Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Gault Millau Slovensko
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 4. júna 2025
4 min. čítania
Zdieľať

Desaťročia medzinárodné reštauračné bedekre Slovensko obchádzali. Bol rozšírený názor, že je to preto, lebo slovenská gastronomická scéna nemá čo ponúknuť. Tento rok zdá sa všetko mení – po tom čo sa Gurmán na Slovensku dostal pod „krídla“ rakúskeho Falstaffu prišiel na Slovensko druhý najznámejší svetový bedeker po Michelinovi – Gault Millau. A vo výhľade je aj toľko očakávaný Michelin.

Práve Gault Millau pokrstil teraz svoje prvé vydanie pre Slovensko a vyhlásil najlepšie reštaurácie. Držiteľ licencie pre Česko, Slovensko a Maďarsko Miroslav Lekeš a šéfinšpektor pre Slovensko Michal Ondriš zároveň odpovedali na otázku, či Slovensko má na to, aby sem prišli zahraničné bedekre a to jednoznačne. „Prestaňme sa podceňovať, u nás máme množstvo reštaurácií, v ktorých sa dá najesť rovnako dobre, ako v zahraničí a tento bedeker je toho dôkazom,“ povedal M. Ondriš.

Nielen fine dinning

Licenciu pre Slovensko, Česko a Maďarsko získal M. Lekeš, ktorý má vinárstvo a hotel v talianskom Piemonte, vlastne ako „vedľajší produkt“, keď na centrále Gault Millau rokoval o liecencii pre Taliansko. „V Taliansku totiž tento sprievodca nie je, takže prvotná myšlienka bola dostať ho sem. Ale nakoniec, keďže pochádzam z Česka, sa zvrtla reč na trhy strednej Európy. Výsledkom bola licencia pre tieto tri krajiny,“ vysvetľuje. Licenciu získal v roku 2023, proces hodnotení trval niečo vyše roka.

Bedeker hodnotí reštaurácie vo všetkých krajinách podľa rovnakých kritérií, takže napríklad 15 bodov, ktoré reštaurácia dostane, je rovnakých, ako 15 bodov vo Francúzsku a znamená tú istú úroveň. Hodnotitelia podľa M. Ondriša navštívili 250 podnikov, do sprievodcu sa dostalo takmer 150. Na to, aby sa podnik do bedekra dostal, potreboval získať aspoň 10 bodov z 20.

Gault Millau pritom nehodnotil len fine dinnigové podniky, ale aj „bežné“ reštaurácie a má aj špeciálnu kategóriu POP, kde sú bistrá a streetfoody – aj v bedekri sú.

Na čele nijaké prekvapenia

Ktorá reštaurácia je teda na Slovensku najlepšia? V tom sa hodnotitelia Gault Millau zhodli s hodnotiteľmi rakúskeho Falstaffu. Najvyššie hodnotenie – 18 bodov z 20 možných získala reštaurácia ECK v Bratislavskom Devíne. Šéfkuchárom roka sa stal jej šéfkuchár Daniel Tilinger. Reštaurácia dostala šéfkuchárske 4 čapice. Znamenajú veľmi vysokú úroveň gastronómie a to aj v európskom meradle.

Ďalších 9 podnikov ocenili tromi čapicami. Reprezentujú kuchyňu na vysokej úrovni. Nachádzajú sa na celom Slovensku – od Záhorskej Bystrice po Košice.

Okrem toho udelili aj špeciálne ceny – okrem šéfkuchára roka aj ocenenie Šéfkuchár zajtrajška, ktorý sa udeľuje inovatívnym mladým kuchárom – tým sa stal Lukáš Heuser, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Origin v Lučenci. Mladým talentom roka, teda šéfkuchárom do 35 rokov, ktorý musel dostať aspoň 11 bodov, sa stal Patrik Pokrývka z reštaurácie hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Bedeker chce podporovať mladých kuchárov a tieto ocenenia ich tiež majú motivovať.

Cenu za POP roka, teda najlepší streetfood či bistro získal Roman Kóňa a jeho podnik Mäso od Romana.

Najlepšie slovenské reštaurácie podľa Gault Millau

18 bodov

Eck, Bratislava

16,5 boda

Irin., Bratislava

Gašperov mlyn, Batizovce

SEVEN, Restaurant & Café, Košice

15,5 boda

Arte, Pezinok

Semillon, Vráble

15 bodov

Bistric, Záhorská Bystrica

Edomae Sushi Matsuki, Bratislava

Origin, Lučenec

Riverbank, Bratislava

Mohlo by sa vám páčiť

Zimný festival jedla 2025: Rekordný ročník plný gurmánskych zážitkov
Prestieranie a 5 štýlov, ktoré by ste mali ovládať
Nový trend v gastronómii – nealko párovanie ako rovnocenný hráč
Jesenná novinka pre fajnšmekrov – zážitkové Bratislavské gurmánske dni
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
OZNAČENÉ:Gault MillauGault Millau Slovenskoreštauračný bedeker
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
Nasledujúci článok VÍNO ROKA 2025. O víťazoch rozhodla tisícka hlasujúcich!
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovory

Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
17. novembra 2025
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta