Tradičné írske jedlá
Irish Stew – jahňacie mäso, ktoré sa niekoľko hodín pomaly dusí so zeleninou.
Irish Stout – hovädzie mäso pokrájané na väčšie kusy, pomaly varené so zeleninou a pivom.
Fish and chips – vyprážaná treska v pivnom cestíčku podávaná s hranolkami a hráškovým pyré.
Írske raňajky – pečená slaninka a klobáska, biely a čierny puding, grilované šampiňóny a paradajka, fazuľa v paradajkovej omáčke, vajce a toast.
Bacon and cabbage – pečené údené bravčové mäso podávané s dusenou kapustou a petržlenovou omáčkou.
Seafood Chowder – smotanová polievka s rybou, morskými plodmi a zeleninou.
Boxty – slaná palacinka zo zmesi nastrúhaných varených a surových zemiakov.
Coddle – kúsky údeného, mastnejšieho a chudého bravčového mäsa dusené v jednom hrnci spolu s koreňovou zeleninou.
Seafood Chowder stokrát inak
Nech si dáte Seafood Chowder v desiatich reštauráciách, vždy bude chutiť inak. Základ tejto sýtej rybacej polievky je vždy rovnaký, ale každý podnik si ho prispôsobí podľa vlastného, zväčša rodinného receptu. Pripravujú ho krémovo-smotanový, s paradajkovým pretlakom, hustý s nadrobno pokrájaným rybacím mäsom alebo rozmixujú vývar so smotanou a zeleninou a do toho vložia pripravené ryby.
Ingrediencie sú údená ryba, čerstvá treska alebo losos, morské plody, cibuľa, maslo, hladká múka, koreňová zelenina, zemiaky, soľ, čierne korenie, smotana, vývar, víno. Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme ju na masle do sklovita. Potom ju poprášime múkou a pripravíme si základ polievky. Koreňovú zeleninu a zemiaky očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Pridáme ich na cibuľu a chvíľku podusíme. Túto zmes zalejeme vývarom, vínom a varíme, pokiaľ nie je zelenina takmer hotová. Na posledných desať minút vložíme do polievky ryby pokrájané na veľké kusy a zmes morských plodov. Nakoniec nalejeme do hrnca smotanu a chvíľu prevaríme. Podávame s chlebom a maslom.
Foto: archív zariadení a autorka