Hotelová akadémia Mikovíniho 1 v Bratislave zorganizovala 11. apríla 2025 už 11. ročník prestížnej súťaže v príprave kávy a kávových nápojov – COFFEE CUP 2025. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci so Školou baristu a nieslo sa v duchu tematickej línie „Symfónia vôní“.
Súťaž slávnostne otvorili riaditeľka školy Mgr. Magdaléna Ochabová a organizátorka podujatia zástupkyňa riaditeľky pre praktické vyučovanie Mgr. Iveta Menyhartová.
Súťaž bola určená študentom odborných škôl a konala sa v kategórii Junior. Súťažné disciplíny boli rozdelené do troch kategórií:
A – Voľný nealkoholický nápoj s espressom
B – Cappuccino art
C – Espresso
Každá škola mohla zostaviť tím, ktorý súťažil vo všetkých kategóriách.
Pravidlá súťaže a hodnotenie COFFEE CUP 2025
V kategórii A mali súťažiaci za úlohu pripraviť štyri identické voľné nápoje na báze espressa (nealkoholické) v časovom limite 8 minút. Pre kategóriu B bolo úlohou pripraviť štyri cappuccina s art technikou, taktiež v priebehu 8 minút. V kategórii C museli účastníci v priebehu 5 minút pripraviť štyri espressá.
Každý štvrtý nápoj „putoval“ do publika, čím sa súťaž stala aj interaktívnym zážitkom.


Hodnotiace kritériá:
- Chuť nápoja – vyváženosť chutí, aróma, horkosť, charakter a prezentácia.
- Prezentácia – vizuálna stránka, výber šálok, teplota, použité prísady, kreativita.
- Baristická technika – práca s kávovarom a mlynčekom, čistota, správna extrakcia, mliečna pena.
- Osobné vystupovanie – znalosť kávy, komunikácia, vystupovanie pred publikom.
Odborná Komisia: Katarína Magyarová, Adam Tančin, Vladimír Kmec
Garant súťaže a hlavný hodnotiteľ: Stanislav Cibuľa


Zúčastnené školy
- Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
- SOŠ hotelová, Horný Smokovec, Vysoké Tatry
- SSOŠ Gastroškola, Bieloruska 1, Bratislava
- Stredná odborná škola obchodu a služieb, Dolný Kubín
Spolu súťažilo 13 študentov.

Výsledky súťaže
Voľný nápoj – kategória A Sophie Melicherová – Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Wiliam Vanden Berghe – SOŠ obchodu a služieb, Dolný Kubín
Dominik Špes – SOŠ hotelová, Horný Smokovec, Vysoké Tatry
Cappuccino art – kategória B
Sofia Jureková – SOŠ hotelová, Horný Smokovec, Vysoké Tatry
Petra Čavojská – Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Denisa Juráčková – SSOŠ Gastroškola, Bieloruská 1, Bratislava
Espresso – kategória C Adriana Sitárová – SOŠ obchodu a služieb, Dolný Kubín
Ľuboš Lovecký – SOŠ hotelová, Horný Smokovec, Vysoké Tatry
Eliška Vargončíková – SOŠ obchodu a služieb, Dolný Kubín
Špeciálne ocenenia
Najlepšia prezentácia – Sophie Melicherová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Najlepšie technické prevedenie – Ľuboš Lovecký, SOŠ hotelová, Horný Smokovec
Najlepšie družstvo – Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

Poďakovanie patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju za podporu kreativity a odborného rastu študentov, ako aj všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu podujatia:
- Generálni sponzori: Crowne Plaza Bratislava, Škola baristu.
- Mediálni partneri a podporovatelia: Hotelier, Kavičkári, Časopis Gastro
- Firmy a jednotlivci: GASTRO PALAZZO, Mirror bar, Microgreens Slovakia, SND, Stanislav Harciník, Wasabistro, Barzuz, Nomy, Travel Hacker Janka, UFO watch.taste.groove, Arts s.r.o., Penzión na Majeri, Cukráreň Ivan Koler, Zeda, Colette.
- Študenti: trieda III.C, žiačky pri registrácii, moderátorka Michaela Chorvátová (IV.A)
- Kolegovia: hlavná majsterka Bc. Mária Kurucová, majstri odbornej výchovy: Petra Géciová, Viktória Prídalová, Krisztína Čentéšová, Daniel Ďurica, zástupkyne riaditeľky Ing. Zdenka Girethová a Mgr. Sabina Czére, školník Michal Rakovský.


„Súťaž prebiehala v priateľskej atmosfére a študenti opäť preukázali zručnosti a vedomosti v oblasti baristiky. Ich výkony potvrdili, že baristika je nielen odbornosť, ale aj forma sebarealizácie a vášňou pre detail,“ uviedla riaditeľka školy Mgr. Magdaléna Ochabová. Aj COFFEE CUP 2025 bol dôkazom, že príprava kávy je umenie, ktoré chutí.
Spracovala: Magdaléna Ochabová