Nedá sa hovoriť o kríze, nedá sa hovoriť o rozkvete. Ale či sa dá vravieť o ceste z dna nahor, to závisí od konkrétneho hotela či reštaurácie.
Desiatky prevádzok si stále hľadajú kupca či prenajímateľa. Nevraviac o hľadaní šikovných manažérov a šéfkuchárov. Samozrejme, po personálnej stránke sa to v brandži trochu usadilo.
Mnohí postcovidoví riaditelia sú stále na svojich miestach. Iní majú snahu utajiť svoje momentálne pôsobisko, čo svedčí o dosť nezdravých pomeroch na horeca scéne. No a „šachovania“, ktoré prebehli a prebiehajú, sú úplne v poriadku. Veď kde to žije, tam sa to mení…
Kto? Kde?
Jedným z hotelov, kde prišlo k zmene na „najvyššom poschodí“, je Salamandra pri Hornom Hodrušskom tajchu. Príležitosť viesť rezort s lyžiarskym strediskom dostal Jozef Zumer. V hotelierstve pôsobí už 15 rokov, z toho takmer osem rokov ako event&marketing manager hotela Patria na Štrbskom plese. Jeho plány sú v slovách jednoduché, v činoch určite zložité: „Mojou víziou je ponúknuť našim klientom maximálnu kvalitu a zážitky, pre ktoré sa k nám budú opakovane vracať.“
Jozef Zumer vystriedal predošlú riaditeľku Michaelu Majtánovú, ktorá však ostala spoločnosti Premium Star Hotels verná. Začala totiž riadiť hotel Albrecht v Bratislave (počas platnosti vyhlášky hlásiaci sa k piatim hviezdičkám) po tom, čo ho spoločnosť prevzala od predošlého majiteľa. Horeca brandža mala tamojšiu riaditeľskú pozíciu spojenú s menom Ing. Marty Teplej či Petra Haina. Mení sa aj koncept reštaurácie smerom k väčšej neformálnosti. Pod palec ju dostal Rudolf Fejes, ktorí desať rokov naberal skúsenosti aj v Taliansku.
V hoteli Damian Jasná sa do stoličky riaditeľa posadil Ing. Radim Beneš prostredníctvom svojej konzultačno-vzdelávacej spoločnosti Hotelový doktor. Niekoľko mesiacov pripravoval tento veľkolepý hotelový dom s 915 posteľami na otvorenie, už v plnej prevádzke ho bude viesť do konca roka 2024.
Na dverách kancelárie výkonnej riaditeľky hotela Arkady Hof v Stupave s 24 izbami a apartmánmi si návštevník môže prečítať meno Mária Marková. Na hotelovej scéne sa pohybuje celý pracovný život; dlho pracovala v banskobystrickom hoteli Lux, takmer dve desaťročia v bratislavských hoteloch Danube, Carlton, Park Inn či naposledy Vienna House Easy v pozícii F&B managera. „Svadobné párty a iné súkromné eventy si rýchlo našli cestu do nášho hotela. Keďže však ide spravidla o víkendové podujatia, chcem sa s mojim tímom zamerať viac na firemnú klientelu, meetingy, školenia a teambuildingy.“