Bijú sa vám už na pohľad slová tradícia a exotika? Odložte predsudky. Svieži závan exotických chutí obohatí zimný jedálny lístok každého podniku a navyše hosťovi prinesie nečakané prekvapenie.
Hoci to tak na prvé počutie nevyzerá, dnešný zimný jedálny lístok v slovenských reštauráciách často využíva exotické suroviny. Hosťa poteší a osvieži rozšírenie lístka o pokrmy Ázie s použitím zmesí exotického korenia. Používajú sa rôzne druhy kari, kurkuma, čili, kokosové mlieko či množstva ďalších v našich končinách málo poznaných čerstvých surovín. Do prípravy zimných jedál sa priam pýtajú napríklad galgan, tamarid, granátové jablko, papája a množstvo ďalších.
Spoznajte chute sveta
Pre každú z kuchýň exotických krajín je niečo typické, čo ju charakterizuje.
Čína = silná ostro sladká chuť s množstvom chuťových kombinácií
Thajsko = pálivo svieža doplnená čerstvým exotickým ovocím a zeleninou
Vietnam = jemná ľahká bylinková slabo sladká s príchuťami
India = ťažšia korenená príjemná pálivá dochuť sprevádzaná sladkým korením, často po škorici alebo rôzne namiešaných koreninových zmesí. Korenie na ich prípravu sa najskôr praží, až potom melie!
Arábia = dominuje rímska rasca a množstvo silno aromatických koreninových zmesí a výrazne presladených dezertov
Mexická kuchyňa = oslavuje slnko, ktorého je teraz v našich končinách pomenej. Takže je super nápad zohriať sa pri rafinovanej pálivosti rôznych druhov čili papričiek v kombinácii s chuťou limetky, kukurice a rôznych druhov fazule
Francúzska kuchyňa = je matkou zážitkovej gastronómie a kultúry jedenia. Dobre nastavená a uvarená viacchodová zážitková večera poteší dušu aj telo každého milovníka jedla a pitia. Nedá mi však povedať, že mi je ľúto, že sa stáva v poslednom čase skôr nástrojom na demonštrovanie spoločenskej sily a prestíže, ako pravej radosti zo života.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/11/olimpia-davies-tOMJGFEWqKU-unsplash-684x1024.jpg)
Exotika je IN
Na spestrenie zimného jedálneho lístka použijeme exotické ovocie každého druhu podľa ponuky trhu. Obľúbené sú variácie tataráka rôznej chuti (hovädzia sviečková, losos, tuniak, hubový či vegetariánsky zeleninový s tofu), zaujímavosťou môže byť ragú či inak spracované mäso zo pštrosa či kengury. Taktiež divina je stále IN.
Sme na konci a zároveň na začiatku cyklu ročných období. Rapídne sa menia aj ročné obdobia, je otázka, či prežije jar a jeseň, menia sa naše zvyky, návyky, nároky.
Zmena je život, a život je krásny, priatelia, nech vám to varí, nech sme všetci zdraví, duševne krásni, plní lásky a nech nad všetkým zvíťazí zdravý sedliacky rozum.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/11/krakenimages-7BpuzmcxlHU-unsplash-683x1024.jpg)