenejším položkám menu, hostia si ich žiadajú bez ohľadu na sezónu či kategóriu reštaurácie. Ak ich pripravíte vlastnoručne, získavate oproti konkurencii body navyše.

Na domáce cestoviny potrebujete len tri suroviny: múku, olivový olej a vajce (pre najjemnejšie druhy dokonca iba žĺtky). V niektorých prípadoch nám bohato postačí len múka a vajce alebo múka a voda, ako to poznáme od našich mám a starých mám.  

- Inzercia-
Ad image

Najskôr preosejeme múku na pracovnú plochu (najlepšie na takú, ktorá dobre udrží teplotu, čiže ideálne je drevo alebo hladký kameň), vytvoríme jamku a vyklepneme do nej vajce… a tu začneme rýchlo spracovávať. Miesenie rukami nič nenahradí. Len čo máme všetku múku zapracovanú, prilejeme kvalitný olivový olej. Čas miesenia závisí od kvality múky a množstva lepku – práve ten ingrediencie spája. Hotové cesto necháme nejaký čas odležať v utierke. Na rad prichádza valček alebo strojček na cestoviny… a ďalej to už poznáte. Hotový výsledok, či už sú to rezance, alebo iný z toho nespočetného množstva tvarov cestovín, ktoré poznáme často viac v taliančine ako v našom rodnom jazyku, len necháme krátko preschnúť na utierke.    

Cestoviny sú favoritom u všetkých vekových kategórií. Je úplne jedno, či sú bezvaječné, jednovaječné, dvojvaječné alebo viacvaječné či dokonca bezlepkové. Tie posledné sú navyše vhodné nielen pre celiatikov, ale prakticky pre každého. Vďaka neprítomnosti gluténu sú lepšie stráviteľné ako bežné cestoviny.

Množstvo tvarov a druhov

Ak napriek nepochybne delikátnejšej chuti neplánujete vyrábať svoje vlastné cestoviny, môžete si vybrať zo širokej ponuky na trhu. Môžete si vybrať z nespočetných tvarov, kombinácií, ba dokonca farieb. Často je to len o regióne odkiaľ pochádzajú. Vezmite si len také Taliansko – rodná hruda cestovín, koľko regiónov, toľko rozdielov a toľko druhov.

- Inzercia -
Ad image

Vedeli ste, že aj tvar je veľmi dôležitý pri spájaní s vhodnými omáčkami?

  • Napríklad dlhé a tenké ako špagety, vermicelli či linguine sa spájajú s ľahkými omáčkami a plodmi mora a s omáčkami na báze oleja či ľahkými paradajkovými omáčkami.
  • Naproti tomu sa dlhé a široké cestoviny ako papardelle, tagliatelle či fetuccine podávajú s hustými omáčkami bohatými na mäso.
  • Rúrky (macaroni, penne či rigatoni) sa zase kombinujú s výraznými zeleninovými omáčkami či ragú, alebo sa aj zapekajú.
  • Také vrtuľky ako fusilli, gemelli či trofie sa majú rady s omáčkami, ktoré ľahko držia v záhyboch, ako napríklad pesto.
  • Plnené cestoviny, u nás známe najmä ravioli, cappeletti a tortellini, kde náplň býva zväčša výrazná, sa podávajú často len s rozpusteným maslom alebo ochuteným napríklad šalviou či sardelami.
  • A čo drobné druhy cestovín ako fregola, stelline, gnocchetti sadi a orzo? Tie dávajte ako súčasť náplní či do šalátov a polievok.
12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Obohaťte ponuku letných drinkov uprostred sezóny
Máte do 26 rokov? Využite možnosť odbornej praxe vo Švajčiarsku
Mirror Hospitality Expo 2023
Martin Kurhajec: Hovorili mi, že talianska reštaurácia v Tatrách neuspeje
Jesenné gastrofestivaly: fine dining aj „najfajnejšia kuchňa“
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Medzinárodný kongres rodinných firiem
Nasledujúci článok Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

HotelyRozhovory

TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 

PR
PR
2. júna 2025
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta