Efektný interiér bratislavskej reštaurácie Bubbles na dunajskej lodi Ponton odštartoval zimné radovánky pre milovníkov dobrého jedla – Zimný festival jedla 2024.
Zimný festival jedla zahájil riaditeľ festivalu Radoslav Nackin na lodi Ponton s impozantným výhľadom na vysvietený Bratislavský hrad. Na úvod sa slova ujal aj Václav Mika, generálny riaditeľ Slovakia Travel, jedného z partnerov festivalu.
Až do 25. februára tak môžete za podpory Slovakia Travel ochutnať po celom Slovensku špeciálne menu v 43 reštauráciách, ich zoznam nájdete TU Ochutnáte podnik zo svojho regiónu, alebo sa vyberiete na gastronomický výlet po Slovensku? Vybrať si môžete z 3- a 4-chodového menu v hodnote 35 a 55 eur. Dôležité je, že degustačné menu si musíte vopred objednať a zakúpiť za kupón. Bližšie inštrukcie a postup objednávania nájdete TU.
Menu s prekvapením – šiška v parfume aj biely mak
O otváraciu večeru sa ten rok veľkolepo postarala trendová reštaurácia Bubbles na hornej palube lodi Ponton formou trojchodového menu. Menu tvorilo predjedlo kozí syr amuse bouche so šiškovou príchuťou, kapustová polievka s feniklom a pohankou, hlavné jedlo halibut s mušľami zabalený v mangoldovom liste a zaujímavý dezert z bieleho maku, nugátu, čučoriedkami a lieskovcami.
Ktorý z podávaných chodov pripravených na Zimný festival jedla je podľa šéfkuchára Andreja Turčeka najzaujímavejší? „Myslím si, že všetky sú zaujímavé. Keby som dal prednosť jednému chodu, bola by to asi urážka tých ostatných,“ usmieva sa a dodáva, že to je skôr otázka pre nás hostí. Nás zaujala najviac predjedlo amuse bouche – kozí syr s cviklou, figou, smrekovými šiškami a píniovými orechmi. Top jedla bola smreková šiška, ktorá bola v jedle záverečnou bodkou. Do jedla sa pridávala veľmi efektným spôsobom. Aromatizovanie naservírovaného jedla streknutím z luxusnej parfumovej nádoby s rozprašovačom bolo wow efektom, na ktorý sa nezabúda.
„Šišková aróma vznikla lúhovaním šišky v gine a následným odstránením alkoholu vypálením. Šišku sme zakomponovali aj do creme fraiche v báze dezertu, natretého na spodný čips. Zo šišiek máme spracovaný džem. Celé šišky sme vymixovali, pridali sme ich do creme fraiche a biely krém sme dochutili soľou a rôznymi koreninami. Strek je prekvapením a takéto prekvapenie má každý chod. V polievke to bola napríklad farba – polievka je bielej farby a keď ju hosť pomieša, zmení sa na ružovú. Pri hlavnom jedle – halibute – sú prekvapením chute a omáčka, ktorou jedlo obsluha zaliala. V dezerte bola prekvapením kombinácia a použitie bieleho maku, ktorý každý nepozná.”
Fine dining sa rozbehol v Žiline aj v Banskej Bystrici
„Som rád, že máme tento rok dvoch jolly jockerov – špičkové reštaurácie z Rakúska a Maďarska, dokonca s 2 michelinovými hviezdami, hoci je témou festivalu Ochutnajte Slovensko,” uviedol na margo zaujímavostí aktuálneho ročníka Radoslav Nackin. Dodáva, že dôvod je ten, že chcú Slovákom ponúknuť možnosť porovnať jedlo. „Lebo osobne si myslím, že aspoň desať reštaurácii, ktoré sa zúčastňujú ZFJ sú minimálne také dobré. Rakúska reštaurácia Platán s 2 michelinovými hviezdičkami sa zapojila formou svojho Bistra, čo je porovnateľné s našimi podnikmi. Preto sa tiež nemôžu zapojiť do festivalu naše najnovšie špičkové reštaurácie Eck a Irin., lebo fungujú formou menu a to sa nezhoduje s konceptom festival, troj-, štvorchodovým menu – ich systém rezervácií je nastavený na väčšie menu. Fungujú takým „dvojmichelinským“ štýlom,“ uviedol riaditeľ festivalu a dodal: „Som rád, že máme tento rok zastúpenie vo všetkých krajoch, rozbehli sa Žilinský a Banskobystrický kraj, Prešovský kraj je silný kvôli Tatrám a Košiciam. Žilina a Banská Bystrica sú príkladom toho, ako sa dá fine dining naštartovať aj v oblastiach s nižšou kúpyschopnosťou.“
Po ZFJ čaká profesionálov Gastronomy Slovakia
Najbližšou gastronomickou udalosťou, ktorú pripravuje organizátor ZFJ, je prestížne profesionálne sympózium Gastronomy Slovakia. Bude prebiehať 23. apríla 2023, len pre profesionálov, už teraz máme potvrdených dvoch šéfkuchárov s dvomi hviezdami Michelin, troch s jednou hviezdou.
A čo je najzaujímavejšia informácia pre hotelierov, čaká nás špeciálny panel venovaný hotelovej reštaurácii v spolupráci s časopisom Hotelier. O skúsenosti sa s nami podelí najlepší rakúsky hotelier s najlepšou hotelovou reštauráciou z Rakúska a tiež najúspešnejšia slovenská hotelová reštaurácia podľa Gurmán Award, ktoré sa bude konať deň pred sympóziom. Prinesú na pódium inšpiráciu, ako prilákať do hotela gurmánov a úspešne rozšíriť reštauračný koncept o fine dining.
Motiváciou pre účasť hotelierov na sympózium bude zvýhodnené vstupné pre viacerých profesionálov z hotela. Bližšie informácie vám prinesieme už čoskoro!