Slovenskí gurmáni sa už po desiaty raz tešia na zimné gastronomické dobrodružstvo.
Už 10. ročník Zimného festivalu jedla z celého Slovenska organizuje bedeker Gurmán na Slovensku. O popularite akcie vo svete gurmánov svedčí nielen jeho desaťročná história, ale aj každoročne narastajúci počet prihlásených reštaurácií. Tento rok ich je rekordných 40. Sú medzi nimi viaceré nové „tváre“ – či už novovzniknuté reštaurácie, alebo mladí nadaní šéfkuchári.
Na koho sa môžete tešiť?
Na bohaté menu a pestrú škálu rôznorodých chutí od hviezdnych stálic slovenskej gastronomickej scény ako sú UFO, Gašperov mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Hotel Slávia, či Albrecht.
Mnohé z nich mávajú vypredané termíny v rekordne krátkom čase a tak ak budete otáľať s rezerváciou, môžete odísť na prázdno.
Rezervovať termín si môžete tu: https://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=kupit_degustaciu
Degustačné menu si môžete vychutnať aj na ďalších osvedčených gurmánskych adresách – Carnevalle, Au Cafe, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav, Zylinder…
Ak vás zaujímajú nováčikovia, a tých je tento rok naozaj veľa, vyskúšajte bratislavské reštaurácie Bubbles, Duetto alebo veľmi ambiciózny projekt Bistronomy. Z Dunajskej Stredy je nováčikom Lokál Bistro, z Nitrianskeho kraja Terra Jasová a Áčko Šurany, zo Žiliny Olivia´s.
Z Popradu sa zapojila 2 Zlatými vidličkami ocenená reštaurácia Gaba Kocáka Doma u nás, z Prešova Poetika Bistro a z Halíča Zámok Galícia Nueva.
K nováčikom nielen zimného festivalu, ale aj bratislavskej gastronomickej scény patrí aj nedávno otvorená reštaurácia MENJU šéfkuchárov Martina Korbeliča a Tomáša Siku v hoteli Aston, kde bude 20. januára prebiehať aj Otváracia večera ZFJ.
NOVINKOU je Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska TRIAD oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha.
Hlavnými partnermi ZFJ 2023 sú spoločnosť KON – RAD s.r.o., dodávateľ svetoznámych vôd S.Pellegrino a Acqua Panna, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu, hlavnými mediálnymi partnermi sú RTVS a FUN rádio. Medzi ďalších dlhoročných mediálnych parterov patrí aj Hotelier.sk, kde sa môžete tešiť na ďalšie reportáže a články z gurmánskeho festivalu.
Rado Nackin: Ochutnať festivalové menu sa oplatí, lebo každý sa chce pochváliť tým najlepším
Organizátorom Zimného festivalu jedál je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické akcie na Slovensku, ako sú Gastronomy Slovakia, Thuries Academy, Školy varenia pre gurmánov vo Svätom Jure, či Gurman Awards, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku.
Ako si objednať degustáciu?
Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si pozrie zoznam reštaurácií a ich festivalové menu pozostávajúce z 3 – 4 jedál, 2 dcl vína a minerálnej vody. Zarezervuje si to, ktoré ho najviac osloví.
V akých cenových reláciách sa pohybuje ponuka?
Trojchodové menu vo všetkých reštauráciách stojí 25 alebo 29 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4-chodové menu, ktoré stojí 45 €. Počty miest v každej reštaurácii sú rôzne a nie sú k dispozícii každý deň, preto si degustáciu treba rezervovať v predstihu. Verte mi, oplatí sa to. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť tým svojím.
Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?
Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30 percent. V zahraničí ide skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, tam príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a akcia je spojená aj s festivalom na pláži, akýmsi nonstop piknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 – 7 000 hostí, čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 60 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 až 14 percent.
V minulosti premával v rámci festivalu gastrobus, vďaka ktorému mohli účastníci ochutnávať jedlá vo viacerých mestách Slovenska. Pripravujete aj tohto roku novinky?
Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom návod, ako si môžu urobiť aj sami gurmánsky výlet po zaujímavých reštauráciách. Pre ročník 2023 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom, šéfkuchárom reštaurácie UFO a Kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujeme ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí, viac informácií o ňom nájdete tu: https://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=sprievodne_akcie
A na záver, dovoľte pár osobných otázok. Ako je to s vami a gastronómiou? Patríte medzi gurmánov alebo preferujete populárny zdravý životný štýl? Ktorú kuchyňu uprednostňujete?
Ja som bol vychovaný od malička tak, že čo mama alebo babka navarili, tak sme to zjedli. Nikto sa nás na nič nepýtal a ani sme moc na výber nemali… J Varili nám skutočne všetko a preto som si na jedlá privykal postupne, moja mama vo mne vypestovala úctu a rešpekt ku každému jedlu, surovine, či zvieraťu. Nič u nás nesmelo vyjsť nazmar. Môj stravovací štýl je jednoduchý – jem všetko s mierou a rozumom. Nič netreba preháňať a mám pocit, že ľudia sa v posledných rokoch celkom zbláznili a nechajú sa nachytať všelijakými poradcami, že toto nesmiete a tamto je nezdravé. Veď v Amerike boli slanina a vajcia 20 rokov zaradené medzi zdraviu nebezpečné potraviny. A potom ich, naopak, začali ľuďom odporúčať, že sú zdravé. Ja rád ochutnávam neznáme a nové jedlá a suroviny všade, kam cestujem. Obzvlášť rád mám stredomorskú kuchyňu, japonskú a indickú, pretože východné kultúry už pred tisícimi rokmi vedeli, čo je dobré s čím kombinovať a čo prospeje organizmu.
Zdroj: ZFJ