Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Ocenili najlepšie historické hotely Slovenska
    20. novembra 2023
    Exkluzívny Pivný wellness
    18. novembra 2023
    Hotelieri, príďte k nám na teambuilding
    3. októbra 2023
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Objavte čaro Vianoc v Maďarsku
    24. novembra 2023
    And the winner is… Madeira!
    5. novembra 2023
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
  • O nás
Čítanie: Menu à la Tichá noc
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Menu à la Tichá noc
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Menu à la Tichá noc

Yka Hricková
Yka Hricková Uverejnené: 21. novembra 2022
4 min. čítania
Zdieľať

Po prvýkrát zaznela v roku 1818 v kaplnke v Oberndorfe. Zahral ju učiteľ a organista Franz Xaver Gruber, ktorý vymyslel hudobný podklad k pôvodnej básni Josepha Mohra. Mesto Salzburg si túto príležitosť pripomína prostredníctvom viacerých akcií. Jednou z nich je originálne menu reštaurácie Zum Hirschenwirt, ktorú vlastní rodina Kreuzsalerovcov. Štyri špeciálne chody vás zavedú na prechádzku históriou a predstavia vám vianočné jedlá, ktoré sa pripravovali presne v ére vzniku známej vianočnej piesne. Hostia si ho v podniku môžu objednať od 22. novembra až do 22. decembra.

Cesta za pôvodnými jedlami nebola ľahká

- Inzercia-
Ad image

„S nápadom pripraviť špeciálne menu k výročiu Tichej noci sme prišli pred dvoma rokmi. Vtedy sme začali pátrať po dobových zápisoch o gastronómii z tej éry. Postupne sme oslovili šiestich historikov. Každý z nich pridal iné fakty a z toho sa nám nakoniec podarilo poskladať výsledné menu,“ približuje príbeh svojho vianočného majiteľ reštaurácie. Vyhľadávanie informácii v archívoch nebolo jednoduché. Vždy sa dostal len k čiastkovým informáciám, celkový obraz si musel pospájať. Originálne pôvodné recepty sa podarilo zohnať len na dezerty. Ostatné jedlá vytvoril spolu s rodinou na základe postupného skúšania a dopĺňaním nových informácií. Celý proces trval dva roky a dokončili ho až krátko pred spustením predaja v reštaurácii.

Menu sa rozhodli pomenovať podľa Franza Xavera Grubera a Josepha Mohra, dvoch autorov piesne Tichá noc. „Jednotlivé jedlá vychádzajú z historických nákupných zoznamov a kroník. Všetky ingrediencie vtedy jedli alebo kupovali od jedného z dvoch obchodníkov v z týchto čias,“ približujú Kreuzsalerovci proces prípravy menu z prvej polovice 18. storočia.

- Inzercia -
Ad image

Štyri historické chody

Prvým chodom je pozdrav z kuchyne. Chutné predjedlo sa skladá z dvoch častí. Plátok domácej tlačenky je doplnený čerstvou cibuľou. V malej miske vám naservírujú delikatesu tých čias v podobe nadrobno pokrájaných dusených pľúcok s omáčkou.

Podobnú kapustnicu, ako sa varila pred dvesto rokmi v okolí Salzburgu, vám naservírujú aj v Zum Hirschenwirt. Nepripravovala sa z kyslej kapusty, ale z klasickej hlávkovej. Napriek tomu je varená s octom a je dochutená nakyslo. Do nej vkladajú špecialitu v podobe malých knedličiek zo strúhanky. Podobná „závarka“ sa dáva u nás do kapustnice na Liptove. K tomu Kreuzsalerovcov podávajú domáci ražný chlieb s trochou čerstvého chrenu a plátkom údeného bravčového mäsa.

- Inzercia-
Ad image

Hlavné jedlo je rovnaké, ako sa počas sviatkov servíruje v západnej časti Európy aj v súčasnosti. V rámci menu nájdete pomaly pečené morčacie mäso marinované v medovo-bylinkovej marináde. Prílohou sú gaštanovo-chlebové knedle, dusená mrkva, ružičkový kel a na dochutenie brusnicová omáčka.

Najviac autentický je dezert, na ktorý sa jeho autorom podarilo nájsť originálne recepty. Ten pozostáva z niekoľkých menších ochutnávok. Na tanieri nájdete pečenú buchtička s vanilkovým krémom, šišku, žemľovku a tanieri nechýbajú ani plátky sušeného jabĺčka – týmto všetkým si osladzovali život v čase vzniku dodnes obľúbenej skladby.

Oslava 200-ročnice aj pivnou edíciou

Po skončení večere dostanú hostia reštaurácie na pamiatku vytlačené menu. Ku jedlu si môžu objednať špeciálnu edíciu piva Tichá noc. Na šiestich rôznofarebných etiketách vám priblížia príbeh vzniku tejto piesne. Ďalšou zaujímavosťou sú dva druhy soli s rovnakým pomenovaním. Prvá je dochutená bylinkami a druhá je vyrobená spolu s rozmarínom a pivom. Sladkou odmenou sú horké čokolády plnené nugátom, ktoré sú taktiež nazvané podľa tejto vianočnej piesne.

Autor: yka Hricková
Foto: autorka, Salzburger Land Tourism a Tirol Verbung

Mohlo by sa vám páčiť

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám

Kofola kupuje ďalšie tradičné značky, vstupuje do pivného segmentu

Baristická súťaž rytiera čiernej dámy

Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam

Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?

Yka Hricková 8. marca 2023 21. novembra 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Yka Hricková
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Stravou k zdraviu
Nasledujúci článok l‘atelier du foie gras, kráľovná sviatočných tabúľ
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie
Interiér/Exteriér

Rekonštrukcia – postrach hoteliera?

Alžbeta Abrahová Alžbeta Abrahová 28. novembra 2023
Svetlo noci vianočnej v Smoleniciach
Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Výnimočné osobnosti sektoru prevzali ocenenia
Objavte čaro Vianoc v Maďarsku
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?