Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Stravou k zdraviu
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Stravou k zdraviu
Gastro

Stravou k zdraviu

red.
red. Uverejnené: 8. novembra 2022
5 min. čítania
Stravou k zdraviu. Snímka: Pexels
Zdieľať

Kombinácia potravín, ktorá znižuje cukor v krvi aj hmotnosť diabetika, si získala obrovskú popularitu aj u širokej verejnosti. Vedľajším benefitom NFI protokolu je totiž výrazné chudnutie v krátkom čase, a to bez hladovania a jojo efektu. Navyše funguje úplne u každého, pretože využíva chemické procesy počas trávenia, ktoré máme všetci rovnaké.

Stravovanie na báze chemickej interakcie potravín zmenilo životy tisícov diabetikov po celom svete, a denne k nim pribúdajú ďalší. NFI protokol im nielen stabilizoval cukrovku 2. typu a mnohým ukončil antidiabetickú liečbu, ale priniesol aj pridružené benefity. Sú nimi pokles krvného tlaku, úprava hladín cholesterolu a triacylglycerolov, a v neposlednom rade zníženie telesnej hmotnosti aj o viac ako 20 –­ 30 kg.

- Inzercia-
Ad image

Čo je NFI protokol?

Ako vznikol NFI protokol? O prvom impulze hovorí jeho spoluautorka biomedicínska vedkyňa Zuzana Plevová, ktorá v tom čase pracovala v Imperial College London NHS Trust: „V Londýne som často navštevovala rôzne gastronomické podujatia a exhibície. Na jednej z nich som narazila na prednášku o tzv. plant based diet, stravovaní na rastlinnej báze a jeho benefitoch pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu. Nové poznatky nás s partnerom ako vedcov viedli k myšlienke využitia chemických interakcií v potravinách pri odstraňovaní inzulínovej rezistencie u diabetikov 2. typu. Tak sa začala zdĺhavá cesta vývoja NFI protokolu.“

- Inzercia -
Ad image

Jedna vec je mať skvelý nápad a druhá ho zrealizovať. „Po návrate na Slovensko sme začali spoluprácu s MUDr. Lejavovou, ktorá bola zhodou okolností aj diabetologičkou môjho príbuzného Petra, dlhoročného diabetika 2. typu s výraznou nadváhou a začínajúcou neuropatiou. S váhou približujúcou sa k 100 kg bol ochotný urobiť čokoľvek, aby zlepšil svoj stav dennej rutiny inzulínových injekcií a veľkého množstva tabletiek. Rozhodol sa NFI protokol vyskúšať. Pod lekárskym vedením MUDr. Lejavovej sa nám úspešne podarilo znížiť jeho hmotnosť o 29 kilogramov a vysadiť antidiabetickú liečbu. Petrovi sa úplne zmenil život a naďalej si udržiava dosiahnuté výsledky. Bol tak prvým pacientom, za ktorým nasledovali mnohí ďalší.“

Výsledky pacientov na NFI protokole upútali aj pozornosť docenta Martinku, primára Národného endokrinologického a diabetologického ústavu (NEDU) Ľubochňa, zakladateľa a prezidenta Slovenskej diabetologickej asociácie (SDiA). Po zdĺhavých logistických prípravách v januári 2019 zaradili prvých pacientov NEDU na NFI protokol, a stále pribúda počet pacientov, ktorí chcú so svojím chronickým stavom niečo urobiť. NFI je dnes už v diabetologickej komunite pojmom, využívajú ho desiatky diabetológov na Slovensku, program podporuje poisťovňa Dôvera. Za posledné tri roky znovu a znovu dokázal, že cukrovku možno spomaliť a lieky odstrániť aj u tých, ktorí touto chorobou trpia dlhoročne.

Vzhľadom na to, že vedľajším účinkom NFI protokolu je výrazná strata hmotnosti, modifikovali autori stravovania NFI diétne plány aj pre nediabetickú populáciu s nadváhou, resp. obezitou.

- Inzercia-
Ad image

Čím sa NFI líši od ostatných diét?

NFI protokol nie je diéta v pravom slova zmysle, ide skôr o zdravý životný štýl. A čo je dôležité – nerátate kalórie, ani sacharidové jednotky.

  • NFI neobmedzuje prijaté kalórie, nepočíta sacharidové jednotky.
  • Momentálne pozostáva zo 68 rastlinných potravín.
  • Je individualizovaný. To znamená, že je nutrične nastavený presne podľa individuálnych parametrov pacienta s ohľadom na jeho vek, váhu či pohlavie.
  • Využíva suroviny bežne dostupné v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou.

Diétny plán je časovo limitovaný

Stravovanie podľa tohto stravovacieho plánu netrvá navždy. U diabetikov je to zvyčajne 13 – 26 týždňov, pri chudnutí asi 10 týždňov. U diabetických pacientov je, samozrejme, nevyhnutné, aby informovali svojho diabetológa o začatí využívania NFI protokolu a konzultovali s ním úpravu diabetologickej liečby.

Po ukončení NFI protokolu nenastáva jojo efekt, keďže stravovanie nefunguje na princípe kalorického obmedzenia. Po jeho ukončení ľudia len prirodzene pokračujú v zdravom štýle stravovania, na ktoré si už zvykli.

Po ukončení diéty predpísaný plán nemusíte ďalej dodržiavať. Aby ste si udržali novú kvalitu života, je vhodné sa aj naďalej stravovať racionálne. Preto prišla na trh naša kniha www.stravoukzdraviu.sk

Vedci sa spojili s odborníkmi na gastronómiu, a tí pretavili nové stravovacie zvyklosti do úžasných, chutných až luxusných receptov každého druhu do knihy Stravou k zdraviu, Ako zvíťaziť nad cukrovkou 2. typu a schudnúť. Nájdete v nej nielen princípy a pravidlá NFI protokolu, ale aj tipy, návody a skvelé rady, ako prispôsobiť bežné recepty vašim novým stravovacím zvyklostiam.

Viac informácií nájdete a knihu zakúpite na: www.stravoukzdraviu.sk

PR

Mohlo by sa vám páčiť

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

Great Taste pre slovenskú medovinu

Poznáte poke?

Čo možno neviete o grilovaní

OZNAČENÉ: Chudnutie, Liečba cukrovky stravou
red. 8. novembra 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Fondue
Nasledujúci článok Menu à la Tichá noc
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Otvorený deň Akadémie hoteliera

red. red. 18. septembra 2023
Horské strediská a vodné parky majú za sebou  vydarené leto
Drevení strážcovia doliny
Letná sezóna v top destináciách Slovenska
Tokajské domčeky v korunách stromov
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

GastroProdukty

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

12. septembra 2023
AktualityEventy, súťaže, oceneniaRegióny

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

8. septembra 2023
Eventy, súťaže, oceneniaRegióny

Great Taste pre slovenskú medovinu

1. septembra 2023
GastroKoncepty

Poznáte poke?

24. augusta 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?