Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
  • O nás
Čítanie: V hlavnej úlohe cestoviny
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > V hlavnej úlohe cestoviny
GastroJedlá a recepty

V hlavnej úlohe cestoviny

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 27. júla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Farebné

Ak do základného receptu na prípravu cestovín pridáte čo i len korenie, zeleninu alebo bylinky, získate krásne farebné cestoviny. Krásne žlté máte nielen z domácich vajec, stačí pridať štipku šafranu. Červené dosiahnete ak pridáte paradajkový pretlak. Na čierne postačí vrecúško sépiového atramentu a na zelené zase rozmixovaný špenát.

- Inzercia-
Ad image

Tradičné slovenské

Pre tých, ktorí chcú namiesto špagiet vyskúšať niektorú tradičnú variáciu, sú tu fliačky alebo „šiflíky“, rezance nazývané „slíže“, šúľance, ktoré milujú najmä deti a nezabudneme ani na naše slávne halušky. Okrem tých klasických pripravovaných cez sitko vyskúšajte aj tie ručne tvarované alebo hádzané priamo z lopárika.

Triky a tipy

  • Cestoviny varte vždy v dostatočnom množstve osolenej vody, inak sa budú lepiť.
  • Na liter vody pridávajte asi 1 lyžicu soli.
  • Nikdy nepridávajte do vody olej. Omáčka potom na cestovinách nedrží.
  • Na prípravu teplého jedla cestoviny nikdy nepreplachujte, ale iba sceďte, omáčka by na nich nedržala.
  • Pri výbere cestovín majte na mysli, akú omáčku k nim budete variť.
  • Omáčku a cestoviny zmiešajte spolu už pri príprave tak, aby bol každý kúsok cestovín dokonale obalený chuťou.
  • Cestoviny varte do polomäkka – al dente, aby tvrdosť prevládala nad mäkkosťou a po zahryznutí ostane vo vnútri biela stopa po neuvarenej múke.
  • Pri príprave si pomôžte vhodným strojčekom na cestoviny.
  • Cestoviny varte až vtedy, keď už máte hotovú omáčku.
  • Čerstvé cestoviny sa varia veľmi krátko 3 až 5 minút, sušené asi 10 minút.
  • Čerstvo pripravené cestoviny môžete buď ihneď uvariť, alebo nechať trošku preschnúť a zavákuovať, takto vydržia v chladničke aj týždeň. Alebo ich nechajte úplne usušiť a skladujte v uzatvorenej nádobe.
  • Pokiaľ pripravujete cestoviny ako samostatný chod, dajte variť 100 g na porciu.
  • Pri príprave gnocchi používajte radšej zemiaky pečené na soli, to pomôže dostať zo zemiakov prebytočnú vlhkosť a „ňoky“ budú ľahké a nadýchané.

- Inzercia -
Ad image
Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?
Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla
Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
Remeslo má zlaté dno – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Raňajky po celý deň
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Medzinárodný kongres rodinných firiem
Nasledujúci článok Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Príprava na národné kolo svetovej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or 2025

Lea Lisá
Lea Lisá
5. septembra 2025
Nová výzva Fondu na podporu cestovného ruchu na 19 miliónov eur
Ako zistiť, že je potrebné vymeniť matrace v hoteli?
Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
Bratislave pribudne 13 nových leteckých liniek
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta