Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Proces prijímania zamestnancov v gastrosektore sa zjednoduší
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Proces prijímania zamestnancov v gastrosektore sa zjednoduší
AktualityCestovný ruch

Proces prijímania zamestnancov v gastrosektore sa zjednoduší

TS
TS
Uverejnené: 4. augusta 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Ministerstvo cestovného ruchu a športu oznámilo pripravované legislatívne zmeny zamerané na zjednodušenie a zvýšenie atraktivity prijímania zamestnancov v gastronomických prevádzkach. Zmeny reagujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a administratívne prekážky, ktoré bránia rýchlemu obsadeniu pracovných miest v tomto sektore.

Medzi hlavné problémy, s ktorými sa podnikatelia v gastronómii stretávajú, patrí povinnosť získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na ich pozíciu. Táto požiadavka často neprimerane zaťažuje nielen samotných pracovníkov, ale aj zamestnávateľov. V rámci pripravovaných zmien bude táto povinnosť zrušená. Bude to platiť v prípade, ak sa bude na prevádzke nachádzať aspoň jeden kvalifikovaný pracovník s potrebnou praxou a odbornou spôsobilosťou.

- Inzercia-
Ad image

HORECA branža si rýchlejšie nájde zamestnancov

„Vypočuli sme problémy, ktoré má gastrosektor, a prišli sme s rýchlym a efektívnym riešením. Naším cieľom je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov. Vďaka tejto zmene si ľudia ľahšie nájdu prácu, podnikatelia zasa zamestnancov,“ uviedol Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu.

Prax ukazuje, že požadovať po ľuďoch, ktorí majú záujem vykonávať pomocné práce, aby mali vyštudovaný odbor či získali osvedčenie, na ktoré sa nezriedka čaká aj štvrťroka, je problematické a zbytočne administratívne náročné. Chystané zmeny by mali výrazne prispieť k zlepšeniu situácie. Poskytnú tiež podnikateľom potrebnú flexibilitu pri obsadzovaní voľných pracovných miest.

Zjednodušenie legislatívy je kľúčové pre stabilizáciu sektoru

 ,,Veríme, že tieto opatrenia prinesú očakávaný efekt a umožnia podnikateľom lepšie sa pripraviť na sezónne výkyvy a zmeny v dopyte po službách. Ku koncu roka 2023 pracovalo v hotelierstve a gastronómii viac ako 110 000 zamestnancov. No stále je to menej než pred pandémiou. Prieskum medzi podnikateľmi ukázal, že v gastro sektore momentálne chýba vyše 10 000 pracovníkov,“ dodal Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

- Inzercia -
Ad image

Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vyjadril podporu týmto opatreniam. Zdôraznil, že zjednodušenie legislatívy je kľúčové pre stabilizáciu celého sektoru. Ministerstvo plánuje tieto zmeny uviesť do praxe čo najskôr, aby podnikatelia mohli čerpať z výhod nových pravidiel už v krátkom čase.

Riešením je prenesenie zodpovednosti na prevádzkovateľa, ktorý musí mať v prípade výrobných prevádzok zostavený plán  HACCP. Tento plán okre m iného určuje aj zodpovedné osoby, ktoré môžu po zmene  zaškoľovať nových zamestnancov. Tým sa výrazne zefektívni zamestnávanie nekvalifikovaných osôb a pomôže obsadzovať voľné pracovné miesta.

Mohlo by sa vám páčiť

Slovensko prekvapí! Dokazuje Slovakia Travel v novej kampani
Štatistiky návštevnosti za rok 2023. Prekonali sme rekord?
Akadémia hoteliera priniesla netradičné témy a bohatú účasť
Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov
Jasná otvára prvé zjazdovku z Chopku, lyžovačka začína v Tatranskej Lomnici.
OZNAČENÉ:zamestnávanie v gastrosektorezjednodušenie legislatívy
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Objavte čarovný Omán
Nasledujúci článok Využite platformy sociálnych sietí: Prejdite od lajkov k rezerváciám
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta