Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
Čítanie: 70. výročie bratislavskej Hotelovej akadémie Mikovíniho
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Vzdelávanie > 70. výročie bratislavskej Hotelovej akadémie Mikovíniho
Vzdelávanie

70. výročie bratislavskej Hotelovej akadémie Mikovíniho

red.
red.
Uverejnené: 20. júna 2024
5 min. čítania
Zdieľať

Škola so srdcom a tradíciou, Hotelová akadémia na Mikovíniho – „Mikovínka“, oslavuje úžasných 70 rokov! Od svojich skromných začiatkov v roku 1954 na Železnej studienke až po Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch. Poďme sa spoločne pozrieť na jej cestu. 

Písal sa rok 1954 a v provizórnych priestoroch Železnej studienky vzniká SOU spoločného stravovania. Riaditeľom sa stal Ing. Michal Záhorský, ktorý školu viedol až do roku 1989. 

Výnimočnosť Mikovíniho školy si všimli už v roku 1969. Konkrétne prezident ČSSR Ludvík Svoboda udelil škole Vyznamenanie za zásluhy o výstavbu za mimoriadne pracovné výsledky. Možno, že aj to školu motivovalo k ďalším zmenám a inováciám. V roku 1973 vzniká nový študijný odbor s maturitou čašník/servírka, 1979 – učebný odbor cukrár/cukrárka. 

Výrazná zmena prišla v roku 1980 – škola sa presťahovala do priestorov bývalej ZDŠ na Mikovíniho ulici číslo 1. Sídli tam dodnes. Učitelia tejto školy nerozvíjali žiakov iba odborne, ale aj osobnostne, a to najmä v rámci dobrovoľníckej činnosti. V roku 1981 získala škola Čestné uznanie za zber zemiakov. 

Porevolučné obdobie na Mikovíniho

Po revolúcii nastala zmena aj vo vedení školy. V rokoch 1989 – 1990 ju viedol Ing. Ivan Ševčík, 1990 – 2007 Ing. Ján Moťovský. V roku 1991 pribudla Hotelová škola a s ňou nové príležitosti. O rok neskôr škola hrdo prijala názov Hotelová akadémia, čím posilnila svoju identitu a ambície. V roku 1994 sa Ing. Róbert Naštický stal spoluzakladateľom a prvým prezidentom Asociácie barmanov Slovenska. Vďaka jeho angažovanosti škola získala akreditáciu na organizovanie barmanských kurzov, čím ešte viac posilnila svoje postavenie lídra v odbore. 

V roku 1996 vznikla Združená hotelová akadémia. O dva roky neskôr založila krúžok klub mladých hotelierov, ktorý je dodnes aktívny. Poskytuje študentom možnosť podieľať sa na rôznych aktivitách a podporovať ich záujmy mimo vyučovacích hodín.

Éra inovácií a projektov

S novou riaditeľkou Katarínou Bielou (2007) prichádza éra technológií, inovatívnych metód, podnikateľského vzdelávania a medzinárodných projektov eTwinning a Comenius (predchodca Erasmus+). Práve medzinárodné projekty už 17 rokov umožňujú študentom a učiteľom získavať nové skúsenosti, zlepšovať svoje jazykové schopnosti a rozširovať svoje vedomosti o kultúre a spôsobe života v iných krajinách, ako aj rozvíjať empatiu a rešpekt voči inakosti. Počas týchto rokov škola spolupracovala so 17 krajinami a 36 európskymi školami, začala sa tiež spolupráca s NZ Junior Achievement Slovensko. Do vyučovania saimplementovali viaceré programy – Podnikanie v cestovnom ruchu, Viac ako peniaze, Etika v podnikaní a Zručnosti pre úspech. 

V roku 2009 sa škola vracia k názvu Hotelová akadémia. Zatiaľ posledná dekáda v živote Mikovínky je pokračovaním v úsilí o inovácie a excelentnosť vo vzdelávaní. Toto obdobie je plné významných míľnikov a úspechov, ktoré pomáhajú škole posilňovať pozíciu lídra v oblasti odborného vzdelávania. 

Do projektu Naše mesto sa akadémia zapojila v roku 2014, v rámci neho dodnes aktívne prispieva k rozvoju a zlepšovaniu komunitného života. V rovnakom roku vznikol Alumni klub absolventov Hotelovej akadémie. 

Prestížny titul Škola 3. tisícročia získala Mikovíniho škola v roku 2015 od spoločnosti Microsoft a stala sa Microsoft Showcase School. Ocenenie Podnikateľská škola roka znamenalo ďalšie potvrdenie kvality a efektivity výchovno-vzdelávacej činnosti. Rok 2018 priniesol ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska, ktorou sa stala Ing. Kornélia Lohyňová. Jej angažovanosť a aktivita dodnes posúva Mikovínku vpred. V roku 2019 oslavovali úspech prvých absolventov projektu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. 

Od roku 2022 je riaditeľkou školy Magdaléna Ochabová. V tom istom roku sa škola stala Centrom odborného vzdelávania a prípravy. O rok neskôr získala ocenenie Škola eTwinning. 

Celých 70 rokov akadémia oslavovala úspechy, prekonávala výzvy a budila v sebe nové sny a ciele. Každá fotografia, každý záber pripomína nezabudnuteľné momenty, ktoré tvoria srdce a dušu školy. Oslave 70-ročnice HA Mikovíniho boli venované aj tohtoročné praktické maturitné skúšky v hoteloch DoubleTree By Hilton a Devín.

Všetko najlepšie, Mikovínka! 

Názvy školy

1954 – SOU spoločného stravovania

1956 – Učňovská škola obchodná č. 2

1960 – Odborné učilište pri PR Reštaurácii 1

1982 – SOU spoločného stravovania

1991 – SOU a Hotelová škola

1992 – SOU a Hotelová akadémia

1996 – Združená hotelová akadémia

2009 – Hotelová akadémia

Riaditelia

1954 – 1989 – Ing. Michal Záhorský

1989 – 1990 – Ing. Ivan Ševčík

1990 – 2007 – Ing. Ján Moťovský

2007 – 2022 – Ing. Katarína Biela od 2022 – Mgr. Magdaléna Ochabová

Spracovala: Mgr. Iveta Menyhartová, zástupkyňa riaditeľky pre praktické vyučovanie

Mohlo by sa vám páčiť

Eurocup 2024 ukázal budúcnosť slovenskej gastronómie
Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
Komorná HORECA konferencia pre vašu inšpiráciu
Máte do 26 rokov? Využite možnosť odbornej praxe vo Švajčiarsku
Súťaž s vôňou likéru
OZNAČENÉ:Hotelová akadémia MikovínihoMikovínka
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Foto: Robinson Maldivy Cestovateľské návyky Slovákov sa zmenili, dnes uprednostňujeme exotiku
Nasledujúci článok Braniboři v Čechách, foto Martin Popelář Za hudobnými sviatkami k našim západným susedom
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

red.
red.
29. októbra 2025
Izraelskí hostia sa vracajú do slovenských hotelov
Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta