Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
  • MarketplaceNové
Čítanie: Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
  • MarketplaceNové
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Housekeeping > Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
DodávateliaHousekeepingRozhovory

Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 12. septembra 2024
14 min. čítania
Ilustračné foto: Pexels
Zdieľať

Nie je to téma atraktívna, lahodná oku, ani príjemná, no vraj sa týka úplne každého hotela. Ploštica posteľná. Dozviete sa, že raňajkuje, obeduje aj večeria, ako sa dostane do hotelovej izby, kde sa ukrýva, ako sa likviduje, ako si ju nepriniesť z ciest domov a najmä, ako sa jej dá vyhnúť. O praktické rady a zaujímavé informácie sa s nami podelí predseda Cechu profesionálov DDD Marek Holeš.

Marek Holeš, predseda Cechu profesionálov DDD

V hotelovom zákulisí som sa dopočula, že témou sú ploštice. Je to pravda?

Určite áno. Ploštica posteľná je téma a bude ešte pár rokov, pretože je to jedinec, na prevenciu ktorého zatiaľ neboli vyvinuté nástrahy, konkrétny druh chémie.

Kde sa v izbe ukrýva?

Vyberá si štrbinky. Skrýva sa v úkrytoch na posteli alebo pri posteli, do 1 – 1,5 metra od postele, prípadne si vyberá stolík, obraz, zástrčku. Nevie prežiť nijako inak, ako že sa živí ľudskou krvou. Vývoj od nakladenia vajíčka po dospelého jedinca trvá 1 – 2 mesiace, ale veľmi závisí od teploty izby. Čím je vyššia teplota, tým je vývoj rýchlejší, ale aj život ploštice kratší. Vie dlhodobo hladovať, mali sme aj vzorky pol roka v chladničke a po vybratí fungovali. Nie je teda riešením izbu zavrieť a nechať ploštice vyhladovať.

Poznaj svojho nepriateľa

Čo by sme mali vedieť o nevítanej spoločníčke?

Ploštica posteľná útočí najmä v noci. Je svetloplachá, ale čím je viac hladná, tým je menej plachá. Kŕmi sa každé 3 – 4 dni a nie každý človek je alergický na uštipnutie. Ona nehryzie, má sosák ako komár, cez sliny vpraví do tela látky, ktoré zabraňujú krvi, aby sa zrážala – to je to, čo spôsobuje alergické štípance. Pri blškách zostávajú štípance tam, kde sa končí ponožka, bielizeň, pyžamo, u ploštice posteľnej je to vždy odhalená časť tela, kde máme mäkšie tkanivo – vnútorné strany rúk, dekolt, tvár, okolie nôh. Urobí vždy 2 – 3 vpichy, ale nikdy nelezie na človeka – vpich robí z paplóna, pyžama.

Ako vyzerá ploštica?

Má od 4 do 8 mm, závisí to od vývojového štádia. Je hnedá až hnedočierna, tiež v závislosti od vývojového štádia, mladá je až priesvitná. Skôr ako plošticu posteľnú spozorujete pochodujúce kvapky krvi na posteľnej bielizni.

Aký je jej reprodukčný cyklus?

Samička kladie 3 až 5 vajíčok denne, pokiaľ má príjem krvi, čiže ich počet narastá geometrickým radom. Prvý mesiac je v izbe jedincov málo, ale po 2 – 3 mesiacov sú desiatky až stovky ploštíc v jednom objekte. Preto odporúčame nezanedbávať kontrolu. Ja odporúčam pravidelné kontroly. Sú ubytovacie zariadenia, ktoré majú zazmluvnených deratizérov, kde každý mesiac prebehne kontrola izieb. Ďalej by mali mať hotely vyškolené chyžné, ktoré vedia, kde majú hľadať, aby zaregistrovali prítomnosť ploštice posteľnej.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Katarína Lukáčová: Konferencia má mnoho tvárí
Tomáš Sokologorský, The Grand Vígľaš: Obmedzené možnosti z vás vydolujú kreativitu
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
OZNAČENÉ:DDDhousekeepingploštica posteľnáprevencia
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
Nasledujúci článok Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Čím aktuálne žijeme? Martin Novotný, generálny manažér AHRS
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Šachtičky Lyžiarske Stredisko
AktualityCestovný ruch

Slovensko láka Maďarov a Rumunov na zimné zážitky

TS
TS
31. októbra 2025
Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!
Izraelskí hostia sa vracajú do slovenských hotelov
Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta