Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
    24. decembra 2025
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Vzdelávanie > Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
HotelyVzdelávanie

Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie

red.
red.
Uverejnené: 11. júla 2025
5 min. čítania
Zdieľať

V historickom hoteli sa stretli dve generácie: študenti, ktorí sú na začiatku cesty, a seniori, ktorých cesta sa pomaly končí

Text: Ivana Holubčíková, riaditeľka hotela Château Gbeľany

Byť súčasťou záverečných skúšok Hotelovej akadémie v Žiline je pre mňa každoročne výnimočným zážitkom. Už niekoľko rokov mám tú česť sprevádzať mladých ľudí počas ich prvých profesionálnych krokov. Sledujem, ako sa z nesmelých študentov stávajú budúci hotelieri – s pevnejšími zručnosťami, vyzretejším prístupom a čoraz väčším rešpektom k hosťovi. A musím úprimne povedať, že tento „vzťah“ so školou ma stále veľmi baví.

- Inzercia -
Ad image

Myšlienka presunúť záverečné skúšky mimo školských lavíc a preniesť ich do nášho hotelového prostredia vznikla už pred niekoľkými rokmi. V roku 2020 sme mali v Château Gbeľany naplánovanú garden party v parku ako súčasť skúšok. No pandémia všetko odložila.

Tento rok sme sa k tejto myšlienke konečne vrátili, a to z krásneho dôvodu. Svoju duálnu prax u nás ukončovala prvá študentka, ktorá nás sprevádzala celým študijným cyklom. Aj keď jej príbeh neskončil tak, ako by sme si priali – po škole u nás nezostáva – verím, že si z tohto obdobia odnáša dôležité skúsenosti a hodnoty. A že sme v jej profesionálnom aj osobnom raste zanechali pozitívnu stopu.

My k nim, oni k nám

Pri príprave skúšok sme uvažovali, ako tento deň urobiť výnimočným nielen pre študentov. Vrátila sa nám spomienka na naše dávnejšie aktivity so seniormi z Domova pokoja Žofie Bosniakovej v Tepličke nad Váhom. Vzťah, ktorý začal ako jednoduché pozvanie „na kávu a koláčik do kaštieľa“, prerástol do dlhoročného priateľstva. Časom sa z toho stala tradícia – oni k nám, my k nim, sem-tam prehliadka, inokedy posedenie v salóniku pri káve.

A tak sa zrodila myšlienka: prečo ich nepozvať ako čestných hostí na slávnostný obed v rámci záverečných skúšok? Aby však mohli skúšky prebehnúť podľa predpisov, potrebovali sme 36 hostí. Nie všetci naši „starčekovia“, ako ich s láskou voláme, by zvládli takúto udalosť. Vtedy prišla skvelá myšlienka od našej Grétky – prizvať aj miestnu jednotu dôchodcov. Výsledok? V kaštieli sa stretli dve generácie: študenti, ktorí sa ešte len vydávajú na cestu, a seniori, ktorí v sebe nesú spomienky, skúsenosti a múdrosť. Všetci s rovnakým cieľom – prežiť niečo výnimočné.

Škola myšlienku podporila a tak sa historické priestory Château Gbeľany stali dôstojným miestom záverečných skúšok odboru čašník. Nechýbala nostalgická atmosféra – viacerí hostia si zaspomínali, ako kedysi sami navštevovali kaštieľ ako školu. Ukazovali, kde bola kuchyňa, riaditeľňa, aj kde presne sedela 9. B.

Atmosféra plná emócií

Potom už prišli na rad študenti. Upravení, sústredení, srdeční. Obsluhovali s eleganciou a rešpektom, ktorý nie je samozrejmosťou ani u skúsených profesionálov. V miestnosti vládla atmosféra pokory, spomienok a ľudskosti. Všetko to rámcovala myšlienka, ktorou som študentov ráno privítala: „Aj keď obsluhujete stôl, v skutočnosti obsluhujete sny, spomienky a chvíle ľudí. A to je niečo výnimočné.“

A záver? Úsmevy, potlesk, objatia. Jeden z momentov ostane navždy v pamäti – keď sa jedna staršia dáma dojatá objala so študentkou. Mysleli sme si, že ide o jej vnučku. No nie – jednoducho sa medzi nimi vytvorilo krásne, nečakané prepojenie. Také, ktoré pripomína, že to najcennejšie často vzniká v tichu medzi dvoma svetmi. Tým, ktorý sa končí, a tým, ktorý sa práve začína.

Ďakujem všetkým študentom a kolegom – Timei, Daliborovi, Kristíne– že sme spoločne vytvorili deň, ktorý nebol len skúškou vedomostí, ale aj skúškou ľudskosti. A už teraz vieme, že s našimi dôchodcami si opäť sadneme na kávu. Možno len tak – aby nám porozprávali viac o čase, keď bol kaštieľ školou. A my zas o tom, ako sa z neho stalo miesto, kde sa stále učí – nielen z kníh, ale najmä zo života.

Foto: archív hotela

Na Slovensku otvorili prvý NFT hostel na svete
Navštívili sme hotel Petra Sagana. Čím nás zaujal?
Balzam na telo
Od vlakov k hotelom
Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
OZNAČENÉ:Chateau GbeľanyHotelová akadémia Žilinazáverečné skúšky
Zdieľajte tento článok
Facebook E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
Nasledujúci článok Slovensko má priame letecké spojenie so severom Európy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyRegióny

Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách

TS
TS
24. decembra 2025
Zákon o evidencii tržieb – nová povinnosť od roku 2026
Rodinný biznis v Dunajskej Strede, ktorý rástol po boku METRO. Spája ich spoľahlivosť, rýchlosť a osobný prístup
Vysoké Tatry a lyžiarska sezóna
Vianoce na tanieri – tradične aj netradične

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3KPáči sa mi to
2.1KPin
1.3KSledovať
454Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Username or Email Address
Password

Stratili ste heslo?