Štedrovečerné punče
Brusnicový punč (4 porcie)
100 g čerstvých alebo sušených brusníc
500 ml červeného vína
1 citrón (šťava a kôra)
200 ml rumu alebo podľa chuti
2 – 3 lyžice cukru
1 badián
štipka mletej škorice
celá škorica
V hrnčeku povaríme asi ½ vody s cukrom, brusnicami a badiánom. Pridáme citrónovú kôru, víno a prehrejeme. Kôru vyberieme a prilejeme citrónovú šťavu a rum. Punč nalejeme do sklenených pohárov a podávame s celou škoricou.
Punč z bazy a jabĺk (4 porcie)
2 hrnčeky džúsu z bazy čiernej
2 hrnčeky jablčného muštu
1 vanilkový struk alebo lyžička vanilkového extraktu
kardamóm
4 ks celej škorice
2 štamprlíky rumu (nemusí byť)
Bazový džús a jablčný mušt zmiešame a podľa chuti pridáme trošku vody, vanilku, kardamóm a uvaríme. Pre dospelých nakoniec môžeme pridať aj rum. Nalejeme do šálok a do každej vložíme tyčinku škorice.
Tekvicový punč (10 – 12 porcií)
1 l jablkového muštu
1 l marhuľového nektáru
2 šálky tekvicového pyré
1 lyžica škorice
2 lyžičky klinčekov
2 lyžice pomarančovej kôry (sušená alebo čerstvá)
Na sirup:
1 menší koreň zázvoru
½ pohára vody
½ pohára cukru
Servis:
jablko
pomaranč
malé vykrojené tekvičky + celá škorica
Do kastrólika dáme spolu variť vodu, cukor a na plátky nakrájaný zázvor. Uvaríme na sirup. Do veľkého hrnca dáme spolu variť jablkový mušt, tekvicové pyré, marhuľový nektár, sirup zo zázvoru a pridáme celé klinčeky, celú škoricu a kôru z umytého pomaranča. Povaríme a servírujeme s plátkami pomaranča a jabĺčka.
Marinované pomaranče so zázvorom
500 g pomarančov
100 g cukru
čerstvá mäta
zázvor
limety
Pomaranče olúpeme nožíkom na strúhanie citrusovej kôry a nastrúhanú kôru odložíme. Pomaranč dočistíme tak, aby segmenty zostali úplne bez šupky. Zvyšok (stred) pomaranča odšťavíme, pridáme šťavu z limiet a v malom kastróliku spolu s cukrom a zázvorom nakrájaným na tenké rezančeky a pomarančovou kôrou varíme na sirup. Môžeme pridať aj biele víno. Sirup necháme vychladnúť. Pred podávaním pomarančové segmenty premiešame v sirupe a pomocou kovového krúžku naservírujeme.
Ďalšie skvelé vianočné recepty z knihy Vojto Artz: Dokonalé Vianoce s najkrajšími fotografiami od Dušana Křísteka vám prinesieme na www.hotelier.sk už čoskoro!