Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Najnovšie správy
Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Manažment
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Gastro
Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
Grand Hotel River Park hostil Globsec
Aktuality Hotely
Raňajky ako zážitok
Gastro Koncepty
Neupratujte ako doma
Housekeeping
Aa
  • Aktuality
  • Téma
    • Ekonomika
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
    TémaZobraziť viac
    Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
    5. júna 2023
    Neupratujte ako doma
    29. mája 2023
    Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
    23. mája 2023
    Už nikdy viac „v našom hotely…“
    22. mája 2023
    Čím aktuálne žijú hotelieri?
    17. mája 2023
  • Rozhovory
    RozhovoryZobraziť viac
    Erika Matwij
    Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
    25. mája 2023
    Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
    6. apríla 2023
    Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
    29. marca 2023
    Jaroslav Kubaľa: Rád nechám ľudí „zahviezdiť“
    13. januára 2023
    Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
    7. decembra 2022
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
    Recenzie naše každodenné
    26. mája 2023
    Aj pohostinnosť má svoje hranice
    19. mája 2023
    Zákulisie hotelov
    Život je zmena
    12. mája 2023
    Mestské hotely BHP s novým vedením
    11. mája 2023
  • Gastro
    GastroZobraziť viac
    Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
    3. júna 2023
    Raňajky ako zážitok
    1. júna 2023
    Petícia za spravodlivú DPH
    24. mája 2023
    Mirror Bar
    Mirror Hospitality Expo 2023
    18. mája 2023
    Viete správne prestierať?
    17. mája 2023
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
    Jordánsko, Wadi Rum
    23
    Blízka exotika s letenkou za stovku. Ale pozor, je návyková!
    22. apríla 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
    Hotelovým svetom
    14. apríla 2023
    Slovák si na dovolenke dopraje
    23. marca 2023
  • O nás
Čítanie: Explózia farieb Mexika
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Aktuality
  • Téma
  • Hotely
  • Rozhovory
  • Zo sveta
  • Gastro
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Gastro > Koncepty > Explózia farieb Mexika
GastroKoncepty

Explózia farieb Mexika

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 23. marca 2023
7 min. čítania
Zdieľať

Mexiko je plné farieb, intenzívnych chutí a života. Rovnako ako ponuka autentickej mexickej reštaurácie v centre Bratislavy.

Obsah
Keď do seba zapadnú kúsky puzzleZačiatky spomalila koronaKukurica kraľujePestré drinky na mieruPrečo Mezcalli?

Spoločné podniky zvyčajne vznikajú z priateľstiev, ktoré okrem iného spájajú rovnaké záujmy. Nová mexická reštaurácia v Bratislave vznikla z náhodného stretnutia – ale rovnakého sna.

Špičkový mexický šéfkuchár Brian Navarro, ktorý sa ocitol na Slovensku, sníval sen o vlastnom podniku. Rovnako ako tím mladých kolegov z F & B tímu bratislavského hotela Sheraton – dvaja Slováci Michal Hoffmann a Lucia Cígerová a jeden Mexičan David Montes . „Naším snom vždy bolo mať vlastný podnik, ale nechceli sme ísť do toho, lebo sme nemali šéfkuchára,“ hovorí Michal Hoffmann. Žiaden z tých, ktorých spoznali nebol taký, s ktorým by naozaj chceli podnikať. A tak boli otvorení akémukoľvek inému konceptu – či už to bude kaviareň, bistro, malý bar.

Keď do seba zapadnú kúsky puzzle

Keď sa však stretli s Brianom, ich plány do seba zapadli ako puzzle.

- Inzercia -
Ad image

„Vždy som chcel vlastnú reštauráciu, ale cestoval som po svete a ešte nebol ten pravý čas. Keď som ich stretol v Bratislave, vedel som, že sú tým správnym tímom, lebo majú skúsenosti z hotelierstva a sú zvyknutí veľa pracovať.“

Brian Navarro

Aby sa sen mladých ľudí z 5-hviezdičkového hotela premenil na realitu, potrebovali šéfkuchára – a nie hocijakého –  a Brian potreboval kvalitný tím. Profesionalita a vysoký štandard boli bázou, na ktorej sa všetci zhodli. U Briana ju zaručovala University of Culinary Arts and Gastronomy a prax v špičkových hoteloch v rôznych kútoch sveta, u ostatných zvládnuté štandardy 5-hviezdičkového hotela.

Začiatky spomalila korona

Slovo dalo slovo a budúcnosť spoločného podniku bola spečatená. No vtedy im skrížila plány korona. Na jednu stranu oddialila otvorenie reštaurácie, na druhú darovala čas na prípravu. Najťažšie bolo nájsť vhodné priestory. „Zhruba pred rokom by som vám pri prechádzke centrom o každom voľnom priestore dal podrobný prehľad jeho výhod, ale najmä nevýhod pre našu reštauračnú prevádzku,“ hovorí konateľ Michal Hoffmann. Vzhľadom k množstvu voľných priestorov bolo až neuveriteľné, že tie vhodné hľadali celý rok. Po ich objavení už veci dostali rýchly spád, keďže predchodcom bola tiež reštaurácia. Niečo zostalo, iné vymenili a najmä vdýchli priestoru ďaleké Mexiko – v interiérových doplnkoch, jedlách a drinkoch.

- Inzercia-
Ad image

Kukurica kraľuje

V kuchyni Mezcalli hrajú prvé husle hneď dve suroviny – kukurica a čili. Okolo nich sa točia ostatné. Nie je to však také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Čo je pre nás pšenica – rožok a chlieb, to je pre Mexičana kukurica – tortily, kukuričné placky. Je ich veľa druhov, vyrábajú sa zo špeciálnej kukuričnej múky a nie je ľahké dostať ich na Slovensku. Preto ideálneho dodávateľa v podniku stále hľadajú, hoci… „asi nikdy to nebude rovnaká kvalita ako v Mexiku,“ myslí si Michal. Rovnakú rôznorodosť druhov aj kvality má „chilly“ – majú asi 15 druhov, používajú sa do salsy, marinád, na mäso. Každé má špecifickú chuť a nemusí byť vždy pálivé, je to vraj iba mýtus, že v mexickej kuchyni všetko musí byť pálivé.

A ešte pikoška – vyznávačom slovenskej klasiky ulahodí vyprážaný syr v mexickom podaní z 48 % Goudy – s Pipian verde (Mole verde, quacamole, reďkovka, koriander, cibuľa, mladý hrášok, tekvicové semiačka a tekvicový olej). Vyskúšali sme, chutí skvele – a inak. Mexicky 😊.

Samostatnou kapitolou sú tu dezerty, ktoré sú takisto iné a zaujímavé. Top výberom a odporúčaním mnohých hostí je Mezcal-ananásové flambé – karamelizovaný ananás infuzovaný Mezcalom s kokosovou zmrzlinou, granolou a pečenými čokoládovými chipsami.

Brian doniesol do Bratislavy ozajstný kus Mexika a necháva tu aj kus srdca

Pestré drinky na mieru

Na koktailovej scéne zvolili jednoduchý štýl – nápoje nie sú „prešperkované“, majú malú ozdobu, ktorá im dáva šmrnc. Základom sú typické mexické suroviny, čím sa drinky odlišujú od bežnej ponuky koktailových barov. Spojenie jedál a koktailových drinkov je ich špecifikom a podľa hodnotenia hostí sa môžu porovnávať so špecializovanými koktailovými barmi.

Ktorý z exotických drinkov sa teší najväčšej popularite? „Jednoznačne klasická Margarita,“ hovorí Michal a dodáva, že ju hostia v recenziách označujú za najlepšiu Margaritu v meste, čo bolo aj ich cieľom. Ak niekto nechce Margaritu, ale vyskúšať niečo iné, odporučia mu podľa jeho chutí, nie podľa rebríčka všeobecnej obľúbenosti. V podniku si zakladajú na komunikácii s hosťom, preto aj nepristúpili k oživeniu jedálneho lístka fotografiami – či už nápojov, alebo jedál. Ich zloženie hosťom priblíži obsluha. „Pri drinkoch máme dve základné východiská, ktorými sme sa chceli riadiť. Mexiko je krajina farieb, čiže chceme, aby každý koktail bol inej chute – máme zelený, červený, číry, biely, žltý. Druhým východiskom boli chuťové preferencie hosťa – na ne buď napasujeme nejaký existujúci drink, alebo vymyslíme. Máme ovocný, citrusovo svieži, škoricovo-banánový, jemne pikantný ovocný, kyslejší…“

Hoci Brian Navarro kraľoval väčšinou medzinárodným kuchyniam s fine dining, na mexickú kuchyňu, ktorá je v každom regióne obrovského Mexika iná, je nesmierne hrdý. Právom, lebo je jednou z tých, ktoré majú tú česť byť zapísané na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Aj to je dôvodom, prečo by ste nemali vynechať príležitosť ju ochutnať na Slovensku v jej autentickej podobe od špičkového mexického šéfkuchára.

Prečo Mezcalli?

„Mezcal je niečo, čo sa aj v dnešnej dobe vyrába poctivo, tradične a autenticky. A o tom je aj náš podnik. Čerstvé & kvalitné suroviny, mezcalový bar, mexický Chef, špičkový servis a poriadne mexické drinky. Chceme aby ste sa u nás cítili skvelo a výnimočne ako na dovolenke, ktorú si môžete vychutnať aj každý deň. Mezcal sa stal súčasťou našej DNA –  nájdete ho na bare, v drinkoch a aj v jedle. Preto sme sa z mnohých nápadov rozhodli ísť práve touto cestou – MEZCALLI.“

Mohlo by sa vám páčiť

Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!

Raňajky ako zážitok

Petícia za spravodlivú DPH

Mirror Hospitality Expo 2023

Viete správne prestierať?

OZNAČENÉ: Mescalli, Mexická kuchyňa
Zlatica Kramarová 23. marca 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Michaela z klipu Happy späť na Lomničáku!
Nasledujúci článok Slovák si na dovolenke dopraje
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
Obľúbené z nových
Manažment

Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta

Iveta Pupišová Iveta Pupišová 5. júna 2023
Raňajky ako zážitok
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Grand Hotel River Park hostil Globsec
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Gastro

Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!

3. júna 2023
GastroKoncepty

Raňajky ako zážitok

1. júna 2023
Gastro

Petícia za spravodlivú DPH

24. mája 2023
Mirror Bar
AktualityEventy, súťaže, oceneniaGastro

Mirror Hospitality Expo 2023

18. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov

© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.

Odstránené zo zoznamu na čítanie

Vrátiť
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?