Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Erika Matwij
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Rozhovory

Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 25. mája 2023
8 min. čítania
Erika Matwij
Zdieľať

O tom, ako poraziť toto klišé, ale aj o generačnej výmene, rodinnej rade a novej legislatíve pre rodinné podnikanie nám porozprávala Erika Matwij, expertka na rodinné podnikanie z Inštitútu Rodinného Businessu.

Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?

- Inzercia-
Ad image

Nepovedala by som najhoršie, ale najnáročnejšie. Ale na druhej strane – všetko má svoje výhody aj nevýhody. Náročnosť je v tom, že pri rodinných príslušníkoch sa omnoho viac spoliehame na to, že vedia, čo chceme. Preto oveľa horšie komunikujeme. Vo firme býva bežne nastavený hierarchický model a pravidlá fungovania, lebo sme cudzí a nevieme, čo od seba môžeme očakávať. Takže nastavíme náplň práce a jasne stanovíme očakávania. Ale pri rodinných príslušníkoch to tak často nie je, a to býva jeden z najväčších problémov. Fungujú na domnienkach „myslel som si, že vieš“ a majú oveľa vyššie očakávania, ktoré nekomunikujú.

Ovplyvňuje podnikanie druh rodinnej väzby?

Podľa mňa vôbec nie, ale zaujímavé je špecifikum, ktoré sa objavuje veľmi často, a to je pozícia žien v nástupníctve. Problémom býva najmä v profesiách, ktoré otcovia – zakladatelia – vnímajú ako mužské. Ide o strojárstvo, poľnohospodárstvo, tam, kde je náročnejšia fyzická práca a v rodine prevažuje patriarchálny model. Rozpor môže vychádzať aj zo zlej komunikácie.

- Inzercia -
Ad image

Ovplyvňuje kvalitu spoločného podnikania skutočnosť, či ide o najbližšiu rodinu, alebo ďalšiu?

Nešpecifikovala by som to takto. Rešpekt, komunikácia, dohody, otvorená myseľ na to, že druhý môže mať iný názor a je to v poriadku – to je to, čo je smerodajné a rozhoduje. Je to o vzájomnej úcte rodinných príslušníkov.

V hotelierstve býva problémom nástupníctvo, lebo ide o 24/7 biznis a ďalšia generácia často nechce obetovať svoj život práci ako jej rodičia. Čo s tým?

Určite neodporúčam potomkov prehovárať. Myslím si, že tu môže pomôcť profesionálna komunikácia, kde sa niekto nestranný, kto sa vie orientovať v týchto procesoch, porozpráva zvlášť s každým členom rodiny. Ten špecialista hľadá nitky, ktoré tieto strany spájajú, a buď sa budúcnosť firmy dá na tieto nitky postaviť, alebo nie. Expert môže prísť na to, z akého dôvodu tie deti nechcú v biznise pokračovať, ale najskôr si musí získať dôveru rodiny, lebo expert ide hlboko, odkrýva karty, vzťahy, financie, rozdelenie majetku… Lebo vždy je nejaký dôvod, prečo ďalšia generácia nechce pokračovať v diele svojich rodičov, ale nie vždy je to ten dôvod, ktorý tie deti povedia. Majú zábrany povedať pravdu, lebo sa boja hnevu rodičov, alebo ich nechcú zarmútiť. Keď však vyjdú najavo skutočné dôvody, tak s nimi sa už dá pracovať.

Aké témy riešia experti z oblasti rodinného podnikania?

Napríklad stratégiu a nástupníctvo, na ktoré sa my zameriavame. Určite riešia, vhodnosť nástupcov. Ak majú majitelia viac detí, tak riešia, ako to urobiť, aby pokračovanie firmy bolo férové, či z pohľadu nástupcu, alebo z pohľadu dedenia – financií, právomocí, možností vo firme. Riešia, aké majú jednotlivé deti možnosti využiť prostriedky, ktoré ponúka rodinná firma – aké má ten, kto aktívne prispieva k rozvoju rodinnej firmy, a aké ten, ktorý sa na jej chode nezúčastňuje.

Čo spája rodinné firmy?

Majitelia rodinných firiem chcú, aby ich rodina bola šťastná a aby bolo odovzdávanie a prerozdelenie spravodlivé. Toto je veľká téma – majetková, ale aj vzťahová.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelierka, grófka Klára Szakal von Losoncz a jej svet vo svete
Katarína Lukáčová: Konferencia má mnoho tvárí
Nové vedenie Bratislava Tourist Board: Učme sa od konkurencie, ale poďme vlastnou cestou
Daniel Tilinger, ECK: „Kľúčom k úspechu je milovať svoju prácu“
Kathrin Noll, Grand Hotel Kempinski High Tatras: Baví ma život za zónou komfortu
OZNAČENÉ:Rodinné podnikanie
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Petícia za spravodlivú DPH
Nasledujúci článok Bešeňová Liptov pestrý ako vlkolínske domy
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta