Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Ako si vybrať dobrú raňajkovú kávu?
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Nápoje > Ako si vybrať dobrú raňajkovú kávu?
GastroNápoje

Ako si vybrať dobrú raňajkovú kávu?

red.
red. Uverejnené: 22. júna 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Raňajkový špeciál IV. – praktický bonus

Radí baristka Monika Matúšová z Univerzity kávy:

- Inzercia-
Ad image

„Viem, aké sú pre hotely a ich hostí dôležité raňajky. Preto si myslím, že už neplatí kedysi zaužívaná prax, že raňajková káva sa pripravuje z kávy najnižšej kvality a ceny.

Pri výbere kávy je dôležitý aj spôsob jej prípravy. Najprv si vyberieme, či budeme na raňajky hosťom ponúkať kávu z profesionálneho kávovaru, automatického kávovaru, alebo filtrovanú kávu. Samozrejme, najlepší dojem robí káva pripravená cez profesionálny pákový kávovar. Podľa požiadaviek hosťa, tento spôsob prípravy si však vyžaduje baristu a extra čas, preto je počas raňajok najmenej praktický. Káva z automatického kávovaru, ktorú si vie pripraviť hosť aj svojpomocne, poprípade s občasnou asistenciou čašníka, je praktickou voľbou. Automatický kávovar aj profesionálny espresso kávovar sa používajú na prípravu espressa. Espresso sa pripravuje z 7,5 až 9 g kávy, má menší objem vody a intenzívnu chuť.  Filtrovaná káva sa väčšinou pripravuje vo varniciach, z ktorých si hosť môže dávkovať kávu vo väčšom objeme, pričom chuť filtrovanej kávy je menej intenzívna.

- Inzercia -
Ad image

Pri výbere kávy je dôležité myslieť aj na to, že rozličným spôsobom prípravy sa nemení iba intenzita, ale aj celková chuť danej kávy. Čiže rovnaká káva môže chutiť inak vo forme espressa a inak, keď sa pripravuje cez filter. Či už ide o filtrovanú kávu, alebo intenzívnejšie espresso, pokiaľ je káva trpkej, drevnatej a zvieravej chuti, buď ju nesprávne pripravili, nesprávne upražili alebo samotné zrná kávy obsahujú množstvo defektov. Zrná kávy by nemali mať znaky poškodenia a fľakov, mastnosti či spálenia.

Kvalitu kávy nesmierne ovplyvňuje aj čerstvosť kávy. Keď od praženia uplynul rok, kávové zrnko nesie v sebe stopy “únavy” a pri kontakte so vzduchom okamžite stráca arómu aj chuť. Preto je dobré kupovať kávu priamo z pražiarne. Tam si môžete spätne zistiť, ako a kedy kávu pražili, balili a ako dlho ju skladovali.

Raňajková káva by podľa mňa mala byť jednoduchej a príjemnej chuti, pokojne s vyšším obsahom kofeínu. Zmesi arabiky (menej kofeínu), alebo aj zmesi arabiky s 10 – 25 % robusty (viac kofeínu), sú príjemnou voľbou. Správne namiešaná zmes nikoho neurazí, je pre väčšie spektrum ľudí a s vyšším obsahom kofeínu naštartuje človeka do nového dňa. Zo širokého spektra chutí si ľudia najviac obľúbili v káve tóny orieškov a horkej čokolády.“

- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Ako chutí jeseň

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

Great Taste pre slovenskú medovinu

OZNAČENÉ: Káva
red. 22. júna 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
Nasledujúci článok Tatralandia, foto marek Hajkovský (c) Letná sezóna začína
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Reakcia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska na zistenia Finančnej správy

TS TS 25. septembra 2023
Ako chutí jeseň
Týmto vchodom prechádzajú najlepší zamestnanci na svete
Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

GastroRozhovory

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

27. septembra 2023
GastroJedlá a recepty

Ako chutí jeseň

22. septembra 2023
GastroProdukty

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

12. septembra 2023
AktualityEventy, súťaže, oceneniaRegióny

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

8. septembra 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?