Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: And the winner is… Madeira!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Zo sveta > And the winner is… Madeira!
Zo sveta

And the winner is… Madeira!

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 5. novembra 2023
6 min. čítania
Zdieľať

Vyhlasovanie turistických oscarov, ako sa nazýva cena World Travel Award, má v kategórii najlepšia ostrovná destinácia už niekoľko rokov po sebe toho istého víťaza. Je to portugalský ostrovček Madeira v Atlantickom oceáne vzdialený štyri hodiny letu z Viedne.

Vyhráva v konkurencii Havaja, Maldív, Seychel, a to aj napriek tomu, že nemá oslňujúce pláže s bielym pieskom ani krištáľové more s 30-stupňovou vodou. Má však veľa iných vecí.

- Inzercia-
Ad image

Ponúkame vám 5 dôvodov, prečo navštíviť Madeiru:

Príjemná klíma počas celého roka

Madeira sa nazýva aj ostrovom večnej jari, a to oprávnene. V lete sa sem môžete ukryť pred horúčavami, na jeseň a v zime pred pľušťami a mrazmi. V lete sa zvyčajne neoteplí na viac ako 26 až 28 stupňov a v zime teploty sotva klesnú pod 18 – 20 stupňov. Nie sú tu nijaké obdobia dažďov ani monzúny, aj keď v zime prší častejšie. Do mora môžete skočiť tiež kedykoľvek počas roka, teplota vody sa pohybuje od 17 do 23 stupňov. Ak plávanie v oceáne nie je nič pre vás, môžete si zaplávať v prírodných bazénoch s morskou vodou v Porto Moniz.

Mestečko Santana a jeho typické domčeky

 Destinácia pre milovníkov výhľadov a turistiky

Celoročné mierne podnebie robí z Madeiry ideálnu outdoorovú destináciu. Absolútnou špecialitou, ktorú nikde inde na svete nenájdete, je turistika po tzv. levádach. Sú to zavlažovacie kanály, pozdĺž ktorých vedú najpozoruhodnejšie turistické trasy ostrova. Pretínajú ostrov ako pavučina. Celkom je na ostrove 2 000 km turistických trás. Každý si tak môže vybrať podľa náročnosti a svojich schopností. Madeira má aj nádherné „miradouros“ – vyhliadky s najlepšími výhľadmi na drsné útesy, more a jedinečné údolia v strede ostrova.

- Inzercia -
Ad image
Unikátnou skúsenosťou, ktorú nezažijete nikde inde na svete, je turistika po tzv. levádach.

Jedinečná príroda a kvetinový raj

Madeira sa preslávila aj mimoriadne bujnou flórou. Na ostrove nájdete napríklad vavrínový les „Laurissilva“, ktorý pokrýva celkovo 20 % ostrova a má vyše 15 miliónov rokov. Od roku 1999 je zapísaný na Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Všade tu môžete obdivovať aj eukalyptové stromy a druhy kvetov, ktoré my poznáme len z kvetinárstiev – strelície, ľalie, kaly, hortenzie a mnohé ďalšie. Na terasách rastú všade banánovníky, mangovníky či stromy marakuje.

Ak počítame k prírode aj botanické záhrady, tak v tom je Madeira tiež výnimočná. Na nijakom inom ostrove ich nie je toľko. Najznámejšou z nich je botanická záhrada vo Funchale, ktorá bola otvorená v roku 1960. Na ploche približne 35 000 m² tu rastie viac ako 2 000 druhov rastlín, okrem toho je odtiaľ nádherný výhľad na Funchal. Krásne sú aj ďalšie záhrady, napríklad Monte Palace, terasovitá záhrada v ázijskom štýle s množstvom fontán a vodných tokov, ktorá je hneď v susedstve.

FUNCHAL, Botanická záhrada

S kvetinami je spojený aj veľký festival, ktorý sa koná každoročne vo Funchale. Volá sa Festa de Flor a trvá takmer mesiac, od konca apríla do konca mája. Funchal sa stáva vtedy hlavným svetovým mestom kvetov, je tu množstvo podujatí a hlavnou atrakciou je kvetinový sprievod s alegorickými vozmi.

Vynikajúce a lacné jedlo a víno

Na Madeire si prídu na svoje aj milovníci kulinárskych zážitkov. Kto má rád mäso, určite si pochutí na klasike madeirskej kuchyne – espetade. Ide o hovädzí špíz, pri ktorom sa mäso napichuje na vavrínovú vetvičku a griluje na drevenom uhlí. Na svoje si však prídu aj milovníci rýb. Špecialitou je espada – hlbokomorská ryba s pevným bielym mäsom, ktorá sa tradične podáva s pečenými banánmi a marakujou. Táto ryba sa vyskytuje len vo vodách okolo tohto ostrova a v malej oblasti v blízkosti Japonska. Exotické ovocie tu dostanete aj také, o ktorom ste nikdy nepočuli, ani ho nevideli, napríklad zelené šúľky, ktoré chutia ako niečo medzi ananásom a banánom, ale aj citrónovú či paradajkovú marakuju. Ak si chcete urobiť predstavu, čo všetko na Madeire rastie a kvitne, vyberte sa na trh Mercado dos Lavradores v hlavnom meste Funchal.

Jedným z najdôležitejších produktov, ktoré sa tu pestujú, je cukrová trstina. Jej šťava sa používa na výrobu pálenky, ktorá je súčasťou národného nápoja poncha.

A, samozrejme, nemôžeme zabudnúť na slávne víno madeira, ktoré sa pije ako aperitív alebo dezertné víno. Hrozno sa zvyčajne zbiera od konca augusta do septembra. Vtedy sa koná aj tradičný festival vína, ktorý oslavuje vína vyrobené na Madeire. Bývať v bývalých aj súčasných vinárskych usadlostiach je okrem toho momentálne veľmi trendové.

Ostrov tradícií aj kultúry

Centrom ostrova je hlavné mesto Funchal s pekným starým mestom a s kľukatými uličkami. Okrem historických budov tu nájdete aj zaujímavé veci, napríklad umelecký projekt Portas Pintadas (Maľované dvere). V rámci tejto iniciatívy miestni umelci pomaľovali dvere a fasády domov a premenili ulice na galériu umenia pod holým nebom.

Vo Funchale môžete zažiť aj trochu adrenalínu, doslova jazdu „v lete na saniach“. Lanovka vás vyvezie do štvrte Monte, kde vás v blízkosti botanickej záhrady čakajú takzvaní Carreiros do Monte.

Foto: Telefericos Madeira

Stačí nastúpiť do prúteného koša na lyžinách a dvaja muži v tradičnom oblečení vás po kľukatých uličkách zvezú až dolu do centra Funchalu. Voľakedy to bol rýchly spôsob prepravy osôb a tovaru, teraz je to turistická atrakcia, ktorú nikde inde vo svete nenájdete.

Úzke uličky hlavného mesta Funchal, foto: Freepik

Foto: Freepik, Telefericos Madeira a archív redakcie

Mohlo by sa vám páčiť

3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
Hamburg, Benátky severu
Objavte čarovný Omán
Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
Slovák si na dovolenke dopraje
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Jesenná konferencia hotelierov
Nasledujúci článok Ivana Holubčíková: Čo ma posúva ako hotelierku
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta