Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Najnovšie správy
Neupratujte ako doma
Housekeeping
Recenzie naše každodenné
Hotely Komentáre
Bešeňová
Liptov pestrý ako vlkolínske domy
Aktuality Regióny
Erika Matwij
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Rozhovory
Petícia za spravodlivú DPH
Gastro
Aa
  • Aktuality
  • Téma
    • Ekonomika
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
    TémaZobraziť viac
    Neupratujte ako doma
    29. mája 2023
    Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
    23. mája 2023
    Už nikdy viac „v našom hotely…“
    22. mája 2023
    Čím aktuálne žijú hotelieri?
    17. mája 2023
    Lovebrand
    15. mája 2023
  • Rozhovory
    RozhovoryZobraziť viac
    Erika Matwij
    Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
    25. mája 2023
    Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
    6. apríla 2023
    Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
    29. marca 2023
    Jaroslav Kubaľa: Rád nechám ľudí „zahviezdiť“
    13. januára 2023
    Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
    7. decembra 2022
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Recenzie naše každodenné
    26. mája 2023
    Aj pohostinnosť má svoje hranice
    19. mája 2023
    Zákulisie hotelov
    Život je zmena
    12. mája 2023
    Mestské hotely BHP s novým vedením
    11. mája 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
  • Gastro
    GastroZobraziť viac
    Petícia za spravodlivú DPH
    24. mája 2023
    Mirror Bar
    Mirror Hospitality Expo 2023
    18. mája 2023
    Viete správne prestierať?
    17. mája 2023
    Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla
    16. mája 2023
    Ilustračné foto: Unsplash/ Stefan Schauberger
    Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
    9. mája 2023
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
    Jordánsko, Wadi Rum
    23
    Blízka exotika s letenkou za stovku. Ale pozor, je návyková!
    22. apríla 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
    Hotelovým svetom
    14. apríla 2023
    Slovák si na dovolenke dopraje
    23. marca 2023
  • O nás
Čítanie: EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Aktuality
  • Téma
  • Hotely
  • Rozhovory
  • Zo sveta
  • Gastro
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 28. marca 2022
5 min. čítania
Zdieľať

Európske kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete , ktorá sa konala 23. a 24. marca v Budapešti, v Maďarsku, pozná svojho víťaza. Stal sa ním tím Dánska, druhé miesto obsadili Maďari a bronz si odniesli Nóri. Náš slovenský tím v zložení Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel skončil na 12. mieste.  

Na konci marca privítalo budapeštianske výstavisko niekoľko desiatok najlepších kuchárov Európy, aby zabojovali o zlatú sošku Paula Bocusa. Dostať sa na Európu nie je vôbec jednoduché. Najprv si jednotlivé krajiny musia usporiadať národné kolo a po podaní žiadosti európska komisia Bocuse d’Or vyberie účastníkov. Nám sa podarilo postúpiť ďalej aj tento rok, čo je skutočne úspech. Napríklad Litva sa uchádzala o účasť na európskom kole dokonca 12 rokov. Estónsko si rovnako muselo na svoju účasť na kontinentálnom kole počkať.

V Budapešti súťažilo 17 tímov z Poľska, Estónska, Dánska, Francúzska, Švajčiarska, Islandu, Belgicka, Fínska, Španielska, Maďarska, Holandska, Veľkej Británie, Litvy, Nórska, Turecka, Švédska a samozrejme Slovenska. Na stupni víťazov stáli Dáni, Maďari a Nóri. Škandinávske krajiny dlhodobo vládnu gastronomickému svetu a niet sa čo čudovať. Vláda veľmi štedro podporuje rozvoj turizmu a gastrosegmentu. Čo sa následne premieta aj do záujmu najznámejších gurmánskych bedekrov, ten najprestížnejší Michelin nevynímajúc.

Najlepších 10 krajín postupuje na svetové finále súťaže do francúzskeho Lyonu, ktoré sa bude konať v januári 2023. Tu sa stretnú s ďalšími krajinami z Ameriky, Ázie a Afriky. Slovenský tím v zložení Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel skončil na 12. mieste a na postupové miesto im chýbalo len 30 bodov v celkovom hodnotení. Na prvý pohľad to vyzerá, že sme neuspeli, ale povestné dvere na svetovú scénu nám páni otvorili. O Slovensku sa významne šuškalo aj medzi porotcami. Ako nováčik sme prekvapili nielen dizajnom jedla na tanieri alebo mise, ale aj chuťovo. O našich kvalitách určite svedčí skvelé umiestnenie medzi veľmocami, ktoré majú niekoľkonásobne vyššiu podporu národného tímu, krajiny majú niekoľko top reštaurácií ovenčených michelinskými hviezdami a kultúra stravovania je na inej úrovni.

- Inzercia -
Ad image

Súťažiaci pripravovali dve jedlá. Prvé bolo vegetariánske, kde boli hlavnou témy zemiaky, tradičné maďarské odrody. Druhou témou bolo mäso, konkrétne srnčie (chrbát s kosťou a stehno), kačacia foie gras, kyslá smotana a cottage cheese. Mäso sa servírovalo najprv na mise a následne prekladalo na tanier.  „V Budapešti sme podali veľmi dobrý výkon. Ráno nás potrápili technické problémy a prísna technická porota, ale všetko sme zvládli a chalani pokračovali vo svojej práci. To, čo sme predviedli, ma jasne utvrdilo v tom, že na Slovensku na to máme. Ochutnával som vegetariánske jedlá všetkých súťažiacich a náš tanier sa tam teda vôbec nestratil. To isté platí aj o mise,“ začína Jaroslav Žídek, člen poroty Bocuse d’Or a prezident Bocuse d’Or Slovakia.

„Bol to päť a pol hodinový maratón, sústredili sme sa na výkon. Na úvod sme mali technické problémy, ale tie sa nám podarilo veľmi rýchlo vyriešiť a pokračovali sme v tom, čo sme 4 mesiace intenzívne trénovali,“ pridáva sa Peter Duranský, víťaz národného kola súťaže a slovenský reprezentant na európskom kole. „Ako asistent som mal jasne dané úlohy. Každý tím dostal asistenta od usporiadateľa. Ten náš nevedel dobre po anglicky, našťastie viem po maďarsky a tak sme zvládli aj toto neočakávané prekvapenie“, pokračuje Márk Janák, asistent v našom tíme. Tréner Peter Vajgel dohliadal na jednotlivé procesy, ich načasovanie a veci,  ktoré hodnotila prísna technická porota. „Pravidlá sú veľmi jasne definované a dôsledne kontrolované. Aby sme mali menej odpadu a zbytočne nestrácali body, tak čo sa dalo zjesť, sme zjedli. Všetci,“ pridáva s úsmevom Peter Vajgel.

Ako to však vidí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Vojto Artz? „Povedzme si otvorene, že pred 12 rokmi to bol také naše zoznámenie sa so súťažou Bocuse d’Or. Až tento rok sme išli do toho naplno, mali sme finančnú podporu od spoločnosti METRO Cash & Carry a oveľa profesionálnejšie podmienky. Stále sme však len na začiatku. Čaká nás veľa roboty. Lebo to nie je len o výkone jedného kuchára, ale celého okolia. Dvanáste miesto je pozvánkou medzi európsku kuchársku elitu a zároveň veľkou výzvou, aby sa štát začal zaujímať o turizmus a gastro  ako to vidíme v okolitých krajinách. Len s ich podporou vieme školiť nových mladých kuchárov, posielať ich na stáže a budovať inú kultúru stravovania. Systémové zmeny sa nedajú postaviť na entuziazme jedného sponzora,“ dodáva na záver Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

- Inzercia-
Ad image

PR

 

Mohlo by sa vám páčiť

Petícia za spravodlivú DPH

Mirror Hospitality Expo 2023

Viete správne prestierať?

Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla

Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?

Zlatica Kramarová 28. marca 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Láska k ohňu môže mať rôzne podoby
Nasledujúci článok Simoneta Vargová: Tí najlepší organizujú súťaže o najkrajšie zázemie
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
Obľúbené z nových
HotelyKomentáre

Recenzie naše každodenné

L. A. L. A. 26. mája 2023
Neupratujte ako doma
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Petícia za spravodlivú DPH
Liptov pestrý ako vlkolínske domy
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Gastro

Petícia za spravodlivú DPH

24. mája 2023
Mirror Bar
AktualityEventy, súťaže, oceneniaGastro

Mirror Hospitality Expo 2023

18. mája 2023
GastroKoncepty

Viete správne prestierať?

17. mája 2023
GastroKoncepty

Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla

16. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov

© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.

Odstránené zo zoznamu na čítanie

Vrátiť
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?