Farebné
Ak do základného receptu na prípravu cestovín pridáte čo i len korenie, zeleninu alebo bylinky, získate krásne farebné cestoviny. Krásne žlté máte nielen z domácich vajec, stačí pridať štipku šafranu. Červené dosiahnete ak pridáte paradajkový pretlak. Na čierne postačí vrecúško sépiového atramentu a na zelené zase rozmixovaný špenát.
Tradičné slovenské
Pre tých, ktorí chcú namiesto špagiet vyskúšať niektorú tradičnú variáciu, sú tu fliačky alebo „šiflíky“, rezance nazývané „slíže“, šúľance, ktoré milujú najmä deti a nezabudneme ani na naše slávne halušky. Okrem tých klasických pripravovaných cez sitko vyskúšajte aj tie ručne tvarované alebo hádzané priamo z lopárika.
Triky a tipy
- Cestoviny varte vždy v dostatočnom množstve osolenej vody, inak sa budú lepiť.
- Na liter vody pridávajte asi 1 lyžicu soli.
- Nikdy nepridávajte do vody olej. Omáčka potom na cestovinách nedrží.
- Na prípravu teplého jedla cestoviny nikdy nepreplachujte, ale iba sceďte, omáčka by na nich nedržala.
- Pri výbere cestovín majte na mysli, akú omáčku k nim budete variť.
- Omáčku a cestoviny zmiešajte spolu už pri príprave tak, aby bol každý kúsok cestovín dokonale obalený chuťou.
- Cestoviny varte do polomäkka – al dente, aby tvrdosť prevládala nad mäkkosťou a po zahryznutí ostane vo vnútri biela stopa po neuvarenej múke.
- Pri príprave si pomôžte vhodným strojčekom na cestoviny.
- Cestoviny varte až vtedy, keď už máte hotovú omáčku.
- Čerstvé cestoviny sa varia veľmi krátko 3 až 5 minút, sušené asi 10 minút.
- Čerstvo pripravené cestoviny môžete buď ihneď uvariť, alebo nechať trošku preschnúť a zavákuovať, takto vydržia v chladničke aj týždeň. Alebo ich nechajte úplne usušiť a skladujte v uzatvorenej nádobe.
- Pokiaľ pripravujete cestoviny ako samostatný chod, dajte variť 100 g na porciu.
- Pri príprave gnocchi používajte radšej zemiaky pečené na soli, to pomôže dostať zo zemiakov prebytočnú vlhkosť a „ňoky“ budú ľahké a nadýchané.