Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
AktualityHotely

Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít

red.
red.
Uverejnené: 12. mája 2025
2 min. čítania
Zdieľať

Bratislava čelí rastúcej konkurencii na trhu ubytovania. Rastie počet apartmánov a zároveň sa pripravujú veľké hotelové projekty, ktoré výrazne zvýšia kapacitu regulovaného ubytovania. Aktuálny nárast ponuky prináša nové výzvy pre tradičné hotely, hovorí Juraj Marko, prezident Bratislavskej hotelovej asociácie (BHA) a GM hotela SET a prináša pre Hotelier.sk pohľad odborníka na budúci vývoj na ubytovacom trhu slovenskej metropoly.

V roku 2024 sa na platforme Booking.com zaregistrovalo viac ako 1 000 nových apartmánových prevádzok, čo predstavuje výrazný nárast ponuky krátkodobého ubytovania. Trend prichádza v období, keď sa pripravuje výstavba viacerých veľkých hotelových projektov:

  • Bratislava Port Hotel (ul. Prístavná 2) – 283 izieb
  • Campus Hotel (súčasť ESET kampusu) – 290 izieb
  • Lake Station (Za Stanicou) – 640 izieb

Avizované nové hotely by do Bratislavy pridali celkovo 1 213 izieb, čím by významne rozšírili kapacitu regulovaného ubytovania. Nárast však prichádza v čase, keď tradičné hotely už teraz čelia konkurencii zo strany neregulovaných apartmánov, ktoré často ponúkajú flexibilnejšie ceny a menej administratívnych obmedzení.

- Inzercia-
Ad image
Lake Station

Bratislava Port Hotel
Campus Hotel

Nerovnaké podmienky na fungovanie

Bratislavský trh ubytovania je rozdelený medzi dva svety. Na jednej strane stoja hotely, ktoré musia spĺňať rozsiahle požiadavky v oblasti bezpečnosti, hygieny a daňových povinností. Na druhej strane existujú krátkodobé prenájmy apartmánov, ktoré často fungujú mimo týchto pravidiel. Výsledkom je prostredie, v ktorom jednotliví poskytovatelia ubytovania nemajú rovnaké štartovacie či prevádzkové podmienky.

MestoStredná trieda (€)Luxusné (€)Priemerná cena (€)
Budapešť147293162,8
Viedeň186361226,6
Bratislava156220128,7

Výzvy a príležitosti pre Bratislavu

- Inzercia -
Ad image

Rastúci počet apartmánových prevádzok spolu s plánovaným otvorením nových hotelov môže viesť k prebytku ponuky na trhu, čo môže negatívne ovplyvniť obsadenosť existujúcich zariadení.

Táto situácia si vyžaduje pozornosť regulačných orgánov, ktoré by mohli zvážiť zavedenie pravidiel pre krátkodobé prenájmy apartmánov – tak ako je tomu aj v zahraničí.

Bratislava sa možno nachádza na križovatke významných zmien v oblasti ubytovania. Nárast kapacít, či už regulovaných alebo neregulovaných, predstavuje výzvu pre tradičné hotely, ktoré musia čeliť rastúcej konkurencii.

Mohlo by sa vám páčiť

Zásadný je záujem zahraničných turistov
Poznáme najlepšie hotely, penzióny a reštaurácie Slovenska
Bohatú ponuku organizovaných výletov ponúka toto leto región Horehronie
Tri ocenenia pre tatranský Grand Hotel Kempinski
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
OZNAČENÉ:Bratislavahotely
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Norbert Longauer Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Nasledujúci článok Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Interiér/ExteriérTéma

KNIHY, ktoré umocnia zážitok z pobytu

red.
red.
12. júna 2025
Využite sociálne siete na zvýšenie počtu rezervácií 
Ľudmila Buvalová: Posúvajú ma ľudia, budúcnosť a nové nápady
Menucka.sk oslavuje 10 rokov: Digitálny nástroj pre gastro prevádzky aj hotelové reštaurácie
Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta