Ministerstvo cestovného ruchu a športu oznámilo pripravované legislatívne zmeny zamerané na zjednodušenie a zvýšenie atraktivity prijímania zamestnancov v gastronomických prevádzkach. Zmeny reagujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a administratívne prekážky, ktoré bránia rýchlemu obsadeniu pracovných miest v tomto sektore.
Medzi hlavné problémy, s ktorými sa podnikatelia v gastronómii stretávajú, patrí povinnosť získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na ich pozíciu. Táto požiadavka často neprimerane zaťažuje nielen samotných pracovníkov, ale aj zamestnávateľov. V rámci pripravovaných zmien bude táto povinnosť zrušená. Bude to platiť v prípade, ak sa bude na prevádzke nachádzať aspoň jeden kvalifikovaný pracovník s potrebnou praxou a odbornou spôsobilosťou.
HORECA branža si rýchlejšie nájde zamestnancov
„Vypočuli sme problémy, ktoré má gastrosektor, a prišli sme s rýchlym a efektívnym riešením. Naším cieľom je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov. Vďaka tejto zmene si ľudia ľahšie nájdu prácu, podnikatelia zasa zamestnancov,“ uviedol Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu.
Prax ukazuje, že požadovať po ľuďoch, ktorí majú záujem vykonávať pomocné práce, aby mali vyštudovaný odbor či získali osvedčenie, na ktoré sa nezriedka čaká aj štvrťroka, je problematické a zbytočne administratívne náročné. Chystané zmeny by mali výrazne prispieť k zlepšeniu situácie. Poskytnú tiež podnikateľom potrebnú flexibilitu pri obsadzovaní voľných pracovných miest.
Zjednodušenie legislatívy je kľúčové pre stabilizáciu sektoru
,,Veríme, že tieto opatrenia prinesú očakávaný efekt a umožnia podnikateľom lepšie sa pripraviť na sezónne výkyvy a zmeny v dopyte po službách. Ku koncu roka 2023 pracovalo v hotelierstve a gastronómii viac ako 110 000 zamestnancov. No stále je to menej než pred pandémiou. Prieskum medzi podnikateľmi ukázal, že v gastro sektore momentálne chýba vyše 10 000 pracovníkov,“ dodal Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.
Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vyjadril podporu týmto opatreniam. Zdôraznil, že zjednodušenie legislatívy je kľúčové pre stabilizáciu celého sektoru. Ministerstvo plánuje tieto zmeny uviesť do praxe čo najskôr, aby podnikatelia mohli čerpať z výhod nových pravidiel už v krátkom čase.
Riešením je prenesenie zodpovednosti na prevádzkovateľa, ktorý musí mať v prípade výrobných prevádzok zostavený plán HACCP. Tento plán okre m iného určuje aj zodpovedné osoby, ktoré môžu po zmene zaškoľovať nových zamestnancov. Tým sa výrazne zefektívni zamestnávanie nekvalifikovaných osôb a pomôže obsadzovať voľné pracovné miesta.