Zásoby nakúpené, izby pripravené, atmosféra ako z vianočného filmu. Hotelové Vianoce sa aj na Slovensku tešia čoraz väčšej obľube. Náš Vianočný špeciál vám postupne priblíži niekoľko z nich. Začneme medovníkovou chalúpkou v hotelovom lobby najluxusnejšieho tatranského hotela, ktorá vznikla z 30 kíl múky, 150 vajec, kila perníkového korenia…
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/image6-e1702651262812-1024x989.jpg)
V tatranskom Grand Hoteli Kempinski, konkrétne v jeho lobby vyrástla sladká perníková chalúpka. Je ako vystrihnutá zo známej rozprávky o Jankovi a Marienke! O obrie medovníkové dielo sa postaral hotelový šéfkuchár Miroslav Zamiška so svojím tímom. „Na tomto netradičnom medovníkovom domčeku pracovalo šesť ľudí a trvalo nám to dva týždne,“ prezradil Miroslav Zamiška nezvyčajnú novembrovú náplň práce kuchynského tímu.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/406760703_749577257204637_4181780291070664321_n-768x1024.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/image01-768x1024.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/406736756_749577280537968_5119743837991854642_n-768x1024.jpg)
Nielen veľká, ale aj pôvabná a voňavá
Výroba tejto medovníkovej sladkosti si vyžiadala veľké množstvo ingrediencií a „zhltla“ až 150 vajec. Do jej základov išlo aj 20 kilogramov cukru, čo z nej robí poriadnu kalorickú bombu. „Nie je to len o veľkosti tejto chalúpky, ale aj o jej vizuálnom pôvabe. Tento rok som sa rozhodol pre pôsobivú ružovú farbu, ktorá ihneď zaujme. Využili sme aj sušené plátky pomaranča a limetky. Na dotvorenie vianočnej atmosféry sme pridali škoricu a badián,“ priblížil tvorbu šéfkuchár hotelovej reštaurácie Grand Restaurant.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/image1-576x1024.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/image2-768x1024.jpg)
Chcete ju doma? Budete potrebovať kilá surovín
Ak by ste sa doma chceli zahrať na cukrárskych staviteľov aj vy, pripravte sa na približne dvojtýždňovú prácu. Budete potrebovať zopár surovín v obrovských dávkach, konkrétne: 30 kg múky, 14 kg práškového cukru, 150 ks vajec, 4 litre vaječných bielok, 1 kg perníkového korenia, 0,5 litra rumu, 1 kg medu a 5 kg kryštálového cukru.
Medovníkmi to nekončí
Ikonický hotel na brehu Štrbského Plesa sa každoročne blysne dokonalou vianočnou výzdobou. Inak tomu nie je ani tento rok. O pestré hotelové Vianoce v štýle Luskáčika sa postaral kreatívny florista Slavomír Šebest.
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/407240222_746079874221042_493526473707854126_n-768x1024.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/407282035_746079734221056_4537977146974972080_n-768x1024.jpg)
![](https://hotelier.sk/wp-content/uploads/2023/12/407297537_746079814221048_8943637727095521202_n-768x1024.jpg)
Foto: GH Kempinski High Tatras