Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    3. júla 2025
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Čo bude na raňajky?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Čo bude na raňajky?
GastroKonceptyProdukty

Čo bude na raňajky?

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 8. júna 2023
11 min. čítania
Zdieľať

Spolu s posteľou sú raňajky pre hosťa najzaujímavejšou časťou hotelového pobytu. Či ide o biznis hotel alebo dovolenkový penzión, na raňajky vždy kráča s očakávaním, čo dobré ste mu nachystali.

Raňajkový špeciál II.

- Inzercia-
Ad image

Studený bufet

Zážitkové raňajky sa od tých povinných líšia vždy nejakou drobnosťou. Okrem rôznych druhov salám, šunky a tvrdých syrov sa pozornosti hostí tešia naše tradičné chute ako syrové nite, parenice, treska, vlašský šalát, či zavináče.

- Inzercia-
Ad image

Je fajn, keď hosť dostane niečo, čo tak úplne nečaká. Ponuku môžete striedať – dnes tresku, zajtra vlašský šalát, pozajtra domácu paštétu. Práve studená kuchyňa ponúka širokú škálu vlastných výrobkov – nátierok, šalátov, šunkovej peny. Často ich v hoteloch vyrábajú ekologicky aj ekonomicky výhodne, z nevyužitých zvyškov z kuchyne. Napríklad z rozmixovanej zeleniny z vývaru, z lososa z večerného menu…

Teplé raňajky

Obľúbenou súčasťou raňajok sú na Slovensku párky. Medzi ich chuťou (a snáď aj kvalitou) je priepastný rozdiel. Čo tak urobiť s personálom „párkovú ochutnávku“ a vybrať tie najlepšie pre vašich hostí? Pobytový hotel s rodinnou klientelou môže zvážiť nákup detských párok (aj detskej šunky), rodičia starosť o zdravie detí ocenia. Skúsenosti rodičov z nášho okolia však hovoria, že oveľa kvalitnejšie údeniny ako detské, sú výrobky rady údenín bez konzervantov a dusitanov, ako tie s označením „detské“.

- Inzercia -
Ad image

Raňajková klasika sú vajíčka na všetky možné spôsoby. Na tvrdo, na hniličko, omeleta, benediktínske, miešane… Tie posledné až príliš často zažívame ako čudnú tuhú žltú zmes obkolesenú tekutinou… a tak možno nezaškodí vrátiť sa späť ku základom.

Ako má vyzerať dobrá praženica?

Prečo často vyzerá tak nevábne? Spýtali sme sa priamo „šéfa“ slovenských kuchárov, prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR Vojta Artza:

„Hlavný problém je v tom, že veľké prevádzky siahajú po veľkých baleniach z pasterizovaných vajec a vaječných melanži. Sú možno síce o trošku drahšie, ale nemusia riešiť hygienu okolo čerstvých  vajec (samostatnú chladničku na vajcia, miesto na rozklepávanie vajec, samostatnú miestnosť – separovanie krabíc a odpad z vajec, dobu spotreby). Melanž im vyhovuje pre  veľké balenia, jednoduché uskladnenie a kontrolu spotreby, manipuláciu… To ,že čerstvé vajcia sú hustejšie, majú krajšiu farbu a výraznejšiu vôňu po vajciach už, žiaľ, neriešia. Robia to len kvôli bezpečnosti a hygiene. Druhý dôležitý faktor pri praženici je, ako chutne a v akom množstve ju pripravia na prevádzke… väčšinou ju robia vo veľkom a šup-šup do ohrevu (šafingu), kde trpí dlhým pobytom,“ analyzuje dôvody nevalnej kvality miešaných vajec.

A ako sa teda robí obyčajná dobrá praženica? „Veľmi jednoducho –  chutné a čerstvé vajcia, kvalitné maslo, najemno nakrájaná cibuľka a štipka soli, to je všetko,“ dodáva V. Artz.

1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Explózia farieb Mexika
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko
Zimný festival jedla 2023
Gurmán Award 2024: Najlepšie hotelové reštaurácie sú v Tatrách
OZNAČENÉ:hotelové raňajky
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Nasledujúci článok Hotelová akadémia Prešov Erasmus+ a získavanie odborných zručností
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

GastroNápojeTrendy

Leto v pohári – vyskúšajte TOP koktaily roku 2025

red.
red.
4. júla 2025
Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
Čo SKUTOČNE funguje pri motivácii zamestnancov
Festival cestovného ruchu 2025
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta