Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Gault Millau Slovensko
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 4. júna 2025
4 min. čítania
Zdieľať

Desaťročia medzinárodné reštauračné bedekre Slovensko obchádzali. Bol rozšírený názor, že je to preto, lebo slovenská gastronomická scéna nemá čo ponúknuť. Tento rok zdá sa všetko mení – po tom čo sa Gurmán na Slovensku dostal pod „krídla“ rakúskeho Falstaffu prišiel na Slovensko druhý najznámejší svetový bedeker po Michelinovi – Gault Millau. A vo výhľade je aj toľko očakávaný Michelin.

Práve Gault Millau pokrstil teraz svoje prvé vydanie pre Slovensko a vyhlásil najlepšie reštaurácie. Držiteľ licencie pre Česko, Slovensko a Maďarsko Miroslav Lekeš a šéfinšpektor pre Slovensko Michal Ondriš zároveň odpovedali na otázku, či Slovensko má na to, aby sem prišli zahraničné bedekre a to jednoznačne. „Prestaňme sa podceňovať, u nás máme množstvo reštaurácií, v ktorých sa dá najesť rovnako dobre, ako v zahraničí a tento bedeker je toho dôkazom,“ povedal M. Ondriš.

- Inzercia-
Ad image

Nielen fine dinning

Licenciu pre Slovensko, Česko a Maďarsko získal M. Lekeš, ktorý má vinárstvo a hotel v talianskom Piemonte, vlastne ako „vedľajší produkt“, keď na centrále Gault Millau rokoval o liecencii pre Taliansko. „V Taliansku totiž tento sprievodca nie je, takže prvotná myšlienka bola dostať ho sem. Ale nakoniec, keďže pochádzam z Česka, sa zvrtla reč na trhy strednej Európy. Výsledkom bola licencia pre tieto tri krajiny,“ vysvetľuje. Licenciu získal v roku 2023, proces hodnotení trval niečo vyše roka.

- Inzercia-
Ad image

Bedeker hodnotí reštaurácie vo všetkých krajinách podľa rovnakých kritérií, takže napríklad 15 bodov, ktoré reštaurácia dostane, je rovnakých, ako 15 bodov vo Francúzsku a znamená tú istú úroveň. Hodnotitelia podľa M. Ondriša navštívili 250 podnikov, do sprievodcu sa dostalo takmer 150. Na to, aby sa podnik do bedekra dostal, potreboval získať aspoň 10 bodov z 20.

Gault Millau pritom nehodnotil len fine dinnigové podniky, ale aj „bežné“ reštaurácie a má aj špeciálnu kategóriu POP, kde sú bistrá a streetfoody – aj v bedekri sú.

- Inzercia -
Ad image

Na čele nijaké prekvapenia

Ktorá reštaurácia je teda na Slovensku najlepšia? V tom sa hodnotitelia Gault Millau zhodli s hodnotiteľmi rakúskeho Falstaffu. Najvyššie hodnotenie – 18 bodov z 20 možných získala reštaurácia ECK v Bratislavskom Devíne. Šéfkuchárom roka sa stal jej šéfkuchár Daniel Tilinger. Reštaurácia dostala šéfkuchárske 4 čapice. Znamenajú veľmi vysokú úroveň gastronómie a to aj v európskom meradle.

Ďalších 9 podnikov ocenili tromi čapicami. Reprezentujú kuchyňu na vysokej úrovni. Nachádzajú sa na celom Slovensku – od Záhorskej Bystrice po Košice.

Okrem toho udelili aj špeciálne ceny – okrem šéfkuchára roka aj ocenenie Šéfkuchár zajtrajška, ktorý sa udeľuje inovatívnym mladým kuchárom – tým sa stal Lukáš Heuser, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Origin v Lučenci. Mladým talentom roka, teda šéfkuchárom do 35 rokov, ktorý musel dostať aspoň 11 bodov, sa stal Patrik Pokrývka z reštaurácie hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Bedeker chce podporovať mladých kuchárov a tieto ocenenia ich tiež majú motivovať.

Cenu za POP roka, teda najlepší streetfood či bistro získal Roman Kóňa a jeho podnik Mäso od Romana.

Najlepšie slovenské reštaurácie podľa Gault Millau

18 bodov

Eck, Bratislava

16,5 boda

Irin., Bratislava

Gašperov mlyn, Batizovce

SEVEN, Restaurant & Café, Košice

15,5 boda

Arte, Pezinok

Semillon, Vráble

15 bodov

Bistric, Záhorská Bystrica

Edomae Sushi Matsuki, Bratislava

Origin, Lučenec

Riverbank, Bratislava

Mohlo by sa vám páčiť

Vojtove tekuté Vianoce
IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
Raňajky po celý deň
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
Gastronomy Slovakia sa zúčastnilo 400 hostí
OZNAČENÉ:Gault MillauGault Millau Slovenskoreštauračný bedeker
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
Nasledujúci článok VÍNO ROKA 2025. O víťazoch rozhodla tisícka hlasujúcich!
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityRegióny

Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom

TS
TS
8. augusta 2025
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Letná sezóna 2025: Návštevnosť rastie, no výzvy pretrvávajú
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta