Len máloktorá školská akcia dosiahne taký úspech, že ňou doslova žije celé mesto. Gastro Vianoce 2024 Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch to dokázali. Slávnostné predvianočné dni v priestoroch školy sú každoročne miestom výnimočných zážitkov, obohacujúcich stretnutí, inšpiráciou pre sviatočný stôl a zároveň dňami otvorených dverí pre budúcich „hotelákov“.
„Gastro Vianoce sú už tradičným podujatím našej školy, organizujeme ich s prestávkami viac ako 20 rokov. Začali sme minimalisticky a postupne akcia narástla do veľkých rozmerov, čomu sa veľmi tešíme,“ povedal Ladislav Blaškovič, dlhoročný riaditeľ hotelovej akadémie v Piešťanoch. Študenti pripravili gastronomickú oslavu v každej oblasti. Návštevníkov aj tento rok čakala neskutočne bohatá ukážka gastronomického umenia. Spod rúk študentov vychádzali studená a teplá kuchyňa, čokoládové delikatesy, cukrárske umenie, medovníky a luxusné slávnostné tabule.
Každoročná oslava sviatkov a gastronómie
Pre hostí si hoteláci prichystali rôzne odbytové strediská, v ktorých si mohli posedieť. Napríklad francúzsku reštauráciu, slovenskú, bavorskú, mexickú, vegánsku, ale aj rôzne cukrárne, čajovne, kaviarne a bary, či slávnostne prestreté stoly s rôznou tematikou. „Každý rok prinášame rôzne novinky, líšia sa odbytové strediská podľa kreativity a nápadov žiakov. Tento rok je zaujímavosťou to, že všetky pripravené stoly sú okrúhle, čiže žiaci pripravovali dekorácie na okrúhle stoly,” objasnil riaditeľ školy.
Exotika na Vianoce
Aj tú môžete zažiť na piešťanskej akadémii. „My sme si na Gastro Vianoce 2024 vybrali tému Hawai, chceli sme trošku predlžiť leto. Myslíme si, že sa téma tropical sa hodí aj v čase Vianoc,“ usmieva sa Sofia Babulicová z 3. A. Nápadov na témy majú vždy študenti viac a pedagogička vybrala práve exotiku.
„Ponúkame zmrzlinu, drinky, zmrzlinové poháre. Vyzdobili sme si všetko sami s pomocou našej vyučujúcej, pani profesorky Burzalovej. Bolo to veľmi zábavné, bavilo ma to. Som rada, že sa všetci z našej prevádzky zapojili,“ dodáva Sofia. Najťažšie na realizácii ich projektu bolo podľa nej nalepovanie kvetín na zárubňu, živé kvety zle držia a sú ťažšie, efekt je však zaručený!
Víno aj tatarák
Do príjemnej atmosféry vinárne uprostred zasnežených hôr nás zaviedla IV. D. „S našou triedou sme si na Gastro Vianoce 2024 pripravili vináreň v spolupráci s pánom profesorom Miklovičom, ktorý nám so všetkým pomáhal,“ povedala Sofia Flaščíková a pohotovo nám ponúkla menu aj s vínom. „Máme biele, červené aj ružové vína, suché aj polosladké. Taktiež praclíky, ktoré podávame k vínu. Ponúkame aj tatarák, ktorý robia v kuchyni naši spolužiaci a je výborný. K nemu odporúčam napríklad Rizling rýnsky, suché vínko, alebo Elizabeth polosladké ružové.“ Pri príprave projektu kaviarne ich však asi najviac bavila výzdoba – zdobenie stromčeka, baru a tiež nastieranie.
Káva od baristov
Nikita Mária Rigová má na starosti prevádzku Brazil Coffee and Bar. Ako manažérka prevádzky viedla tím nadšených baristov. Neboli z jednej triedy, ale z viacerých – kritérium tu bola účasť v baristických súťažiach. „Vďaka za naše znalosti z prípravy kávy a kávových nápojov patrí Oldřichovi Holešovi, ktorý organizuje súťaže baristické na Slovensku, napríklad Slovak barista cup. Na týchto súťažiach sa naša škola umiestňuje na popredných miestach. V našej prevádzke môžete ochutnať rôzne teplé a studené kávové nápoje, aj chutné kávové drinky. Máme tiež v ponuke selfie-chino, prístroj, ktorý dokáže na kapučíno vytlačiť obrázok – fotografiu.”
Ako udržať študentov v branži?
Napriek tomu, že Slovensko bojuje s nezáujmom študentov odborných škôl zostať v hotelierstve a gastronómii, všetci z opýtaných študentov v Piešťanoch, chceli po skončení školy pracovať v odvetví. „Ja sa tomu nesmierne teším, už viac než 30 rokov som takýmto spôsobom súčasťou hotelierstva a gastronómie. Je to pre nás veľká radosť, že naši žiaci ostávajú v segmente, ktorý je tak náročný, ale aj krásny,“ vyznáva riaditeľ školy L. Blaškovič.
Prečo sa im darí uspieť tam, kde mnohí prehrávajú? „Je to veľmi široká otázka, ale snažíme sa zapáliť študentov pre vec. A asi to vidieť aj dnes. Celý tím musí byť zapálený a zameraný na jeden cieľ – aby sme žiakov naučili čo najviac,“ dodáva L. Blaškovič s tým, že po covide je to často aj komunikácia naživo.
Bolo nám potešením byť súčasťou výnimočnej udalosti Gastro Vianoce 2024. Zažiť sviatočnú atmosféru a festival chutí v podaní mladých ľudí nadšených pre gastro, ktorí sa na tieto dni mesiace pripravovali. Nielen oni sú nádejou svetlej budúcnosti slovenskej gastronómie.