Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Gastro

Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku

TS
TS
Uverejnené: 23. júla 2025
2 min. čítania
Ilustračné foto: Pexels
Zdieľať

Na Slovensku zomrú v priemyselných veľkochovoch každý rok desiatky miliónov rýchlokurčiat. Z malého kuriatka dorastú na váhu 2,5 kilogramu iba za 42 dní. Rastú tak rýchlo, že ich nohy nedokážu uniesť váhu ich vlastného tela. Na sklonku života sa tak už takmer nedokážu pohnúť. Svoje dni trávia prilepené na podstielke plnej výkalov, ktorá im spôsobuje bolestivé chemické popáleniny. Mnohé z nich zomierajú hladom, pretože sa už nedokážu postaviť a dostať ku kŕmidlu.

Kampaň STOP rýchlokurčatám neziskovej organizácie Humánny pokrok zaznamenala ďalší míľnik: petíciu za ukončenie krutého chovu rýchlokurčiat podpísalo už viac ako 30 000 ľudí. Kampaň vyzýva obchodné reťazce, aby prestali predávať podradné mäso z utrápených rýchlokurčiat.

Súčasťou kampane sú aj investigatívne zábery z dvoch slovenských fariem, ktoré boli odvysielané v hlavnom vysielacom čase v TV Markíza. Videá ukazujú kurčatá, ktoré majú zdeformované nohy, zavodnené brušné dutiny v dôsledku zlyhávania orgánov a viditeľné chemické popáleniny z ležania na podstielke znečistenej výkalmi. „Zábery, ktoré sme zverejnili, ukázali pravdu, ktorú sa hydinársky priemysel snaží tajiť. Desaťtisíce Slovákov a Sloveniek vyslalo svojím podpisom jasný odkaz, že trápenie kurčiat kvôli lacnému mäsu jednoducho nemá v našej spoločnosti miesto,“ uviedol Martin Smrek, riaditeľ Humánneho pokroku. Organizácia zverejnila aj spot s názvom Si to, čo ješ s Jurajom Lojom. Doposiaľ ho na sociálnych sieťach videlo 1,5 milióna ľudí.

Hyza Kráľov Dvor, jún 2025, Zdroj: Humánny pokrok

V zahraničí už viacero firiem reagovalo prijatím záväzkov, že prejdú na chov pomalšie rastúcich plemien. Rovnako tak materské firmy viacerých veľkých reťazcov pôsobiacich na Slovensku už tieto záväzky prijali, no ich slovenské pobočky podľa organizácie pokračujú v predaji podradného mäsa z utrápených rýchlokurčiat.

Ochranárska organizácia Humánny pokrok preto spustila kampaň s názvom STOP rýchlokurčatám, ktorá vyzýva maloobchodné reťazce, aby sa zaviazali skončiť s trápením rýchlorastúcich kurčiat.

Zároveň vyzýva verejnosť, aby sa postavila proti utrpeniu rýchlokurčiat a podpísala petíciu na www.rychlokurcata.sk. 

Mohlo by sa vám páčiť

METRO prináša už 25 rokov všetko pre hotely a reštaurácie pod jednou strechou
Bocuse d’Or Slovakia 2025. Väčšina finalistov je z hotela
Spúšťame prvý Veľký HORECA prieskum na Slovensku!
Akadémia hoteliera priniesla netradičné témy a bohatú účasť
Eurocup 2024 ukázal budúcnosť slovenskej gastronómie
OZNAČENÉ:Stop rýchlokurčatám
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Multifunkčné technológie – výkonné SRDCE vašej kuchyne
Nasledujúci článok Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

ManažmentPersonál/Osobný rozvojTéma

Spätná väzba. Ako pomáhať ľuďom zlepšovať sa bez toho, aby sme ich urážali?

Peter Seemann
Peter Seemann
1. decembra 2025
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku Jasná otvorilo svoje brány
Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
Malokarpatský salón vín 2025 ocení 10 najlepších vín

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta